Konu Başlıkları: arapça ödevler(sakarya ilitam )
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Aralık 2013, 14:18   Mesaj No:2

Medineweb

Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:5
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:342
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Sakarya ilitam arapça ödevler

قائمة طعام أيام الامتحانات

اعتادت غالبية الأمهات تقديم الشاي لابنها الذي يجلس للاستذكار؛ وخاصة أيام الامتحانات، وهي تدعو له بالتوفيق والنجاح، فهل الشاي والقهوة حقاً من الوسائل المساعدة على الدراسة؟

İMTİHAN GÜNLERİNDE YEMEK MENÜSÜ

Çoğu anne, özellikle imtihan dönemlerinde ders çalışmak için oturan çocuklarına çay ikram etmeyi bir alışkanlık haline getirmiştir. Çay ikramı sırasında bir yandan da onlara başarı dileklerinde bulunurlar. Peki, gerçekten de çay ve kahve öğrenmeye katkıda bulunan faktörlerden midir?

وماذا يجب علينا نحن الآباء تقديمه للأبناء من أجل تقوية قدراتهم الذهنية والجسدية؛ حتى تمر أيام الامتحانات بنجاح؟

Ve biz babalar, çocuklarımızın sınav dönemleri boyunca zihin ve beden enerjilerini korumalarını sağlamak için neler yapmalıyız?

مهما حاولنا التخفيف من رهبة الامتحانات لدى الأبناء؛ إلا أن أوقات الاختبارات النهائية تظل تؤرّقهم[1] وتشعرهم بالقلق؛ ولهذا يجب أن نزن معادلة (الدراسة + الراحة + التغذية السليمة) لدى صغارنا بشكل جيد حتى تمر أيام الامتحانات بسهولة ويُسْر.

İmtihan korkularını hafifletmek için ne yaparsak yapalım, sınav günleri ve özellikle son sınavlar onları tedirginlik ve endişeye sevk eder. Bu yüzden küçüklerimizin ders-istirahat-doğru beslenme şeklini dengelemeliyiz ki bu dönemi rahat ve kolayca atlatsınlar.

وتقديم الطعام المناسب للأبناء يجب أن يكون على مدار العام؛ ولكن أحياناً يكون الطعام فاصلاً بين النجاح والرسوب، فالتغذية الصحيحة تحمي عقل وجسم الطفل، وبالتالي تؤثّر على تحصيله العلمي، وعلى درجاته في الاختبارات.
قائمة الطعام: أفضل طعام يمكن تقديمه في فترات الامتحانات هو الطعام الطازج، الذي يكون بحالته الطبيعية قدر الإمكان، مثل: الفواكه الطازجة، والخضراوات الطازجة، والمكسرات، والسمك، والبيض، فهذه المواد تنشط الذاكرة عن طريق تحفيز المواد الكيميائية التي تنقل وتخزن المعلومات في الدماغ ومن أسوأ الأطعمة التي يمكن تناولها في تلك الفترة: المشروبات الغازية، والبسكويت، والكيك، والوجبات السريعة، فهي تثبط[2] عمل الدماغ!

Çocukların doğru beslenmesine yıl boyu özen gösterilmelidir. Bazen yetersiz veya yanlış beslenme nedeniyle çocukların başarısı düşer. Dengeli beslenme çocuğun aklını, bedenini korur ve onun öğrenim hayatını ve imtihanlardaki başarısını etkiler.

Menü: İmtihan zamanlarındaki en faydalı besinler, taze elma, taze yeşillikler, balık, yumurta gibi taze ve mümkün nispet doğal olan gıdalardır. Bu besinler, bilgilerin beyinde naklini ve muhafazasını sağlayan kimyasal maddeleri uyararak hafızanın daha faal olmasını sağlarlar. İmtihan döneminde alınabilecek en yanlış besinler ise; beyin faaliyetlerini yavaşlatan gazlı içecekler, bisküvi, kek, fast-food türü gıdalardır.



طعام الإفطار

هذه الوجبة من أهم الوجبات التي يجب أن نحرص أن يتناولها الأبناء، فطعام الإفطار يمدُّ الجسم بما يحتاجه من تغذية بعد 8 -10 ساعات من عدم تناول الطعام، كما أن الإفطار الجيد يجب أن يحتوي على30% ــ40% من السُعرات الحرارية[3] التي يحتاجها الجسم، وعدم تناوله باستمرار يتسبب في أعراض مرضية، أهمها: قلة التركيز، وضعف في الذاكرة، والنمو الضعيف..

