Alıntı:
nurşen35 Üyemizden Alıntı
Hocalarım yıllardır, Ramazan orucu için , kalp hastası olan hastaların sordukları bir sual oluyor. '' Dil altı orucu bozar mı? '' diye ,
Sayın hocalarım dil altı vücuda nüfus ediyor ve oruç bozuluyor.
Fakat televizyondaki hocalarımızda bozulmadığı kanaatindeler.
Bu soru bir çok hocayı ikiye ayırmış durumda, ben bozulduğunu biliyorum .
Rica ediyorum sitedeki hocalarımın düşünceleri ve bilgileri benim için önemli.
Bu konuda ben yanlış mı? biliyorum. Cevaplarınızı bekliyorum.
Saygılarımla..... |
Dil hapıyla ilgili mesele günümüzün sorunlarından birisidir. Bu soruya cevap bulmaya çalışan kimi alimler/hocalar eski kitaplarda yazılan şeylere kıyas yaparak ağızda dil altına konularak eritildiği ve vücuda karıştığını söyleyerek orucun bozulacağına fetva vermişlerdir.
Başka alim / hocalar da dil altı hapı kullanmanın orucu bozmayacağını söylemişlerdir. Diyanetin fetvası da bu yöndedir.
Bu ikisinden hangisinin görüşünün isabetli olduğuna söylemeden önce dil altı hapının ne için kullanılması gerektiğinin ortaya konulması gerekir. Dil altı hapını kalp rahatsızlığı olanlar kullanmak zorundadır. Kalp rahatsızlıklarında dilaltına konulan ilaç, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Eğer kullanmazsa kalp krizinden gitme ihtimali yüksektir. Allah insanları zulmetmez. Onların ölümüne sebebiyet veren şeylerden sakınmalarını ister. Kullanmadığı zaman ölme ihtimali olan kimselerin Müslüman bir doktor tarafından dil altı hapını kullanması gerektiği söylenen kimselerin dil altı kullanmaları orucu bozmaz. Bu konuda Diyanetin görüşü daha sağlıklı ve gerçekçi gözüküyor.