Alıntı:
mehmet akif2 Üyemizden Alıntı
[B][FONT=Verdana][SIZE=3]GAZZALİNİN KELAM İLMİNE GETİRDİĞİ BAZI 3)Bakıllaninin kabul ettiği, inkas-ı edilleyi reddederek delilin butlanından medlülünde butlanının gerekmeyeceğini söylemiştir ben size sorum kırmızı ile işaretlediğim yerde ne demek istiyor anlata bilir misiniz |
Öncelikle anlaşılmayan cümledeki kelimelerin anlamlarını bir inceleyelim:
Bakıllani: Bakillani bir alim. (Ebu Bekir Bakıllani) Eş'ari kelamcısı ve Maliki fakihidir.
İnkas-ı Edille:Asıl yazılışı şudur: İn'ikas-ı edille. Anlamı: Bir şeyi isbat eden delil batıl ve çürük olursa, isbat ettiği hususun (medlul, netice) da batıl olacağı düşüncesi.Yani delil bâtıl olursa, medlul (dava) da bâtıl olur.
Butlan: hukuki işlemlerin geçersiz kabul edilmesidir. Hukukun temel kurallarına uyulmasına rağmen şekli unsurlara uyulmadan usulsüz yapılması yapılan işlemi geçersiz kılar. Mutlak butlan ve nispi butlan olarak ikiye ayrılır.
Mutlak Butlan Nedir?
Bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olmakla beraber kanunun emredici hükümlerine aykırı olmasıdır.
Nispi Butlan Nedir?
Nispi butlanda hukuki işlem kurucu unsurlara sahip, emredici hükümlere uygundur ancak hukuki işlemi yapan iradede sakatlık vardır.
Mutlak butlan ve nisbi butlanı örnekle açıklamak gerekirse;
Mutlak butlan akıl hastası birinin yaptığı evlilik ve bu işlemin baştan itibaren geçersiz olması. Nisbi butlan ise sonradan geçersizleşmesidir.
Medlül:Delîlin (alâmet ve işâretin) delâlet ettiği, gösterdiği şey.
Bu kavramları anladıktan sonra cümleye geçelim:
Bakıllaninin kabul ettiği, inkas-ı edilleyi reddederek delilin butlanından medlülünde butlanının gerekmeyeceğini söylemiştir
Bunu söyleyen kim: İmam Gazali
İmam Gazali kimin fikrine, düşüncesine karşı çıkıyor: Ebu Bekir Bakıllani adlı kelam aliminin sözüne
Bakillanin görüşü nedir? :İn'ikası edille kelam ilminin temel meselelerinden birisidir.
İmam Gazali ise Bakillaninin bu görüşünü red ediyor ve Bakillaniyi eleştiriyor. İmam Gazali'den önce Kelam alimleri Bakillani'nin görüşünü kabul ediyorlardı. İmam Gazali'nin Bakillani'yi eleştirmesinden sonra Kelam alimleri Gazali'nin görüşüne dönüyorlar.Bu konu hukuki bir konudur. İçtihadi bir görüştür.
Kısaca Bakillani diyor ki:
Eğer bir davada deliller çürükse dava da düşer, ortadan kalkar
İmam Gazali ise diyor ki;
Delil çürük olsa da dava ortadan kalkmaz, dava düşmez, devam eder
İnş. konuyu anlatabilmişimdir