Durumu: Medine No : 43 Üyelik T.:
03 Temmuz 2007 Arkadaşları:2 Cinsiyet: Yaş:38 Mesaj:
316 Konular:
35 Beğenildi:16 Beğendi:0 Takdirleri:10 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cevap: Medineweb Üyelerine Hacc Testleri Soru bankası 1-Kadınlara özel iki şarttan biri tek başına yolculuktur. Haccedebilmek için kat edilecek mesafeden ziyade yol emniyeti ve kadınların güvenliği esas alındığından koca veya başka bir mahremin bulunması şart koşulmamış, bunun yerine kadınların bunu sağlayacak şekilde -ağırlıklı görüşe göre üç kadının yer aldığı- bir grup oluşturmaları yeterli görülmüştür. Bununla birlikte iki kadının hatta kendini güvenlik içinde hissediyorsa bir kadının -sadece- farz olan hac görevini yerine getirmek için tek başına yola çıkması câiz görülmüştür. Görüşü hangi imama aittir? - A)İmam Muhammed
- B)İmam Şafii
- C)İmam Hanbel
- D)İmam Yusuf
- E)İmam Ebu Hanife
2-Haccedebilmek için kocası veya bir mahremi bulunmayan, güvenli bir kafile ile birlikte, bu kafilede başka kadınların bulunup bulunmaması dikkate alınmaksızın hac yolculuğuna çıkabilir. Görüşü hangi imama aittir? - A)İmam Muhammed
- B)İmam Şafii
- C)İmam Malik
- D)İmam Hanbel
- E)İmam Ebu Hanife
3-Kadınlara özel iki şarttan biri iddettir. Boşanma iddeti veya vefat iddeti beklemekte olan kadınlara ilişkin olup, "beklemeleri gereken süreyi tamamlamış olmaları"dır. Hangi mezhebe göre eda şartı olan bu durum diğer mezheplere göre yükümlülük şartıdır? - A)Şafii mezhebi
- B)Maliki Mezhebi
- C)Zahiri mezhebi
- D)Hanefi mezhebi
- E)Hanbeli mezhebi
I.İhrama girmek II.Özel vakit III.Özel mekan 4-Yukarıdakilerden hangisi haccın geçerli (sahih) olabilmesi için gereken şartlar arasında yer alır? - A)I,II ve III
- B)II ve III
- C)I ve II
- D)I ve III
- E)Yalnız I
5-Vakfenin arafat sınırları içinde ve tavafın Kâbe'nin etrafında yapılması haccın geçerlilik şartlarından hangisine girer? - A)Özel vakit
- B)Özel mekân
- C)İhrama girmek
- D)Tavaf etmek
- E)Vakfe yapmak
6-''Hac törenleri (menâsik), hac ayları içinde yapılır. Hac ayları, hac menâsikinin yapılacağı aylar olup, şevval ve zilkade ayı ile zilhicce ayının ilk on günüdür. Bu aylardan önce hac menâsikine başlanmaz. Ayrıca hacla ilgili vakfe, tavaf, sa'y, şeytan taşlama gibi menâsikten her birinin bu aylar başladıktan sonra belirlenen vakitler içinde yapılması gerekir, aksi halde sahih olmaz.'' İfadesiyle haccın geçerlilik şartlarından hangisi anlatılmıştır? - A)Özel mekân
- B)Özel vakit
- C)İhrama girmek
- D)Kabe'yi tavaf etmek
- E)Müzdelife de bulunmak
I. Kılık-Kıyafet II. Cinsel Hayat III. Avlanmak IV. Sadaka vermek 7-Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri normal zamanda helâl olan fakat ihrama girdikten sonra yasak hale gelen fiilerden biri değildir? - A)Yalnız I
- B)Yalnız II
- C)Yalnız III
- D)I ve IV
