Alıntı:
mihrinaz Üyemizden Alıntı
bilinmez hocam bir ricam olacak...soru cevap güzel..lakin anlamak adına daha farklı bir hale getirilebilirmi...grup arkadaşlarımız ortada yoksoruları gören cevaplıyor..sizce istifade edilebilir bir yöntemmi uyguluyoruz..aralara bizim ufkumuzuda açmak adına,notlarda düşseniz nasıl olur acaba...yada aklınızda farklı bir şey varmı..böyle iyimi.. |
Bu şekildede istiafade edilir,yalnız sure güncellenip günümüze indirilerek,yani günümüzdeki araçlara,yönelişlere ve kişilere nasıl hitap ve neyi hedeflediğini açmadan sadece okumuş oluruz.
Yani ayetlerin şuan bizi ve bu toplumu değilde geçmişte yaşamış olan ve bu günde muallakta kalmış bi yaşantıdan bahsediyor gibi algılar olşur..
şöyle bi örnek verirsem daha net anlaşılmış olunurum..
örneğin biri bi topluma islamı anlatıyor,bu anlatan bu günün adıyla hoca,şeyh veya herhangi biri pekte önemli değil etiketi,bu anlatan şöyle anlatmaya başlıyor,SÖZÜM MECLİSDEN DIŞARI,yani aslında çoğu kez bu söz kullanılmasada,anlatan ve dinleyen arasında böyle bi algı oluşmuş..
Dinleyen kişi,bu camidede böyle,dergahtada,derneklerdede,her hangi bi organizedede böyle,dinleyicide anlatılan ayette olsa,ki ayet olunca ve ayet olumsuz bi durumdanda bahsedince zaten kendinden değilde ,dışardakilerden bahsediyor algısı var zaten anlatanda,o an dinleyenleri muhattab kılmıyor anlattıklarına,YANİ SÖZ MECLİSTEN DIŞARI YA,
Bu algı dinlemedde okumadada aynı yanlışlıkla devam ediyor.Okuyucu kuranı okurken birinci algısı şu olmalı BU KURAN MÜRŞİT TİR,Yani okuyan kişi ilk başta kuranı CANLI OKUMALI,ölülere okuya okuya,ölü gibi bi dinlemelerle bu olmaz..
İkincisi okuduğu her ayetin MUHATTABI BENİM,BANA DİYOR,YANİ KURANIN SÖYLEDİĞİ SÖZ MECLİSTEN İÇERİDİR,o an kim dinliyorsa muhatabı o dur ve kuranın içine inmeli...
Yalnız maalesef toplum zaten kuranı anlamaktan aciz,hele bide, iman,müslüman,cenneti hak edmişleri anlatan ayetlerin hepsini sanki kendisi için inmiş gibi algılar olmuş,öyle beleşçi bi zihniyet hakim zaten....
Cehennem,imandan sonra tekrar küfre dönen,iman eddiğini zan eden,şirk koşmadan iman etmeyen,ve heleki müslümanın yaptığı ibadetin dışındaki sosyal hayattaki ilişkileri nasıl olmalı hakkındaki ayetler,zaten bunlarla ne alakası varki,bunlar BAŞKASINDAN BAHSEDİYOR GİBİ...
Ben kendim kuranın ayetlerinin canlılığına inanıyorum,yani ölmüş, ruhu bedeninden ayrılmış kişi için değilde,halen ruhu ve bedeni bi arada bulunup,yalnız uyuklayanların yüzüne şamar hemde öyle şamarlarki her biri osmanlı tokatlarından dahada kuvvvetli ve acıtan ve bu acıtmayla HADDİNİ BİLDİRİP RABBİSİNE BOYUN BÜKÜP HER DAİM TEKRAR,TEKRAR KURANI CANLI VE MUHATTAB ALARAK ACABA Bİ YERİNİ KAÇIRMIŞ MIYIM,YOKSA ATLAMIŞ VEYA GÖREMEMİŞTE KÖRMÜ BAKMIŞIM KURANA DEYİP,tekrar canlanmaya yol alır gibi okumaya adanmışlığa götürmeli..
Kısacası Kuran cenneti sahneleyen ayetlerinde sanki cennetten bi pencere açılmış ve içindeymiş gibi,
Cehennemden bi sahneye raslayıncda,sanki o cehenneme heran düşer gibi yakin bi okuyuş ve canlılıkta olmalı..
Kuranın müslümandan bahsedince benden mi bahsediyor deyip o bahsettikleri özellikleri hemen hayatında aramalı,
Kuran bi şirkten,küfürden ,Allah ın razı olmayacağı bi hareketten bahsedince acaba bendede varmı deyip,hemen kendini formatlamalı..
yoksa akifin dediği gibi ya nazmı celiline bakar üfler okuruz bi ölüye,yada üfüler dururuz...
Hani Rasulullahın namazda dahi kuranın ayetlerinden cehennemle alakalı kısımlarına gelince,GERİ GERİ GİDİP,Bİ YANDANDA CEHENNEMDEN ALLAH A SIĞINDIĞINDAN BAHSEDİLİR YA AYNEN ÖYLE,
Ve bu bi Rasul,geçmiş ve gelecek bütün günahları af edilmiş...Kuranın her sahnesini kendine muhattab kılıyor.....
sanırım anlata bilmişimdir eksikliği......