Cevap: anne-baba ve çocuk iletişim sorunları istişare
3 yaş dönemi çocukları ben merkezci oluyor.bende aynı sorunları yaşadım 1 ay kadar.küçük ergen dönemi deniyor bu yüzden..her şeyi ağlayarak elde etmeyi öğrenince istediklerini yapmak için bu yöntemi kullanmaya başlıyorlar...
dayak gibi unsurlar ise bu eğilimlerin yani ağlayarak isteme davranışının artarak devam etmesini sağlıyor..
ben adem güneş in sayesinde atlattım kısa sürede.oğlum doğduğunda kitaplarını okumaya başlamıştım yani yaklaşık 4.5 senedir okuyorum.ve harfiyyen çıkıyor inan söyledikleri..
hatta mail bile atmıştım..
ben öncelikle ağlayarak istediğinde onunla hiç inatlaşmadım.inatlaştığın zaman ayı şekilde istenmeyen davranışn artıyor.
öncelikle hayır deyip kesin tavrını koy.anlaşılması güç çocuğun kavram kargaşası yaşayacağı uzun cümleler kurma anlayamaz iyice hırçınlaşır.
kesin yargı bildiren kısa cümleler kur.hayır gibi...
istemediğin davranışını görmezden gel ve yanlış olan davranışı çocuğun yanında kimseyle istişare etme.kimseye şikayet etme.mesela babası bugün şunları şunları yaptı diye dediğim gibi sürekli olumsuz hareketlerini duyarsa devam ediyor aynı davranışa..
fakültedeyken gelişim psikolojisi dersinde hocamız çok güzel bi tespitte bulunmuştu...istemediğiniz bi davranışı görmezlikten gelin,sonra o davranış artacaktır sonra her geçen gün görmezlikten geldiğiniz o davranış sönecektir...
yani sönme eğiliminde olan bi davranış ilk önce en üst seviyeye çıkıyor ve senin tavırların yanlış davranışın sönmesinde etkili oluyor...
birde iktidar mücadelesi de olabiliyor bazen.ama bu tamamen yaşına bağlı bi durum.benmerkezci oldukları için bu dönemde olabiliyor bu sorunlar..
4 yaşında tamamen normale dönüyorlar merek etme=)))
|