Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Kasım 2013, 20:56   Mesaj No:101

Medine-web

Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:8
Konular: 340
Beğenildi:1382
Beğendi:464
Takdirleri:10171
Takdir Et:
Standart Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum...

Alıntı:
mihrinaz Üyemizden Alıntı Mesajı göster
kıymetli hocalarım ,kuran tefsirini nüzul sırasına göre okumakla, kuranın sıralamasına göre okumak arasında tereddüt yaşıyorum...nüzul sırasına göre okursam,sanki konular arasında daha iyi anlam ilişkisi kurabilirmişim gibi geliyor ...sizin tavsiye ve görüşleriniz nedir bu konuda...cevabınızı bekliyorum..saygılar
Kuranın nuzul sırası mantık olarak daha sempatik gelebilir.ama Kurana özel bir profil var ki,nuzul sırası demek anlam ilişkisi-konuların derli toplu-olduğu demek değildir.
Nuzul sırasına göre hareket ederseniz bazı konularda tıkanırsınız.bir örnek verecek olursak içkinin haram kılınması gibi.bu üç aşamadır.kesin haramlığı son aşamada gerçekleşir.kurana bir bütün bakmayan bir insan ilk aşamada kafası karışabilir.
nuzul sırası daha çok teknik anlamda kuran araştırmacılarına caziptir.ama bizlere değil.elimizdeki mushafa göre ilerlemek en doğrusu diye düşünüyorum.
Zaten elimizdeki tefsirlerin çoğu(fizilal gibi) nuzul sırasını gerektirmiyecek şekilde çarpaz bir bütün olarak konuyu vermektedir.
ilk etapta tasavufi merkez alan tefsirleri(ruhul beyan,ibn arabi gibi) okumanızı önermem.
bazı meal ve tefsirlerden(edip yüksel,ihsan eliaçık gibi) de uzak kalmanızı öneririm.
tavsiye edebileceğimiz Diyanetin komisyonca(dört uzmanın hazırladığı içinde hayredin karamanında olduğu kuran yolu tefsiri) hazırlanmış tefsirleri teredütsüz okuyabilirsiniz.
fizilal da güzel tefsir.okumayanlar için bir eksiklik bence.

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.