Durumu: Medine No : 14040 Üyelik T.:
01 Ağustos 2011 Arkadaşları:3 Cinsiyet:Byn Memleket:Ağrı Yaş:35 Mesaj:
300 Konular:
103 Beğenildi:23 Beğendi:0 Takdirleri:10 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cevap: Arapça 5.Ünite–2.Metin Arapça 4.Ünite–5.Metin: Hz. İbrahim (s.a.)
Müellif kimdir: İmam Zühri
Metin:
1. Halilür rahman hz.ibrahim(a.s.)’ın zikri: hişam bin muhammed bin saibil kelbi babasından bize şöyle haber verdi. Dedi ki: ibrahim(a.s.)’ın babası azer idi sam bin nuh soyundan ve harran halkından idi, onun hanımı da ibrahim(a.s.)’ın annesidir, onun adı nuna veya ebyuna’dır, onun(annesinin) nesebide aynen sam bin nuh’ta birleşiyor. İbrahim(a.s.) kavmine muhalefet etti, onları allah’a ibadete davet etti, (bu haber) kral nemruda ulaştı, o’nu hapishanede yedi sene hapsetti sonra ona çakıl ile bir ateş yuvası yaptı ve bol odunla ateşi yaktı ve ibrahim(a.s.) ateşe atıldı ve dedi ki: “allah bana yeter ve o ne güzel vekildir.” Sağlam bir şekilde yanmadan ateşten çıktı, ibrahim(a.s.) küsi’den kaçtı, ateşten çıktı ve o zaman dili süryanice idi, harran’dan fıratı geçince allah dilini değiştirdi, fırat’ı geçtiğinden dolayı ibrani denildi, nemrud o’nun peşinden adamlar gönderdi. Dedi ki: “süryanice konuşan biri bırakmayın ancak bana getirin, ibrahim(a.s.) rastladılar, ibrahim(a.s.) ibranice konuştu, o’nu bıraktılar, dilini bilemediler.
2. Hişam bin muhammed babasından dedi ki: “ibrahim(a.s.) babil’den şam’a hicret etti, o’nun yanına haran amcasının kızı sare geldi öyleki harran’a nisbet edilir, ibrahim(a.s.)’a kendini adadı, onunla evlendi, onunla beraber çıktı ve o(ibrahim(a.s.) otuzyedi yaşındaydı. Harran’a geldi bir zaman orada ikamet etti, sonra ürdün’e geldi orada da bir süre kaldı, sonra çıktı mısır’a geldi orada da bir süre kaldı, sonra şam’a döndü. “seba”ya geldi, ilya ile filistin arasında bir toprak, orada bir kuyu kazdı ve bir mescid inşa etti. Sonra o şehrin bazı halkı o’na eziyet ettiler, onların yanından ayrıldı, ramle ve ilya arasında bir yere yerleşti, orada bir kuyu kazdı ve oraya yerleşti. Mal ve hizmetçileri bollaştı. O ilk misafir ağırlayanlardandır, ilk sulu yemek yapanlardandır, ilk saçları ağaranlardandır ve ilk sünnet olanlardandı; ibrahim(a.s.) kesici birşey ile sünnet oldu ve yüz yirmi yaşındaydı.
3. Hişam bin muhammed babasından bize haber verdi ve dedi ki: “ibrahim(a.s.)’ın oğlu ismail’dir, o en büyük çocuğudur, o’nun annesi hacer’dir, o’da(annesi) kıpti’dir. İshak, gözleri kördü, o’nun annesi sare’dir, o’nun(sare’nin) soyu sam bin nuh nesebindendir. Ve (diğer oğulları) meden, medyen, yagşan, zemran, eşbag, şevhu ve onların annesi kantura idi, aribe araplardandır. O’nun(ibrahim(a.s.) oğulları mekke’ye ulaştı. Medyen denen yerde kaldı, o’nun oğlu medyen ile isimlendirildi. Diğer oğullarıda bir ükeye gittiler, ibrahim(a.s.)’a ey babamız dediler! Sen ismail ve ishak’la baraber gittin, bize de yabancı ve ıssız yerlere gitmemizi emrettin. İbrahim(a.s.) dedi ki: “ben bununla emrolundum.” Ve dedi ki: allah’ın isimlerinden bir ismi onlara öğretti, o isimle dua ediyorlardı ve yağmur istiyorlardı. Onlardan bazıları horasan’a gitti onlar hazer’e geldi, dediler ki: “size bunu öğretenin yeryüzünün en hayırlı ehli veya yeryüzünün kralı olması gerekiyor”, onlar kendi krallarına hakan adını koydular.
