Cevap: Sakarya ilitam Hadis Tarihi Sınav Soruları Hadis Sınav Soruları 1) Hadiste geçen (اليدُ العُليا) ifadesi ile ne kastedilmiştir? Sakınmak Güçlü olmak Veren el hf5 s1-2 Emir vermek Elin üstte olması 2) Hac her yıl mı farz?” diye soran sahabi kimdir? Hz. Ali Hz. Ömer Akra b. Hâbis hf 5 s 12 İbn Abbas Ebu Hureyre 3) Hadiste gündüz veya gece okuduktan sonra ölen kimseye cennet müjdesi verilen dua hangisidir? İstihare Salât-i Nariye Ayetül Kürsi Seyyidül İstiğfar hf 6 s 16 Bereket duası 4) Hadiste geçen (حَجٌ مَبرُورٌ) ne demektir? Kabul edilmiş hac hf 5 s 11 İyi hac Gidilmiş hac İyileştirilmiş hac İyilerin haccı 5) Arak ağacından yapılan ağız temizleme çubuğuna ne ad verilir? Çubuk Fırça Temizlik çubuğu Sivak Misvak hf 4 s5 6) Aşağıdaki bilginlerden hangisi sünnetin toplumsal önemini vurgulamıştır? Johann Fück hf 1 s1 Muhammed Fuad Abdulbakı Ahmed Şakir Caetani 7) (المُتَنَطِّعُون) tabiri ne anlama gelmektedir? Başkasına ta’n eden Koku sürünen İnatçı Burnunun dikine giden Haddi aşan **hf 3 s 9 8-Hadiste geçen ومنْ بَطَّأَ به عَملُهُ لمْ يُسرعْ به نَسَبُهُ cümlesinin anlamı nasıldır? Amel etmeye bek ki, soyun iyi olsun Kim soyunu kurtarmak isterse amelini çabuk yapsın Nesebi iyi olanın ameli de iyi olur Ameli iyi olanın soyu da iyi olur Kimi de ameli geri bırakırsa soyu onu hızlandıramaz(3.h..s.) 9-) Abdestle ilgili hadisler hadis kitaplarının hangi bölümlerinde incelenir? Oruç Tahâre hf 4 s1 Namaz İçecekler İman 10 -)Tövbenin yapılma zamanı konusunda aşağıdakilerden hangisi en doğrudur? Ömür boyu hf 6 s11 Günah işlendiğinde hemen Kadir gecesinde Ezan okunduğunda Seher vakti 11 -) Hadiste geçtiğine göre, Hz. Peygamber’in ümmeti hakkında endişelenmediği husus aşağıdakilerden hangisidir? Dünya sevgisi zenginlik fakirlik hf 6 s1 fitneler makam 12-) Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre duası reddolunmayan üç kişi kimlerdir? Anne-garib-yolcu mazlum-misafir-baba hf 7 s24 koca-misafir-yetim devlet başkanı-anne-misafir hoca-yetim-anne 13-) İbni Abbas radıyallahu anhümâdan rivayet edildiğine göre, kabir azabına sebep olan iki şey aşağıdakilerden hangisidir? İhtikâr-israf gıybet-günah koğuculuk-beddua koğuculuk-idrar hf 7 s18 içki-kumar 14-) "Bu duygu ALLAH’IN takdir ve taksi¬minden memnun olmama anlamı taşıdı¬ğından, tevhit akide¬sine aykırıdır. Kişi bu duygu ile önce doğrudan doğruya kendisine zarar verdiğini, dünya ve ahirette mutsuz olmanın ötesinde hiçbir yarar sağlayamayacağını bilmelidir. " İfadesinde hangi duygudan söz edilmektedir. İnkâr zulüm haset hf 7 s24 ? kibir gıybet 15- ) Hadisin anlaşılmasında aşağıdaki hususlardan hangisi etkili değildir? Metnin lafızlarının tespiti Ravilerinin fakih olup olmadıklarının tespiti hf 1(1.h.5.s.) Metindeki kelimelerin okunuşlarının tespiti Kelimelerinin sözlük manalarının tespiti Hadisin söylendiği ortamın tespiti 16-) Hadiste geçen “imanı tadına erme” ne demektir? ALLAH ve Resulünü tatlılar yedirerek sevdirmeye çalışmak İman eden insan tatlı dilli olur ALLAH’I ve Resûlünü