Allahın kulu_ Üyemizden Alıntı
11-Firavun’la birlikte zikredilen ve baş danışmanı olarak adı geçen kişi aşağıdakilerden hangisidir?
a)Nemrut b) Haman c)Calut d)Samirî Ve o yerde onları hakim kılmak; Firavun ile Hâmân'a ve ordularına, onlardan (İsrailoğullarından gelecek diye) korktukları şeyi göstermek (istiyorduk).(6.ayet)
12-Kasas suresinin 15. ayetinde "apaçık saptırıcı bir düşman" olarak belirtilen aşağıdakilerden hangisidir?
a)Zalim kişi b)Uyuşturucu c)Alkol d) Şeytan Musa, halkının haberi olmadığı bir zamanda, şehre girdi. Biri kendi adamlarından, diğeri de düşmanı olan iki adamı döğüşür buldu. Kendi tarafından olan kimse, düşmanına karşı ondan yardım istedi. Musa, onun düşmanına bir yumruk vurdu; ölümüne sebep oldu. «Bu şeytanin işidir; çünkü o apaçık, saptıran bir düşmandır» dedi.(15.ayet)
13-Kızlardan bir tanesinin, babasının davetini iletmek üzere Musa’nın yanına gelirken sıkılganlık veya teeddüp göstermesi, ondaki hangi örnek bir ahlaki duyguyu ifade etmektedir?
a)Tevazu b) Hayâ c)Cömertlik d)İhsan O sırada, kadınlardan biri utana utana yürüyüp ona geldi: «Babam sana sulama ücretini ödemek için seni çağırıyor» dedi. Musa ona gelince, başından geçeni anlattı. O: «Korkma, artık zalim milletten kurtuldun» dedi.(25.ayet)
14-Musa’nın, Allah’ın izniyle ellerini koynuna soktuktan sonra bembeyaz olarak çıkarması hangi şekilde tanımlanmaktadır?
a)Sihir b)Keramet c) Mucize d)Hayal «Elini koynuna koy, lekesiz, bembeyaz çıksın. Korkudan açılan kollarını kendine çek! Bu ikisi Firavun ve erkanına karşı Rabbinin iki delilidir. Doğrusu onlar yoldan çıkmış bir millettir» denildi.(32.ayet)
15-İnkârcılar ve zalimler karşısında müminlerin güçlü ve dirençli olmaları için, aşağıdakilerden hangi unsur diğerlerine göre çok daha önemlidir?
a)Güçlü ve zengin olmaları
b)Önemli bir siyasal mevkide olmaları c) Allah’ın yardımda bulunması, desteklemesi
d)Güçlülerin yanında yer almaları Allah: «Seni kardeşinle destekleyeceğiz; ikinize bir kudret vereceğiz ki, onlar size el uzatamayacaklardır. Ayetlerimizle ikiniz ve ikinize uyanlar üstün geleceklerdir» dedi.(35.ayet)
16-Firavun ve askerlerinin Allah tarafından denizde boğularak helak edilmelerine onların hangi davranışları sebep olmuştu? a) Allah’a karşı büyüklük taslamaları
b)Ordunun düzensiz ve disiplinsiz olması
c)Bilmedikleri bir yola girmiş bulunmaları
d)Üç şık da doğru O ve askerleri, memlekette, haksız yere büyüklük tasladılar. Gerçekten Bize döndürülmeyeceklerini sandılar.(39.ayet)
17-Bütün ilahi mesajlarda olduğu gibi, Musa’ya indirilmiş olan Tevrat da hangi amacı gerçekleştirmek için verilmiştir?
