Konu Başlıkları: Felsefe Tarihi Ünite 1
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Kasım 2013, 11:09   Mesaj No:3

enderhafızım

Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:39
Mesaj: 3.169
Konular: 1383
Beğenildi:176
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Felsefe Tarihi Ünite 1

1.1
1.1. Felsefenin Problem Alanları
Başlangıcından itibaren evrenle ilgili sorgulamalar yapan felsefenin her alanda söyleyebileceği sözleri olmasına rağmen hiç değişmeyen problem alanları, varlık, bilgi ve değerlerdir.
Felsefenin en eski konularından biri, varlık’tır. Varlığın başlangıcı, ne olduğu, ilkeleri, var olma sebeplerinin neler olduğu, var olmanın gayesi gibi sorular, insanları meşgul eden önemli problemler olmuştur. Görünenin arka planının araştırılıp sorgulandığı bu alan, ****fizik olarak isimlendirilmiştir. Varlığın sorgulanmasıyla ilgili olarak realizm, idealizm, materyalizm, nihilizm, fenomenizm gibi doktrinler geliştirilmiştir.
Felsefenin bir başka problemi, bilgi’dir. Bilginin kaynağı nedir? Bildiklerimi hangi bilgi melekeleriyle öğrenirim? Bilginin kaynağı insan mıdır, insanüstü varlık mıdır? Bilginin sınırı nedir? Neyi ne kadar bilebilirim? tarzındaki sorular insanı meşgul etmiş, bunlara cevap bulmaya çalışılırken çeşitli bakış açılarına göre rasyonalizm, sensualizm, emprizm, intüisyonizm gibi farklı bilgi kuramları ortaya çıkmıştır. Bilginin değeri nedir? Bildiklerim doğru mudur, değil midir? Doğru nedir? Tarzındaki soruların cevabını teşkil edebilecek olan dogmatizm, septisizm, rölativizm, pragmatizm, pozitivizm gibi öğretiler gelişmiştir. Ayrıca bilginin bir sonucu olan bilim hakkında da değerlendirme ve sorgulamaların yapıldığı bilim felsefesi de yine ayrı bir felsefe problemi olarak canlanmıştır.
İnsan, sadece yiyip içen bir varlık değil, davranışlar ortaya koyan, kendini geliştirip gerçekleştiren, sadece kendisini değil, başkalarnı da gözlemleyip değerlendiren ve tüm bunlar için değer yargıları belirleyen bir varlıktır. Bundan da bir değerler felsefesi çıkmıştır. Değerler, biri ahlaki, diğeri de estetik olmak üzere ikiye ayrılır.
Felsefenin en eski problemlerinden biri olan ahlak, neredeyse her filozofun ilgi alanı içinde bulunan bir konudur. Bu felsefe problemi, insanın davranışlarını inceler ve bu davranışları iyi-kötü açısından değerlendirir. Ahlak felsefesinde iyi ve kötü ile iyinin ölçüsünün neye göre belirlenebileceği sorgulanmaktadır. Ayrca insan davranışlarının bir gayeye göre yapılıp yapılmadığı, bu davranışlarda insanın hür olup olmadığı, insan iradesinin eylemlerine nasıl yansıdığı, vicdan, sorumluluk, yükümlülük, suçluluk, mutluluk gibi kavramların ne demek olduğu sorgulanmaktad!r. Ahlak felsefesi, teorik ve pratik ahlak olarak da ikiye ayr!lmaktad!r.
Başka bir değer alanı olan estetikte ise insan!n güzellikle ilgili duygu ve düşüncelerinin araştırılıp sorgulanarak bir sorunsal haline getirilmektedir. Güzel nedir? Güzelliğin ölçüsü neye göre belirlenir? İyi ile güzel aras!nda bir bağ var m!d!r? Güzellik değişken midir? Güzelle sanat!n ilgisi nerede başlar? Sanat ile ahlak aras!nda ilgi kurulabilir mi? Sanat sanat için mi yap!l!r, yoksa toplum için mi? Bu tarz sorulara cevap arayan felsefe problemine estetik felsefe adı verilmiştir.
Bugün için felsefe yalnızca bu problemlerle ilgilenmemekte, aynı zamanda insanı, toplumu, çevreyi ilgilendiren her konuda sorgulama yapmaktadır. İşte başlangıçtan bu yana çeşitli konularda görüş bildiren filozo^arm bu görüşlerinin kronolojik olarak aktarıldığı felsefe alanına da Felsefe Tarihi denilmektedir.

1.2. Felsefe Tarihinin Kaynaklar!
Felsefe Tarihi ile ilgili kaynaklar iki kısımda değerlendirilmektedir. Bunlardan ilki doxografiler olarak adlandırılan ve filozo^arm görüşlerinin aktarıldığı eserlerdir ki bunların en başında Aristoteles’in ****f؟zik isimli kitabının ilk bölümü gelmektedir. Diğeri ise filozol}arm hayatları ve eserlerinden söz eden biografik eserlerdir ki bunların en önemlisi de M. S. II. Asırda yaşamış olan Laetriuslu Diogenes’in Biografi eseridir. Günümüzde bu tarz çalışmalar her geçen gün çoğalmaktadır.
Alıntı ile Cevapla