Cevap: Bencillik Kendini Sevmek Günah Mı? Kimler Kendini Sevmez?
Allah’ın bize hediye ettiği vücudumuzu ve ruhumuzu, yani kendimizi sevmemiz gerekir. Kendimizi sevmek kendimize büyük bir saygı, bedenimizin ve zihnimizin mucizevi yetenekleri için şükran duymak, kendisine değer vermek demektir.
Herhangi bir şekilde kendi iyiliğimizi inkar ediyorsak, yani kendimize iyi ve güzel şeyleri layık görmüyorsak kendimizi sevmiyoruz demektir.
Kendimizi sevmeyi öğrenerek hayatımızın her alanında müthiş değişiklikler yapabiliriz. Akli, hissi ve hatta fiziksel sağlığımız ancak bu şekilde yoluna girer.
Kendimizi iyi hissettiğimizde ve sevdiğimizde, hayata saygıyla, dürüstçe, boynumuz dik olarak, güçlü bir şekilde, sevgiyle ve gerçekçi bir tutumla yaklaşabiliriz. Yoksa hayat karşısında çabuk yeniliriz. Kendimizi gereksiz yere küçük düşürmüş ve cezalandırmış oluruz. Giderek çevremizdekileri de cezalandırır, olaylara geniş açıdan bakamaz hale geliriz. Kendini seven insanlar iyi ilişkiler kurar, başkalarına da aynı özenle yaklaşırlar. Daha sağlıklı, daha mutlu, yerli yerinde hareket eden, verimli ve etkili davranan kişi olurlar.
Ahmet derin bir iç çekerek oturduğu koltuktan doğrulmuş ve “kendimi sevemiyorum çünkü nefsim azar ve gurura kapılabilirim” demişti. Ben de ona Yunus’un “Yaradılanı sev Yaradandan ötürü” mısralarını okuyarak, “sen yaradılan değil misin? Başkalarını yaratılan diye seversin de kendini niçin değil?” diye sormuştum. Ahmet söylediklerime hak vermişti.
Kendini Sevmek Kibir Ve Gururdan Farklı
Kendini sevmekle kibir, gurur farklı şeylerdir. Gurur, kendimize boş yere güvenerek başkalarından kendimizi üstün görmek anlamındadır. Yani benlik ve böbürlenmek, kendini beğenmektir. Büyüklük taslamaktır. Bu kişiler kendilerini överler, lüzumsuz sözler söylerler. Allah’a ibadetten bile kaçınırlar nefislerine ağır gelir. İnsanları küçümseyip yüz çevirirler. Hasta, fakir ve sakat kimselerin arasında bulunmaktan hoşlanmazlar. Evlerinin ihtiyaçlarını kendi elleriyle götürmek istemezler.
Aslında gururlu insanlar kendilerinin sevilebilir olmadığına inanırlar ama sevilebilir biri olduklarına başkalarını ikna etmeye çalışırlar. Gururda gizli mesaj “ben senden daha iyiyim” olan bir üstünlük taslamadır.
Halbuki kendini sevmek böyle değildir. Gerçekten sevilebilir birisi olduğunu düşünmek, hiç reklama ihtiyaç olmadan doğal bir memnuniyet havası yayar. Gurur ise iğreti durur.
Tabii kendimizi sevmek kötü amellerimizi ve çirkin huylarımızı sevmek değildir. Aksine onları düzeltmeye gayret gösterebilmemiz için de yine kendimizi sevmeliyiz.
Kimler Kendini Sevmez?
- Dünyaya istenmeden gelen ve anne-babasından yeterli sevgi görmeyen kişiler.
- Davranışları hep eleştirilen, hiç beğenilmeyen ve takdir edilmeyen, daima başkası ile kıyaslanarak aşağılananlar.
- Acı dolu tecrübeler, yaşanılan ağır travmalar geçmişi dolduruyorsa..
- Kendilerini sevmeyen insanların yanında büyüyenler. Kişi böylelikle daha çok yük alır ve hayatın getirdiği hayal kırıklıkları artar.
- Özellikle içinde yaşadığımız toplum, insanlara karşılaştıracakları ideal vücutlar sunmaktadır. Bunu televizyonda, basın yayın organlarında boy gösteren modellerle yapmaktadır. Bu da kişileri kıyaslamaya ve komplekse itmektedir.
- Şişmanlık veya başka beden kusuru varsa..Tabii kusur olabilir, bunu büyütmek doğru değildir.
Kendini Sevme Egoizme Kayar Mı?
Hayır. Zaten gereğinden fazla kendimizi sevemeyiz. Kendimizi sevmek; güvenli olmak, sevildiğimizi, güçlü ve etkin olduğumuzu hissetmektir. Aksine bencillik (egoizm), gurur ve kibir kendimizi yeterince sevmediğimizde ortaya çıkar. Kendimizi hakkıyla seviyorsak, tatmine, bütünlüğe ve güvene ulaşır ve bu defa başkalarına sevgi sunmak isteriz. Kendimize ve çevremizdekilere bir şeyler yapmak için daha çok enerjimiz olur. Kendimizin ve başkalarının kusurlarını daha rahat kabulleniriz. Herşey daha basit görünür ve bir takım şeyler kolaylaşır. Kendimizi bütün hissettiğimiz için, insanlar istediklerimizi yapmaz veya söylemezlerse aldırış etmez, üzülmeyiz.
Ne Yapmalı?
Ailemizi suçlamaktan kaçınalım. Geçmiş değiştirilmez ama gelecek şimdiki düşüncelerimizle şekillenir. Onları suçlamakla sorumluluğu onlara yıkmış oluyoruz. Halbuki düzeltmek elimizdedir. Çabaya değer, çünkü kendimizi sevmek iyi hissetmemizi sağlar..
Kaynak: Mutluluk Elimizde / Psikiyatrist Doç Dr. Sefa Saygıl |