a)İnsanların tarihi bilgilere sahip olmaları için b) İnsanların düşünüp öğüt almaları için
c)İnsanların okuma yazma öğrenmeleri için
d)İnsanların şiir öğrenmeleri için And olsun ki, Musa'ya, ilk nesilleri yok ettikten sonra, insanlar düşünsünler diye Kitap'ı, açık belgeler, doğruluk rehberi ve rahmet olarak verdik.(43.ayet)
18- “Allah’tan (gelen bir delil veya vahye dayalı) bir yol gösterici olmadan, ............................ uyandan daha sapık kimdir? ” (Kasas 50. ayet)
Kasas Sûresi’nin 50. âyetinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) Atalarının dinine
b) Putlara c) Kendi arzusuna (veya işine gelenlere)
d) Şeytana Eğer, sana cevap veremezlerse, onların sadece heveslerine uyduklarını bil. Allah'tan bir yol gösterici olmadan hevesine uyandan daha sapık kim vardır? Allah zalim milleti şüphesiz ki doğru yola eriştirmez.(50.ayet)
19- Aşağıdakilerden hangisi Hz. Musa’ya peygamberlik verildiğinde çekinerek dile getirdiği endişelerden birisi değildir? (Kasas 33-34. ayetler)
a) Geçmişte öldürme olayına karıştığı için Firavun tarafından öldürülmek
b) Düzgün konuşamamak
c) Yalanlanmak d) Taşa tutulmak Musa dedi ki: Rabbim! Ben onlardan birini öldürmüştüm, beni öldürmelerinden korkuyorum.Kardeşim Harun'un dili benimkinden daha düzgündür. Onu da beni doğrulayan bir yardımcı olarak benimle birlikte gönder. Zira bana yalancılık ithamında bulunmalarından endişe ediyorum.(33-34.ayetler)
20- Kasas Sûresi’nin 59. âyetine göre; Rabbimiz, bir toplumu helak etmeme hususunda hangi şartı bildirmiştir? a) O topluma mesajını ulaştıracak bir peygamber göndermedikçe
b) O toplumda iyi insanlar bulunduğu müddetçe
c) O toplum azgınlık etmedikçe
d) O toplum kendi durumlarını değiştirmedikçe Rabbin şehirlerin anasına, onlara ayetlerimizi okuyacak bir peygamber göndermedikçe onları yok etmiş değildir. Zaten Biz yalnız, halkı zalim olan şehirleri yok etmişizdir(59.ayet)
21-Dilediğini yaratma ve seçme yetkisi, kime aittir?
a)İnsanlar b)Peygamberler c)Devlet başkanları d) Allah Rabbin dilediğini yaratır ve seçer; onlar için seçim hakkı yoktur. Allah onların koştukları ortaklardan münezzehtir, yücedir.(68.ayet)
22-Kuran’da, Musa peygamber'in kavminden olduğu söylenen, mal ve servet açısından azgınlık gösteren kişi aşağıdakilerden hangisidir?
a)Nemrut b)Firavun c)Bel’am d) Karun Karun, Musa'nın kavminden idi de, onlara karşı azgınlık etmişti. Biz ona öyle hazineler vermiştik ki, anahtarlarını güçlü-kuvvetli bir topluluk zor taşırdı. Kavmi ona şöyle demişti: Şımarma! Bil ki Allah şımarıkları sevmez.(76.ayet)
23-Allah’ın kendisine vermiş olduğu ilim veya servet sebebi ile Allah’a karşı yüzsüzlük yaparak şımaran ve insanlara kendi becerisini, saltanatını veya kudretini üstünlük gerekçesi olarak dayatan bir kişi için aşağıdaki hangi vasfın kullanılması uygun düşmektedir?
a)Alim b)Vefalı c) Nankör d)Alçak gönüllü
Karun: «Bu servet ancak, bende mevcut bir ilimden ötürü bana verilmiştir» demişti. Allah'ın, önceleri, ondan daha güçlü ve topladığı şey daha fazla olan nice nesilleri yok ettiğini bilmez mi? Suçluların suçları kendilerinden sorulmaz.(78.ayet)
24- Musa (a.s.), Yüce Allah'ın “asanı at” emrine ilk kez nerede muhatap olmuştu?
a) Firavun'un sihirbazlarıyla yarıştıklarında.
b) Firavun’un sarayına gittiğinde.
c) Samirî ile karşılaştığında. d) Tûr tarafında bir ateş görüp, oraya gittiğinde.
Ve «Asânı at!» (denildi). Musa (attığı) asâyı yılan gibi deprenir görünce, dönüp arkasına bakmadan kaçtı. «Ey Musa! Beri gel, korkma. Çünkü sen emniyette olanlardansın» (buyuruldu).(31.ayet)
25- Kur'an’ı okumanın ve onunla amel etmenin hükmü aşağıdakilerden hangisidir?
a)Sünnet b) Farz c)Caiz d)Mubah |