19 Aralık 2013, 17:24
|
Mesaj No:7 |
Durumu: Medine No : 13301 Üyelik T.:
04 Şubat 2011 Arkadaşları:5 Cinsiyet:erkek Yaş:37 Mesaj:
4.833 Konular:
926 Beğenildi:342 Beğendi:0 Takdirleri:62 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cevap: AÖF İlahiyat Önlisans 2.sınıf 2013-2014 güz dönemi ara sınav çıkmış soru ve ce ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 1.OsmanlI Devletinin Viyana’ya ikinci kez sefer düzenlemesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Osmanlı Devleti’nin Batı sınırlarını genişletmek istemesi B)Yeniçerilerin sefere çıkma isteklerinin önüne geçilememesi C) Protestan Macarların, Katolik Habsburgların baskısından kurtulmak için OsmanlIdan yardım istemesi D) Macarların Osmanlı sınırlarını tehdit etmesi E) Osmanlı Devleti'nin AvrupalI Devletler arasında yaşanan Otuz Yıl savaşlarından yararlanıp Viyana'yı almak istemesi 2.1711’de başlayan, Rus ordusunun yenilmesi ve Osmanlı Devleti’nin Azak Kalesi’ni geri almasıyla sonuçlanan savaş aşağıdakilerden hangisidir? A) I. Kosova savaşı B) Prut savaşı C) II Kosova savaşı D) Haçova savaşı E) Otlukbeli savaşı 3. Aşağıdakilerden hangisi Lale Devri'nde yapılan yeniliklerden biri değildir? A) Avrupa'ya gönderilen elçilerin sayısının arttırılması B) Avrupa'nın kültür, sanat, sanayi, tarım ve askeriyesi hakkında incelemeleryapılması C) 1 797'de Paris, Viyana ve Berlin’de daimi elçiliklerin kurulması D) imalathaneler açılarak Batı tarzı üretime ağırl ık veril m es i E) Tercüme heyetleri kurularak Arapça, Farsça ve Batı dillerinden eserlerin tercüme edilmesi 4. Topkapı Sarayında kütüphane açtırarak ülkenin dört bir tarafından önemli kitap ve el yazmalarını toplatan padişah aşağıdakilerden hangisidir? A) ||. Mahmut B) I. Mahmut C)III. Mustafa D)I. Selim E)III. Selim 5.Osmanlı Devleti’nin yaşadığı buhranın köklerini Kanuni dönemine kadar götürerek “reaya, memleket ve hazine kaybına rüşvetçiliğin sebep olduğunu” risalesinde belirten ve eserini IV. Murat’a sunan kişi kimdir? A) Haşan Kafi B) Mustafa Ali Efendi C) Kâtip Çelebi D) Koçi Bey E) Evliya Celebi 6. Aşağıdakilerden hangisi III. Mustafa döneminde yapılan faaliyetlerden biri değildir? A) Hazine gelirleri arttırıldı. B) Vakıf, tımar ve iltizama sıkı denetim getirildi. C) Ticaretin gelişmesi yoluna gidildi. D) Saray masrafları azaltıldı. E) Humbaracı ocağı ıslah edildi. 7. II. Meşrutlyet’in ilan edilmesi için çalışan gizli cemiyetlerden “Vatan ve Hürriyet Derneği” kim tarafından kurulmuştur? A) Namık Kemal B) Ziya Gökalp C) Mustafa Kemal (Atatürk) D) Ahmet Rıza Bey E) İsmail Hakkı Pasa 8.Tanzimat Fermanı hangi padişah zamanında hazırlanmıştır? A) Abdülmecid B) I. Mahmut C) I. Abdülhanmt D) II. Abdülhamlt E) II. Mahmut 9. Ermeni sorununun ilk defa uluslararası alanda gündeme getirildiği antlaşma aşağıdakilerden hangisidir? A) Berlin Antlaşması B) Paris Antlaşması C) Bükreş Antlaşması D) Yaş Antlaşması E) Zlştovi Antlaşması 10.Sultan Abdülazlz’e mektup göndererek meşrutiyeti ilan etmesini isteyen Genç OsmanlIlar Cemiyeti üyesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Mustafa Fazıl Paşa B) Ziya Paşa C) Mithat Paşa D) Ali Suavl E) Namık Kemal 11. Meclls-I Vâlâ-yı Ahkâmı Adliye İle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) 1 838 yılında kurulmuştur. B) Tanzimat dönemi meclisidir C) Meclis 1854'te İkiye ayrılmıştır D) Duyun-ı Umumiye idaresinin kurulmasına bu mecliste karar verilmiştir. E) Görevi yeni kanun tasarıları hazırlamak ve önemli devlet memurlarını yargılamaktır. 