Alıntı:
NUR Üyemizden Alıntı
Bir çeşit kader vardır ki onun gerçekleşmesi Allah tarafından kesin hükme bağlanmıştır. Bu hükmü verilen şeyin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Onu dua ve himmet değiştirmez. Buna kazâ-i mutlakdenir. Yani, kesin hükme bağlanmış olması kesinleşmiş kaza demektir. Rızık ve ecel gibi.
Bir çeşit kader vardır ki, onun gerçekleşmesi bazı sebeplere bağlanmıştır. Buna kazâ-i muallak denir. Yani sonucu bazı sebeplere bağlanmış kaza demektir. İşte dua, himmet ve sadaka bu kısımda fayda verir. Allahu Teala, bir hikmeti icabı o sonucu bu sebebe bağlamıştır. Kul, neyin neye sebep yapıldığını bilmediği için, sadaka, dua, tevbe, istiğfar, zikir, ibadet, taat gibi hayırlı sonuç verecek bütün sebeplere sarılmalıdır. Bunun muhakkak faydasını görecektir.
|
sayın keserim,
öncelikle konuyla ilgilendiğiniz , ayetteki numara hatasını düzelttiğiniz için de teşekkür ederim.malum; yazı alıntı, böyle hatalar olabilir.
kaza - i mutlak konusuna başka örnek var mı diye sormuşsunuz, bunlar ecel, rızık, bir de evlilik ...aklıma gelenler bunlar benim de...
ama bu alan geniş tutulmamış, çünkü özgürlük alanımız daralırdı. bizim irademizde olan fiillerin alanı çok geniş.ve bunlar konunun ana temasında belirtildiği gibi, dua , sadaka, çalışma, tevbe ile değişebilirler.
örneğin ben bir sınava girecek olsam , ve az bir zaman kala ,1 aylık çalışmayla hazırlansam, ve de bir aylık çalışma o sınavı kazanmaya yeterli olmasa diyelim..
ama var gücümle çalışıp sonra dua etsem, kaderimi değiştirebiliirm. yani kaza - ı muallak olan kaderimi... çünkü fiilin gerçekleşmesini sağlayacak sebepler gerçekleşmiş, Allah ın irade- i külliyeside tecelli etmiştir.
bir de yaşlı bir adam düşünelim. bu kişi, beslenmesine , sağlığına, yaşama tarzına dikkat eden biri olsa en fazla ömrü 10 yıl uzar.eceli Allah ın kendisine taktir ettiği saattir. bunu duayla , ibadetiyle değiştiremez.kaza-ı mutlaktır çünkü...