Cvp: Organ bağışı hakkında soru????????
organ bağışına alimlerimiz belli şartlar altında cevaz vermişlerdir.çünkü islamın 5 şeyi korumayı emretmiştir bizlere:dini, canı, malı, aklı ve nesli...insan vücudu ceset te olsa saygındır.ve organlar bağışlanırkende mümkün olduğu kadar tahrip edilmeden , bağışlayan kişiden daha önceden rıza alınarak yapılması gerekir.çocuksa velilsinin izni olması gerekir.
şimdi, bir insan hasta ve organ bağışıyla sağlığına kavuşabiliyorsa, ölmüş bir kimsenin o insana organlarını bağışlaması günahtan ziyade sevap olur.çünkü bir canın kurtarılması söz konusudur.Allah kıyamet gününde organlarını ne yaptın diye sorusuna bir can kurtardım cevabı, o organların toprağın altında çürümesinden daha evladır.
ikinci husus, siizn bağışladığınız organları o kimse içki içerek, günah işleyerek kullanırsa bu durum o kişiyi bağlar.hesabı o kişi verir.bunun organ bağışıyla ilgisi yoktur.
bu durumu şöyle düşünelim, Allah bize bu organları emanet olarak verdi, sapasağlam...bu haldeykende biri vücudunu yıpratabilir.bağışlanan organlar her ne kadar onu bağışlayanın gibi gözüksede, onlar bize emanettirler. o emanete kim ihanet ederse günah ta onundur.
buda sorularla islamiyet sitesinden:
Ölmeden önce göz ve böbrek gibi bir organını bağışlayan kimse, bu organlarının öldükten sonra bir hastaya takılmasıyla şüphesiz sevap kazanacaktır. Çünkü bu sayede başka bir insan sıhhate kavuşmuş, hayata dönmüştür. Ancak organ bağışlayan bu kimse bağışlamış olduğu ve sonra da nakledilmiş olan bu uzvunun ikinci bir şahısta gördüğü vazifeden dolayı mes’ul sayılmaz.
Şöyle ki, bir başkasından nakledilen gözle görmeye başlayan, eğer o gözle harama bakmış, bir günah işlemişse mes’uliyet kendisinedir. Ölen kimsenin bundan bir mes’uliyeti yoktur. Çünkü o adam ölmesiyle vücut elbisesinden tamamen soyulmuş, artık maddî bedenle bir irtibatı kalmamıştır.
__________________ EN GÜZEL AŞK: ALLAH! |