AKTS Sisteminin Özellikleri
AKTS üç ana ilkeden oluşmaktadır: Ders programlarının ve bu programları takip eden öğrencinin kazanımının açık seçik ifade edilmiş olması; katılımcı kurumlar ile öğrenci arasında yapılacak anlaşma; derslere atfedilmiş ve öğrencinin sorumluluk ve görev yükünü ifade eden AKTS kredisi. Bu üç öğe, üç anahtar belge aracılığıyla işlerlik kazanmaktadır:
- Kurum Bilgi Paketi
- Başvuru formu ile öğrenim anlaşması
- Alınan derslerin trans-kripti (ders ve not çizelgesi)
Fakat AKTS'ye her şeyden önce işlerlik kazandıran öğe, yurtdışında da eğitim görmeyi, öğrenim ve eğitimin ayrılmaz parçası olarak benimseyen öğrenci, öğretmen ve kurumlardır.
Kurum Bilgi Paketi, Web'de elektronik olarak ve matbû şekilde olmak üzere iki ortamda ve İngilizce ve ülkenin dilinde olmak üzere iki dilde yayımlanır. Öğrencilere bölümler, fakülteler, organizasyon, çalışanların genel yapısı ve ders üniteleri hakkında yazılı bilgi sağlar.
Öğrenim Anlaşması, öğrenci ile ilgili kurumun akademik yetkilisinin öğrencinin almasını kararlaştırdıkları derslerin listesini içerir. Eğer kredi transferi gerçekleşecek ise, Öğrenim Anlaşmasını öğrenci ile her iki kurumun da, öğrenci yurtdışına gitmek üzere ayrılmadan tamamlanması ve herhangi bir değişiklilik yapıldığında değiştirilmesi gerekir.
Ders Trans-kripti, alınan derslerin listesini, her ders için alınan yerel notu ve mümkünse AKTS notunu gösterir. Kredi transferi söz konusuysa, Ders Trans-kriptinin öğrencinin kendi kurumu tarafından öğrenci ayrılmadan verilmesi, gidilen kurum tarafından da öğrencinin orada bulunduğu sürenin sonunda verilmesi gerekir.
AKTS yabancı öğrencinin, evsahibi üniversitenin akademik hayatına aktif olarak katılmasına olanak tanımaktadır. Evsahibi kurum ise, misafir öğrencinin akademik performansına ilişkin karar verme yetkisine sahiptir. Mevcut ders yapısında ve değerlendirme yönteminde herhangi bir değişiklik yapmaksızın, kendi öğrencileri tarafından alınan ders, sınav ve kuralların tümünü misafir öğrenci için de uygular.
Kendi içinde AKTS, ders programlarının içerik, yapı ve denkliğini belirlemez. Bu tür kalite ölçütleri, ikili ve çok taraflı anlaşmalara girerken kurumların kendilerinin öz değerlendirmeleriyle saptayacağı konular olarak kabul edilir. AKTS sadece, bu tür anlaşmaların aktörlerine, saydamlık ve akademik inanılırlık kazandıracak araçları sunmaktadır.
AKTS kullanımı gönüllülük temelinde yer alır, kurumların karşılıklı güveninde ve her kurumun kendine duyduğu güvende temellenir. Her kurum, anlaşma yapacağı kurumları kendisi seçer.
Süleyman Demirel Üniversitesi
AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