Cevap: pedogog Adem Güneş'in çocuk eğitimi ile ilgili sözleri Bir eğiticinin başarısı, iletişim dilini doğru kullanabilme başarısı ile gözlemlenir.
Yetişkin iletişiminde "ben dili" kullanımı tavsiye edilse de çocuk ile iletişimde "eylem dili" kullanılmalıdır..
Ben dili; kişinin bir durum karşısında kendisinin ne hissettiğini net bir şekilde ifade etmesidir. Örn; "Bu davranışın beni rahatsız etti."
Eylem Dili; Kişiye odaklanmadan "eylem"e vurgu yaparak iletişim kurmak. "Bu davranışın beni rahatsız etti" yerine "Bu davranış doğru değil."
"Ben Dili" ile iletişim kurulmuş çocuklar, ebeveynlerinlerine sürekli "kızdın mı, üzüldün mü, beni seviyor musun" sorusularını sorarlar
"Ben Dili" ile iletişim kurulmuş çocuklar, "başkaları ne der" diye yaşamayı bir alışkanlık haline dönüştürmeye yatkındırlar.
"Ben Dili" ile iletişim kurulmuş çocuklar kendi gibi olmak yerine, beklendiği gibi olmayı bir marifet zannederler.
pedegog dr.ADEM GÜNEŞ |