Konu Başlıkları: İmam Şafii den Sözler
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ağustos 2008, 13:25   Mesaj No:2

Emekdar Üye

Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Konular: 315
Beğenildi:49
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: İmam Şafii den Sözler

İmam Şafii Hazretleri'nin eserlerinde ve divanında birçok hikmetli söz bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Kalbinde ilâhi bir nur penceresinin açılmasını isteyen kimse şu dört şeyi yapsın:
1. Günün belirli bir vaktinde yalnız kalsın ve huzura dalsın.
2. Midesini pek fazla doldurmasın.
3. Sefih ve kötü kimselerle düşüp kalkmasın.
4. İlimleriyle yalnızca dünyalık isteyen kimselerden uzak dursun.

* İlim, ezber edilen bilgi değil, bu bilgiden elde edilen sonuç ve faydadır.
* İlmi kibirlenmek ve kendisini büyük görmek için isteyenlerden hiçbiri iflâh olmamıştır. Ama tevazu, alimlere ve insanlara hizmet etmek için öğrenen felâh bulmuştur.
* Layık olmayana ilmi öğretmek ilme zulmetmektir. Layık olana öğretmemek o kişiye zulmetmektir.
* Hiçbir vakit yoktur ki, ilimle uğraşmak hüzün ve kederi yok etmesin. İlimle uğraşmak kalbin en ince ve en gizli noktalarını harekete geçirir, insanda yüce duygular uyandırır.
* Dünya işlerinde bir darlığa ve sıkıntıya düşen kimse ibadete yönelmelidir.
* İnsanları tamamen razı ve memnun etmek çok zordur. Bir kimsenin bütün insanları kendinden hoşnut etmesi mümkün değildir. Bunun için, kul daima Rabbi'ni razı etmeye çalışmalıdır.
* Dünya sevgisi ile Allah sevgisini bir arada toplama iddiasında bulunmak yalandır.
* Günlerin getirdiği olaylar seni tesiri altına almasın. Zaman içinde gelen musibet ve belalardan dolayı sabırsızlık gösterme. Dünyanın bela ve musibetleri devamlı değildir.
* Hocama hafızamın zayıflığından şikâyet ettim.Bana günahlardan uzaklaşmamı söyledi ve dedi ki: "İlim bir nûr'dur. Allâh'ın nûr'u ise asîlere verilmez"
* Günahlarım gözümde büyüdü. Ancak onları senin affınla karşılaştırınca ey Rabbim, senin affının daha büyük olduğunu gördüm.
Kaynak: Güzel söz ve nükteler