4. Hişam bin muhammed babasından bize haber verdi ve dedi ki: “ibrahim(a.s.) mekke’ye üç kere çıktı(gitti), insanları hacca davet etti, o’nu işiten herşey o’na icabet etti. İlk o’na icabet eden amalikalar’dan önce cürhum’dur sonra müslüman oldular ibrahim(a.s.) şam topraklarına geri döndü orada ikiyüz yaşındayken vefat etti.
5. İsmail(a.s.) hakkında: hişam bin muhammed babasından bize haber verdi ve dedi ki: ehli ilimden birçok kişi dedi ki, demişler ki: “hacer kıptilerdendir, fermi’nin önündeki köyden, mısır’daki kıl çadırlarına yakındır. O kıptilerden zalim ve gaddar firavunun cariyesiydi, o (firavun ki) ibrahim(a.s.)’ın hanımı olan sare’ye saldırdı, ama bayıldı. Denilir o’nun elini tutmaya doğru gitti ama eli göğsüne doğru kurudu. Dedi ki: “bana isabet eden hastalığın gitmesi için allah’a dua et , ben sana dokunmayacağım. Sare o’nun için allah’a duada bulunuyor eli serbest kalıyor ve mutlu oluyor, firavun ayılıyor ve hacer’i çağırıyor, sare’ye o’nu hibe ediyor, o’na giyecek veriyor, sare de hacer’i ibrahim(a.s.) hibe ediyor, ibrahim(a.s.) o’nunla birleşiyor, ismail(a.s.) o’ndan doğuyor.
Üç şey var ki kıymeti bilinmez, ancak üç halde bilinir: rastlanıldığı zaman ümitsiz olan kişi bilinir, emanet sahibi alış-veriş esnasında tanınır, kimin kardeş olduğunu başına bir felaket geldiğinde bilirsin.
6. Allah ibrahim(a.s.) vahyediyor harem bölgesine gitmesini emrediyor. İbrahim(a.s.) burak’a biniyor, ismail(a.s.)’ı da önünde taşıyor o iki yaşındaydı, hacer de o’nun arkasında, o’nunla beraber cebrail de vardır o’na kâbe’nin yerini göstermek için ta ki o’nu mekke’ye getiriyor. İsmail(a.s.)’ı ve annesini kabe’nin yanında indiriyor. Sonra ibrahim(a.s.) tekrar şam’a dönüyor. Arapçayı ilk konuşan ismail bin ibrahim’dir. O on üç yaşında (arapçayı konuşuyor). İnsanların dili önce ibranice idi allah’ın rasüllerine ve kullarına indirdiği dili dönemde ibranice idi. Muhammed bin ömer eslemi ehli ilmin birçoğundan bize haber verdi ve dedi ki: ismail(a.s.) ilk doğduğu günden kedisine arapça dili ilham edilmiştir ve ibrahim(a.s.)’ın diğer oğullarının hepsi babalarının dili üzerinedir.
7. Musa bin davud bize haber verdi ve dedi ki, ismail(a.s.)’ın on üç yaşındayken sünnet olduğu bana ulaştı. Muhammed bin ömer eslemi bize haber verdi ve dedi ki, dedi ki: ismail(a.s.) yirmi yaşına ulaştığında annesi hacer vefat ediyor, o da doksan yaşında vefat ediyor, ismail(a.s.) o’nu hicir’de defnediyor. Muhammed bin ömer eslemi bize haber verdi ve dedi ki, dedi ki: allah dostu ibrahim(a.s.)’a ve oğlu ismail(a.s.) kâbe’nin binasını ilk temeli üzerinde tekrar inşa etmeyi emretti. Onlarda tekrar inşa ettiler allah’ın kur’an’da indirdiği gibi: “ibrahim ve ismail beyt’in temellerini yükselttiler ve ey rabbim sen bizden kabul et sen bilensin işitensin”. İbrahim(a.s.) yüz yaşındaydı, ismail(a.s.) otuz yaşındaydı. İsmail(a.s.) babasından sonra vefat etti, hicr’in içine kabe tarafında annesi hacerle beraber defnedildi. İsmail(a.s.)’ın oğlu nabit babasından sonra o’nun yerine cürhüm kabilesinden dayılarıyla beraber sahiblendiler. Halid bin huddaş bize haber verdi ve dedi ki: üç peygamber hariç hiçbir peygamber’in kabrinin yeri bilinmiyor; ismail(a.s.)’ın kabri, beyt ile rükün arasında oluğun altındadır, hud(a.s.) kabri, yemen dağlarından bir dağın altında bir kum yığını içindedir, üzerinde bir yeşil ağaç vardır yeryüzünün en sıcak yerlerindendir, rasulüllah(sav)’in kabri.