12. 1912’de Türkçeye tercüme edilerek Ceride-I Adliye dergisinde yayımlanan kanun aşağıdakilerden hangisidir? A) İsviçre Medeni Kanunu B) Alman Medeni Kanunu C) Mecelle Aile Kanunu D) Mecelle Ticaret Kanunu E) FransızMedeni Kanunu 13. Aşağıdakilerden hangisi 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren OsmanlI Devleti’ni kurtarma amacıyla ortaya çıkan fikir akımlarından biri değildir? A)Osmanlıcılık B)İslamcılık C)Türkçülük D)Sosyalizm E)Batıcılık 14.1914 Meclis-i Mebusan’ında (III. Dönem) batılılaşma yolunda atılan en önemli adım aşağıdakilerden hangisidir? A) Mi ladi takvimin kabulü B) Milli Filmcilik Cemlyeti’nln kurulması C) MIHI Coğrafya Cemiyeti’nin kurulması D) MIHI Kütüphane Cemiyeti’nin kurulması E) Yeni ağırlık ölçülerinin kabulü 15. II. Abdülhamid Dönemi eğitim politikalarıyla İlgili aşağıdaki İfadelerden hangisi yanlıştır? A) İptidai, rüştiye ve idadi gibi temel eğitim ve öğretim kurıımlarının sayısı ve kalitesi artmıştır. B) Muzuka-i Hümayun ve Mekteb-i ulûm-i Harbiye adıyla Fransız modelinde iki yeni okul açılmıştır. C) Uyguladığı İslamcı siyasete rağmen okulların ders programlarına pozitif ilimlerin konulmasını desteklemiştir. D) Batılı tarzda yeni okullar açılırken ders kitaplarının İçeriği ve haritalar yeniden hazırlanmıştır E) Başlangıçta medreseler aynen korunurken, beraberinde modern eğitim ve öğretim yapılan okullar da açılmıştır. 16.Osmanlı Devleti'nin Kuzey Afrika'daki siyasi varlığına son veren anlaşma aşağıdakilerden hangisidir? A) Londra Antlaşması B) İstanbul Antlaşması C) itina Antlaşması D) Ayastefanos Antlaşması E) Uşi Anlaşması 17. “İkinci Üç İmparatorlar Ligi” hangi tarihte gerçekleşmiştir? A) 1870 B) 1871 C) 1878 D) 1881 E) 1862 18. Ayastefanos Antlaşması ile Rusların eline geçen Elviye-i Selase (üç vilayet) aşağıdakileri n hangisinde doğru verilmiştir? A) Kars - Ardahan - Van B) Kars - Ardahan - Batum C) Erzurum - Kars - Ardahan D) Erzincan - Erzurum - Van E) Erzurum - Erzincan - Kars 19. Coğrafi keşiflerden sonra sömürgeciliğin ilk aşamada etkilerinin görüldüğü alan aşağıdakilerden hangisidir? A)Siyasi B)Kültürel C)Sosyal D)Din E)İktisadi 20. Birinci Dünya Savaşını başlatan olay aşağıdakilerden hangisidir? A) Almanya’nın Rusya’ya savaş ilan etmesi B) Fransa'nın Belçika’ya savaş İlan etmesi C) Avusturya-Macaristan veliahdının Saray- Bosna’da Sırplı bir öğrenci tarafından öldürülmesi D) Fransa’nın Tunus'u işgal etmesi E) İngiltere’nin Mısır'ı işgal etmesi CEVAPLAR- C
- B
- C
- B
- D
- E
- C
- E
- A
- A
- D
- A
- D
- A
- B
- E
- D
- B
- E
- C
bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girerler... |
| |