Kahvaltı

Çocukları teşvik etmemiz gereken en önemli öğünlerdendir. Kahvaltıyla 8–10 saatlik yemeksiz geçen sürede bedenin ihtiyaç duyduğu gıdalar tekrar alınır. Güzel bir kahvaltı, bedenin ihtiyaç duyduğu kalorinin %30-%40’ını ihtiva etmelidir. Kahvaltının uzun süre terki, bazı semptomlara neden olur ki odaklanma sorunu, hafıza zayıflığı, yetersiz gelişme bunlardandır.



الشاي والقهوة

قد يسبب الإكثار من تناول الشاي والقهوة بعض المشكلات في النوم، أو شد العضلات، أو القلق، ولهذا يفضل تناولها بحذر، أما مَنْ اعتاد تناولها بشكل دوري فلا يجب أن يتوقف عن تناولها بشكل مفاجئ؛ لأن انخفاض مستوى الكافيين في الدم بشكل مفاجئ يسبب مشكلات في الدماغ.ويقترح للشراب الصحي أن يتم طحن عدد من حبات اللوز، ثم إضافتها إلى الحليب أو عصير البرتقال أو العنب أو الأناناس، والمعروف عن شراب الأناناس أنه يحتوي على إنزيم يقوي الذاكرة.

Çay ve Kahve

Fazla çay ve kahve tüketimi uyku problemleri, kas sertlikleri, endişe gibi bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu yüzden bunların tüketilirken ihtiyatlı olunmalıdır. Fakat bu maddeleri sürekli bir şekilde alan bir kişi, bunları birden bire kesmemelidir. Çünkü kandaki kafein oranının birden aniden düşmesi hafıza problemlerine yol açar. Sağlıklı bir içecek önerisinde bulunacak olursak, bir miktar badem çekirdeğinin öğütülüp süt, portakal, üzüm ya da ananas suyuna karıştırılabilir. Ananasın hafızayı güçlendiren bir enzim içerdiği bilinmektedir.

الماء

من أفضل المشروبات التي يمكن تقديمها للأبناء قبل وأثناء الامتحانات، فالماء يعتبر كزيت التشحيم[4] لعدد من الأعضاء في جسم الإنسان، فالمادة المخاطية[5] الموجودة في الجهاز الهضمي والتنفسي تحتوي على الماء كمادة رئيسية، ويجب أن لا يُغفل عن تناول الماء أثناء الامتحانات، وقد تكون بعض ألآم الرأس أو الصداع دليلاً على حاجة الجسم الى الماء، فمستوى الماء الجيد في الجسم يساعد عمل الدماغ وقلة تثبطه.

Su

İmtihan öncesi ve sonrasında çocuklara verilebilecek en iyi içeceklerden birisi de sudur. Suyun, insan organları için makine yağı gibi bir işlevi olduğu kabul edilir. Sindirim ve solunum sisteminde bulunan mukozanın ana maddesi sudur. İmtihan sırasında da su alınmalıdır zira bu esnada susuzluktan kaynaklanan baş ağrıları olabilmektedir. Vücutta yeterli miktar suyun bulunması beyin faaliyetlerine olumlu etkide bulunur.









التمارين الرياضية

ممارسة بعض الرياضة الخفيفة (مثل المشي، والقفز، والسباحة) أثناء الدراسة يعتبر أمر أساسي فهي تقلل القلق وتقوي الذاكرة؛ ولهذا كان من الأفضل تعيين وقت في الجدول اليومي للراحة، ولممارسة بعض بعض التمارين الخفيفة والتغيير الممتع، ويجب ألا يستغل هذا الوقت في مشاهدة التلفاز أو القراءة أو أي نشاط يحتاج الى تركيز العين فهي تحتاج الى بعض الراحة أثناء اليوم.



Sportif faaliyetler

Ders çalışırken yürümek, yüzmek gibi hafif spor faaliyetlerinde bulunmak, endişe azaltıcı, hafıza güçlendirici etkisi vardır. Bu yüzden günlü ders programı yaparken arada dinlenme, hafif spor hareketleri ve eğlenceli değişiklikler için zamanlar tespit etmek gerekir. Ve bu vakitlerin televizyon izlemek, okumak veya herhangi bir göz dikkati gerektiren işle doldurulmaması gerekir. Çünkü gözün de gün içinde dinlenmeye ihtiyacı vardır.









عوامل مهمة للنجاح

1- الحديد، وفيتامين B يعتبران من المواد المهمة التي يجب الحرص على تناول المواد التي تحتويها، فهما مهمان للمحافظة على الطاقة العقلية والجسدية الضرورية للدراسة، يوجد الحديد في اللحوم الحمراء والسبانخ، ويوجد فيتامين Bفي الحبوب الكاملة، والبيض، والمكسرات.