8. Kâbe’nin yapımı hakkında denilir ki: dinin direği ibni kesir, ebu fida’ , ismail bin ömer bin kesir basri el-bidaye vel-nihaye kitabında kâbe’nin yapılışı hakkında der ki: allahü teala şöyle buyuruyor:
“bir zamanlar ibrahim'e beytullah'ın yerini hazırlamış ve (ona şöyle demiştik): bana hiçbir şeyi eş tutma; tavaf edenler, ayakta ibadet edenler, rükû ve secdeye varanlar için evimi temiz tut. İnsanlar arasında haccı ilân et ki,gerek yaya olarak, gerekse nice uzak yoldan gelen argın develer üzerinde sana gelsinler.”(hac suresi 26-27)
“şüphesiz insanlar için kurulan ilk mabed, mekke'deki çok mübarek ve bütün âlemlere hidayet kaynağı olan beyt (kâbe)dir. Onda apaçık deliller, ibrahim'in makamı vardır. Oraya giren güvene erer. Ona bir yol bulabilenlerin beyt'i haccetmesi allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse, şüphesiz allah bütün âlemlerden müstağni (kimseye muhtaç değil, her şey ona muhtaç)dir.”(ali imran 96-97)
“124 - şunu da unutmayın ki, bir zamanlar ibrahim'i rabbi, birtakım kelimeler ile imtihan etti, o, onları sona erdirince, rabbi ona, "ben seni bütün insanlara imam yapacağım." buyurdu. İbrahim, "zürriyetimden de yap!" dedi. Rabbi ona "zâlimler benim ahdime nail olamaz!" buyurdu.
125 - biz ta o zaman bu beyt'i, insanlar için bir sevap kazanma ve bir güven yeri kıldık. Siz de makam-ı ibrahim'den kendinize bir namazgah edinin. Ayrıca ibrahim ile ismail'e şöyle ahid verdik: "beytimi, hem tavaf edenler için, hem ibadete kapananlar için, hem de rükû ve secde edenler için tertemiz tutun!"
126 - ve o vakit ibrahim "ey rabbim, burasını güvenli bir belde kıl, halkından allah'a ve ahiret gününe iman edenleri çeşitli meyvalarla rızıklandır" diye yalvardı. Allah buyurdu ki: "küfredeni dahi rızıklandırır da hayattan biraz nasip aldırırım, sonra da onu ateş azabına uğratırım ki, orası ne yaman bir duraktır!"
127 - ve ne vakit ki ibrahim, beyt'in temellerini yükseltmeye başladı, ismail ile birlikte şöyle dua ettiler: ey rabbimiz, bizden kabul buyur, hiç şüphesiz işiten sensin, bilen sensin.
128 - ey bizim rabbimiz, hem bizim ikimizi yalnız senin için boyun eğen müslümanlar kıl, hem de soyumuzdan yalnız senin için boyun eğen müslüman bir ümmet meydana getir ve bize ibadetimizin yollarını göster, tevbemize rahmetle bakıver. Hiç şüphesiz tevvâb sensin, rahîm sensin.
129 - ey bizim rabbimiz, bir de onlara içlerinden öyle bir peygamber gönder ki, onlara senin âyetlerini tilavet eylesin, kendilerine kitabı ve hikmeti öğretsin, içlerini ve dışlarını tertemiz yapıp onları pâk eylesin. Hiç şüphesiz azîz sensin, hikmet sahibi sensin.”
(bakara suresi 124-129)
yüce allah o’nun yerine zikrediyor, kulu, rasulü, seçtiği kişi, dostu, haniflerin imamı, peygamberlerin babası o’nun üzerine en faziletli selamlar olsun, muhakkak ki o kâbe’yi inşa etti öyle ki o(kâbe) ilk mesciddir ve bütün insanlar orada allah’a ibadet için vazolunmuştur, allah o’nun(kabe’nin) yerini o’na gösterdi, o’na irşad etti, o’na bildirdi. |