tatlı dille anlatmak İmanın çok tatlı bir duygu olduğunu kavramak İman gereği yapılan işlerden zevk almak hf 2 s 14(3.h.14.s.) 17-)Hadiste geçen يكفر الله عنه كل سيئة كان زلفها cümlesinin manası nasıldır? ALLAH her günahı örtebilir ALLAH’A karşı işlenen her günahın hesabı vardır ALLAH için günahının kefaretini öder ALLAH onun günahını örterek onu zayıflatır ALLAH onun geçmişte yaptığı her günahı örter 18-) (عنْ ظَهْرِ غِنى) ibaresinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? Zenginliğine güvenerek İstemeyerek Zenginlikten sonrası İhtiyaçtan fazlası hf 5 s3 Zenginin sırtından 19)- İslam’da asli ve tabii kazanç yolu aşağıdakilerden hangisidir? Beden gücü emek hf 6 s8 ziraat ve ticaret ganimet kâr 20-) Ebu’d Derda radiyallahu anh'in rivayetine göre Kıyamet gününde mü’minin terazisinde bulunacak en ağır şey aşağıdakilerden hangisidir? Emri bi'l maruf güzel ahlak hf 7 s5 namaz güzel söz cihad 21-)Hadiste belirtildiğine göre sadık rüya nübüvvetin kaç cüzünden biridir? 40 23 46 hf 7 s 28 70 114 22-) (الاسْتِحْدَادُ) ne demektir? Temizlik Demir istemek Soğutmak Demirlemek Kasıkları ustura ile traş etmek hf 4 s6 23-) Maruf kavramının karşıtı nedir? Karışık Şazz Münker hf 3 s3 Çalışmak İyilik 24-) " badiru" nun anlamı; acele ediniz. hf 3 s2 25-)müslim'in el-camiu's-sahih'in özelliklerinden biridir? Bir senediyle rivayet ettikten sonra ardından diğer senetlerini de nakletmiştir hf 2 s2 26-Hadiste geçen (فَلَم يرْفُثْ) ibaresinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? Kötü söz söylemezse hf 5s13 27-) Hadisi anlamaya çalışırken hangi husus göz önüne alınmaz? Kolaylaştırma Manasını en iyiye yorma Kuran’la birlikte anlama İçinde bulunduğu hadis kitabı hf s6(1.h.2-7.s.) İlgili diğer hadisler 28-) Yitik develer konusunda onların satılıp paralarının sahipleri çıktığında onlara verilmesi içtihadında bulunan sahabi kimdir? Hz Osman hf 1 s9 29-) Feetecevveze fii salatii'nin anlamı: namazımı kısa keserim. hf 4 s11 30-) Hadiste geçen قاتلت فيك حتى استشهدت cümlesinin anlamı hangisidir? Seninle savaşmaya şahit oldum Senin uğrunda savaşa katıldım Senin için savaşmaya şahit oldum Senin uğrunda savaştım. Sonunda şehit oldum hf 2 s5-6 Senin uğrunda savaşanı gördüm 31-) Arapça olan hadisleri anlamak kimin görevidir ( bulan paylaşsın) Fıkıh âlimleri **(1.h.5.s.) Hadis usulü âlimleri Hadis ravileri Arap dili âlimleri Hadis âlimleri 32-) Temizlik yapılan suya ne denir? Abdest suyu Tuhur Taharet Tahir Tahûr hf 4 s2 33-) (لا يَمَلُّ اللَّهُ حتَّى تَمَلُّوا) cümlesinin tercümesi aşağıdakilerden hangisidir? Siz usanınca ALLAH da usanır Sizi ALLAH usandırır ALLAH hiç usanmaz Usanmak ALLAH’A uygun değildir Siz usanmadıkça ALLAH usanmaz hf 3 s10 34-) hadise göre insanların aldandığı 2 nimet sıhhat ve boş vakit hf 6 s31.h.12.s.) *4- hadisi anlama ı kim uğraşır (bu soruyu hatırladığım kadar yazdım) *** Fıkıh âlimleri (1.h.5.s.) Hadis usulü âlimleri Hadis ravileri Arap dili âlimleri Hadis alimleri 5- 'nin anlamı nedir? Namazımı kısa keserim (4.h.11.s.) |