- E)Yalnız IV
8-Aşağıdakilerden hangisi ihram yasaklarını ihlal eden kişilerin cezaları arasında yer almaz? - A)Kurban kesmek
- B)Sadaka vermek
- C)Zekat vermek
- D)Bedelini ödemek
- E)Oruç tutmak
9-Kılık-kıyafet, cinsel hayat ve avlanmak gibi yasaklar ne zaman başlar? - A)Hacca niyet anından itibaren
- B)Niyet ve telbiye anından itibaren
- C)İhrama girdikten sonra
- D)Kâbe'ye vardıktan sonra
- E)Müzdelife'ye vardıktan sonra
I. İhramın rükünlerinden birini terk eden kimse ihrama girmiş olmaz. II. Diğer üç mezhebe göre ihrama girmiş olmak için niyet yeterlidir. III. Hanefi mezhebine göre ihramın rükünleri niyet ve telbiyedir. 10-Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri doğrudur? - A)I ve II
- B)II ve III
- C)I,II ve III
- D)Yalnız I
- E)Yalnız II
11-Niyet hac veya umre yapmaya karar vermek ve hangisini yapacaksa onu belirlemekle olur. Niyeti dil ile ifade etmenin hükmü nedir? - A)Kifa-i Sünnet
- B)Vacip
- C)Müstehab
- D)Farz
- E)Sünnet
12-Telbiye "Lebbeyk Allahümme lebbeyk. Leb-beyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne'l-hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülke, lâ şerîke lek" demektir. Aşağıdakilerden hangisinde bu sözlerin anlamı tam ve doğru olarak verilmiştir? - A)Davetine sözüm ve özümle geldim Allahım, emrini tanıyorum. Davetine sözüm ve özümle geldim ey ortaksız olan sen! Emrin baş üstüne, Hamd senin, nimet senin, mülk de senin. Yoktur senin ortağın
- B)Davetine sözüm ve özümle geldim Allahım, emrin uymak istiyorum. Davetine sözüm ve özümle geldim ey ortaksız olan sen! Emrin baş üstüne, Hamd senin, nimet senin, mülk de senin. Yoktur senin ortağın
- C)Davetine sözüm ve özümle geldim Allahım, emrin baş üstüne. Davetine sözüm ve özümle geldim ey ortaksız olan sen! Emrin baş üstüne, Hamd senin, nimet senin, mülk de senin. Senin ortağın yoktur.
- D)Davetine sözüm ve özümle geldim Allahım, emrine karşı gelmek istemiyorum. Davetine sözüm ve özümle geldim ey ortaksız olan sen! Emrin baş üstüne, Hamd senin, nimet senin, mülk de senin. Senin gücün herşeye yeter.
- E)Davetine sözüm ve özümle geldim Allahım, emrin baş üstüne. Davetine sözüm ve özümle geldim ey ortaksız olan sen! Emrin baş üstüne, Hamd senin, nimet senin, mülk de senin. Sen kadirsin.
13-Kadınlar telbiye, dua, zikir ve tesbihlerde seslerini fazla yükseltmezler. Telbiyeyi ihrama girerken kadın ve erkek için bir defa söylemenin hükmü nedir? - A)Farz
- B)Sünnet
- C)Mübah
- D)Müstehab
- E)Mekruh
. Bir kimsenin Kâbe'yi ve civarındaki kutsal yerleri ziyaret maksadıyla ihrama girebilir. II. Bu tür hacca niyer eden kimsenin tavafa başlamadan önce yapacağı ibadetin hac mı yoksa umremi olduğunu belirlemesi yeterlidir.
III. Bu tür bir ibadeti yapacak kişi hacmı yoksa umremi yapacağını belirlemeden tavafa başlayacak olursa umre için ihrama girmiş sayılır.
