Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Eylül 2008, 13:36   Mesaj No:6

Belgin

Medineweb Emekdarı
Belgin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Belgin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 7
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:44
Mesaj: 1.277
Konular: 640
Beğenildi:20
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: çocuklarda din eğitimi nasıl olmalıdır?

Davranışlarınızın çocuğunuz üzerindeki etkisini küçümsemeyin, şunu unutmayın ki sizin yaptıklarınız, söylediklerinizden kat kat daha fazla çocuğunuzu etkiliyor

Dini Eğitim Ne Zaman Başlamalı? Dinimize göre çocuk eğitimi ta doğum öncesinden hatta cenin oluşumundan önce başlıyor, ancak bu yazı serisinde İslam’ın doğum sonrasına yönelik eğitim yöntemlerine değineceğim.
Hepimizin bildiği gibi doğumdan hemen sonraki ilk eğitim adımı çocuğun kulağına ezan ve ikame okunmasıdır. Bu adımdan sonra en çok dikkat etmemiz gereken husus, çocuğumuza ilk yedi yaş döneminde her türlü baskı uygulamaktan kaçınmaktır, şunu unutmamalıyız ki bu yaşta çocuklara eğitim olarak vermemiz gereken birçok dini eğitim bile oyun kalıbında ve oyun şeklinde olmalıdır.Ayrıca her zaman unutmamamız gereken bir şey varsa o da çocuğun, dini eğitimi, bir külfet ve zorluk olarak algılamamasıdır.
İlk yedi yaşta dini eğitimin en büyük hedefi olarak çocuğumuzun hayalindeki örnek kişiliği, dini örneklerle şekillendirmektir. Bu yaşta verdiğimiz kişilik örneğinin daha sonra değiştirilmesi birçok olumsuzluklara yol açtığı için çocuğumuza verdiğimiz kişilik çok önemlidir.Dini eğitimin yöntemleri, amaçları, içeriği ve püf noktalarına değinmeden önce bu tür eğitimin üç ana temeline değinmek istiyorum.


1- Bilinçlendirmek Çocuğumuzun bütün dini öğretileri doğru şekilde algılayamadığını biliyoruz ama bu bahaneyle çocuğumuzun dini eğitimini aksatamayız, evet, onun daha çok vakti var, ona söylediğimiz birçok dini eğitimi de doğru algılamayabilir ama bu, onun anladığı kadarını anladığı şekilde ona aktarmamıza engel teşkil etmez.
Kısacası “aman nasıl olsa büyüyünce öğrenir” deyip onu ihmal edemeyiz, “bize bir şey öğreten mi vardı sanki, biz hırsız mı olduk” deyip onu kendi haline bırakamayız
2- Dini coşku ve heyecan
Çocuğumuzu azdan çoktan dini ortamlarla tanıştırın, onlarla birlikte dini merasimler, cemaat namazları, toplu dualar ve benzeri toplumsal dini aktivitelere katılın. Böyle ortamlarda çocuğunuz, insanların dini duygularını daha yakından görecektir, onların dini sevinçlerini, dini hüzünlerini hissedecektir bu da aynı duyguların onda oluşmasına sebep olacaktır
Aynı şekilde dini hikayeler de bu yönde, çok etkili etkenlerden birisidir.




3- Davranış tarzı
Davranışlarınızın çocuğunuz üzerindeki etkisini küçümsemeyin, şunu unutmayın ki sizin yaptıklarınız, söylediklerinizden kat kat daha fazla çocuğunuzu etkiliyor. Ancak amel ile insanların kalbi hakikate yöneltilir ve ancak amel ile dini alışkanlıklar şekil kazanıyor. Peygamberin en etkili eğitim şekli de böyle idi, o, yaptıklarıyla insanlara doğruyu ve yanlışı gösteriyor, yaptıklarıyla insanları Allaha yönlendiriyordu.
__________________
Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.
Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.

Alıntı ile Cevapla