2- حبوب الفيتامينات وإن كانت جيدة إلا أنها لا تعوض عن الطعام الصحي

3- تناول الطعام بشكل منتظم ودوري يحافظ على مستوى التغذية والطاقة ثابتاً في الجسم، ويفضل الاستعاضة عن نظام الوجبات الثقيلة طوال اليوم (التي قد تؤدي إلى الشعور بالكسل والنعاس) بنظام الوجبات الست الخفيفة.

4- الغرض من وجبة الإفطار هو الحصول على بعض البروتينات والكالسيوم والألياف، وتناول الحليب والحبوب الكاملة وبعض الفواكه سيفي بالغرض، كما أنه من الأفضل أخذ كمية جيدة من البروتينات والكالسيوم في الأوقات التي تكثر في الامتحانات وما تسببه من قلق، كما أن فيتامين (C) يساعد على الامتصاص الجيد للكالسيوم.

5- الخضراوات لا تتساوى فيما تقدمه للجسم من فائدة، فمثلاً كلما كانت الخضروات الورقية أغمق لوناً كانت الفائدة أكبر؛ فالسبانخ أفضل من الخس، كما أن الفلفل البارد والبروكلي والفندال من المواد المفيدة أيضاً.

6- يجب أن تحتوي الوجبات الخفيفة التي بين الوجبات الرئيسة على مجموعتين غذائيتـين من المجموعات الغذائية، ومن بعض المقترحات: قطع الموز مع زبدة الفول السوداني، البطاطا المشوية مع الجبن قليل الدسم وغيرها.

7- كما ذكرنا سابقاً يجب خفض مستوى الكافيين والسكر إلى أقل المستويات؛ فكوبان من الشاي أو القهوة يعتبران كميةكافية.

8- إعداد قائمة بوصفات الطعام الصحية يوفر الوقت والجهد، ولقد أصبح من السهل الحصول على مثل تلك الوصفات، سواء في الكتب أو المجلات أو مواقع الإنترنت المختلفة.

9- يجب التوقف عن تناول أي أطعمة خارج المنزل أثناء الامتحانات.

10- النوم الكافي ضروري جداً، فقلة النوم قد تضرّ بالإنسان كقلة الطعام تماماً.



Başarıyı etkileyen faktörler

1 Demir ve B vitamini çok önemli iki maddedir. Bunları ihtiva eden besinlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Bu iki madde, ders çalışırken kullanılacak akıl ve beden enerjisini sağlamada çok etkilidir. Demir, kırmızı et ve ıspanakta, B vitamini ise tahıllarda ve yumurtada bulunur.



2 Vitamin hapları velev ki kaliteli olsunlar, yine de sağlıklı gıdanın yerini tutamaz.

3 Düzenli ve periyodik olarak yemek yemek vücuttaki enerji ve besin seviyesini korur. Gün boyunca yenip tembellik ve uyuşukluk hissi veren ağır yemeklerdense altı hafif öğün yemek tercih edilmelidir.

4 Kahvaltı yapmanın amacı bazı protein, kalsiyum ve lifli gıdalar tüketmektir. Süt, tahıl ve bir miktar meyve yiyerek bu sağlanabilir. İmtihanların ve buna bağlı endişenin çok olduğu dönemlerde ise bol miktarda protein ve kalsiyum ve buna ilaveten kalsiyum emilimini artıran C vitamini alınmalıdır.

5 Sebzelere gelince bunların vücudumuza faydaları farklı farklıdır. Yaprakları koyu renk olanlar açık renklilerden, mesela ıspanak maruldan daha faydalıdır. Yine yeşilbiber, brokoli gibi sebzeler de oldukça faydalıdır.

6 Ana öğünler arasındaki ara öğünlerin iki besin grubunu ihtiva etmesi gerekir. Mesela şunlar tavsiye edilebilir: bir miktar muz dilimleyerek fıstık ezmesiyle almak, az yağlı peynirle patates kızartması almak gibi.

7 daha önce de söylediğimiz gibi, kafein ve şeker alımını minimize etmek gerekir. Mesela iki bardak çay veya kahve yeterli olacaktır.

8 sağlıklı yemek tariflerinden oluşan bir liste hazırlamak vakit ve enerji kaybını önleyecektir. Bu tür tariflere kitap, dergi veya muhtelif internet sitelerinden kolaylıkla ulaşılabilir.

9 İmtihanlar sırasında dışarıdan yenen yemekler konusunda ayrıca dikkatli olunmalıdır.

10 Uykuya yeterli vakti ayırmak çok zaruridir. Zira uyku eksikliği, besin eksikliği ile aynı etkiyi yapar.



hasannasar
Alıntı ile Cevapla