IV. Bu tür bir ibadeti yapacak olan kişi tavaf yapmadan doğruca Arafat'a çıkıp vakfe yapacak olursa bu ihramı hac için olur ve yaptığı hac da ifrad haccı olur. 14-Yukarıdaki görüşler hangi mezhep imamına aittir? - A)Ebu Hanife B)İmam Malik
- B)İmam Malik
- C)İmam Şafii
- D)İmam Hanbel
- E)İmam Muhammed
15-Telbiyeyi ihrama girdikten sonra kadın ve erkek için zaman zaman yüksek sesle tekrarlamanın hükmü nedir? - A)Sünnet
- B)Mübah
- C)Mekruh
- D)Vacip
- E)Farz
I. Hacda akabeye taş atınca II. Umrede tavafa başlayınca III. Hacda sa'y başlayınca 16-Yukarıdakilerden hangisi yada hangilerinde ihramın rüknü olan telbiye kesilir? - A)I ve II
- B)II ve III
- C)I ve III
- D)I,II ve III
- E)Yalnız I
I. Hac için ihrama bulundukları yerde girerler. II. Umre için haram dışına çıkarak ihrama girerler. III. Hac ve umre için bulundukları yerde ihrama girerler. 17-Yukarıdaki ifadelerden hangisi haremde bulunanların ihrama nerede girecekleri ile ilgili doğru bir bilgidir? - A)I ve II
- B)II ve III
- C)I ve III
- D)I,II ve III
- E)Yalnız III
18-Hac ayları başlamadan ihrama girmek, mekruh olmakla birlikte câizdir. Çünkü ihram, haccın rüknü değil sıhhat şartıdır. Diğer ibadetlerde olduğu gibi şartın yerine getirilmesi için vaktin girmesi gerekmez. Görüşünü benimseyen mezhep imamaları aşağıdaki şıklardan hangisinde tam ve doğru olarak verilmiştir? - A)İmam Ebu Hanife - İmam Malik
- B)İmam Muhammed - Ebu Yusuf
- C)Ebu Hanife - Ebu Yusuf
- D)İmam Malik - İmam Şafii
- E)İmam Hanbel - İmam Muhammed
19-Hac aylarından önce ihrama girmek şart değil, rükün sayıldığı için hac için ihrama girilemez. Hac aylarından önce ihrama girildiği takdirde, bu ihram umre ihramı olarak geçerli olur. Umre yapmanın özel bir vakti olmadığından umre için her zaman ihrama girilebilir. Görüşü hangi imama aittir? - A)İmam Malik
- B)İmam Şafii
- C)İmam Hanbel
- D)İmam Ebu Hanife
- E)İmam Ebu Yusuf
I. Harem II. Afak III. Hil 20-Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri ihrama girme yerleridir? - A)Yalnız I
- B)Yalnız II
- C)I ve II
- D)I,II ve III
- E)II ve III
21-Mekke ile etrafında, bitkileri koparılmamak ve av hayvanlarına zarar verilmemek üzere belirli sınırlar içindeki emniyetli bölgeye ne denir? - A)Afak bölgesi
- B)Mikat bölgesi
- C)Harem bölgesi
- D)Hill bölgesi
- E)Cuhfe bölgesi
22-Hil bölgesi dışından doğrudan Mekke'ye veya Harem bölgesine gelenlerin ihramsız geçmemeleri gereken beş nokta, Hz. Peygamber tarafından belirlenmiştir. Bunlardan her birine ne denir? - A)Afak
- B)Hill
- C)Mikat
- D)Harem
- E)İhram giriş yerleri
23-Aşağıdakilerden hangisi Mekke'ye veya harem bölgesine gelenlerin ihramsız geçmemeleri gereken yerler arasında yer almaz? - A)Yelemlem B)Cuhfe
- B)Cuhfe
- C)Zâtüırk
- D)Karnülmenâzil
- E)Müzdelife
24-Aşağıdakilerden hangisi Mekke'ye veya harem bölgesine gelenlerin ihramsız geçmemeleri gereken yerlerden biridir? - A)Müzdelife
- B)Akabe
- C)Hudeybiye
- D)Zülhuleyfe
- E)Mina
I. Mekke'ye Medine üzerinden gelenlerin mîkatıdır. II. Medine'ye yaklaşık 10 km., Mekke'ye 450 km. mesafededir. III. Mekke'ye en uzak mîkat budur. IV. Hz. Peygamber Vedâ haccında, halen Âbâr-ı Ali denilen bu mîkatta ihrama girmiştir. 25-Yukarıdaki bilgilerden hangisi yada hangileri mikat yerleri olan zülhuleyfe ile ilgilidir? - A)I ve II B)II ve III
- B)II ve III
- C)I, II, III ve IV
- D)II, III ve IV
- E)I ve IV
|