Cevap: haftanin konusu:organ nakli caiz midir? İslamın temel kaidelerinden biri işin ehline danışılmasıdır.ikinci temel kaide ise herhangi bir durum için sağlıklı hükme varabilmek için bütün detayların aydınlanmasıdır.
Bu durumda işin ehli 1.Tıp ilminin bütün genel yapısına vakıf olanlardır.
2.İslam ilmine vakıf olanlar.
Ben kendim bir zamanlar bu konuyu araştırdığımda şu sonuca vardım.Organ nakli KALP VE BEYİN ÖLÜMÜ her ikisininde tamamen öldüğünde alındığında zaten bir işe yaramadığıdır.Bunun içinde bir kişinin tamamen ölümü gerçekleşmeden organının verilmesi caiz olmaz.Milyrda birde yaşama dönme ihtimal dahi olsa buna islam izin vermez.Zatn bu işin yaygın olmamasıda bu yüzdendir.
Yalnız,karaciğer ve böbrek gibi organların ALINDIĞI KİŞİNİN HAYATINA DEVAM EDERKEN BİR SIKINTIYA DÜŞMÜYORSA CAİZDİR.SATMAMAK KAYDIYLA...Buda kişiden kişiye değişir burda doktorların vereceği cevaba bağlıdır.
__________________ önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ... |