27 Şubat 2015, 00:29
|
Mesaj No:10 |
Durumu: Medine No : 18627 Üyelik T.:
13 Mayıs 2012 Arkadaşları:0 Cinsiyet:Pala:) Memleket:Erzurum Mesaj:
149 Konular:
6 Beğenildi:4 Beğendi:0 Takdirleri:10 Takdir Et:
| Cevap: Medimeweb üyeleri bugün ne pişirse :) rahmet sadece ölülere mi olur abla ? dirilerin rahmete ihtiyacı yok mu Mustafa abi gece gece bu yapılır mı ya.. acıktım Kürt Keledoş Yemeği Tarifi Kürt sofrasının eşsiz lezzeti: Keledoş Yemeğe tadını veren malzemelerden biri olan ve Van yöresinde yetişen otları bulmak çok kolay olmasa da, bu harika yemeğin tadına bakmak için aramaya değer. Altı kişilik keledoş hazırlamak için birer kilo nohut ve yeşil mercimek bir gün önceden ıslatılır. Önce nohut pişirilir ve ardından yeşil mercimek tencereye eklenir. Bu malzemenin pişmesinden sonra kavurma yapılmış et malzemelerin içine ilave edilir. Daha sonra Van yöresinde yetişen ve sıpi pancar ya da beyaz pancar olarak bilinen ot eklenir. Dağdan toplanan ve kurutulan bu ottan iki karış boyunda bir parça alınması ve tencerenin içine koymadan evvel yarım saat sıcak suda bekletilmiş olması gerekiyor. Ardından tencereye et suyu ve tereyağı eklenip suyunu çekinceye kadar kaynamaya bırakılıyor. İsteğe göre yemeğin içine yeşil biber ve soğanda eklenebilir. Bu işlemi yaptıktan sonra sıra Keledoş’un en zor kısmı olan cacığı hazırlamaya geliyor. Cacık için bir kilo yoğurt kısık ateşe konulur ve sarı suyunun tencerenin üzerinde çıkması beklenir. Daha sonra bu sarı su alınır ve kalan yoğurt bir heybenin içine konularak dövülür. Bu işlemin sonunda elde edilen yoğurda bir baş dövülmüş sarmısak ilave edilir ve yoğurt yemeğin için yavaşça, karıştırarak ilave edilir. Hazırlanan yemeğin üzerine kızdırılmış tereyeğı ilave edilerek servis yapılır. |
| |