Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Mart 2015, 08:32   Mesaj No:73

EyMeN&TaLhA

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:35
Cinsiyet:
Mesaj: 3.298
Konular: 784
Beğenildi:132
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Medineweb ''Adem Güneş'ten çocuk terbiyesi ile ilgili sözler'' arşivi




ŞAKA ile YALAN arasındaki fark nedir?

YALAN, bir olayı, durumu, başkasından aktarılan sözü bilinçli olarak değiştirme var olmayan bir duruma varlık oluşturma çabasıdır.

Bir başka deyişle yalan, eşya ve olayların hakikatini bozmadır.
Yalan, kişilik gelişiminin önündeki en büyük engeldir.

Yalan, sadece gerçeği değiştirmek değil, söylenilen kişiyi aşağılar ve değersizleştirir. Yalan, söyleyen kişide içsel huzursuzluk oluşturduğu gibi, "gerçek durum" ortaya çıktığımda itibar kaybı yaşatır.

ŞAKA ise "eşya ve hakikati değiştirmeden" değiştirmeden karşıdaki kişide hayret ve şaşkınlık oluşturan akılcıl sözlerdir. Kişide bir iç genişlemesi ve tebessüm oluşturur.
Örneğin; Çocuk annesine gelir, “Anneciğim, dedemden hatıra kalan çok kıymetli vazo vardı ya.... o kırılsa üzülür müsün?” der. Anne şaşkınlık içinde, “Ne!.. Yoksa kırıldı mı?” der. Çocuk gülerek “Yoo, kırılmadı da, sordum sadece üzülür müsün diye" cevap vermesi, güzel bir şakadır.
Bu diyalogda, çocuk kullandığı akılcıl cümleler ile eşyanın hakikatini değiştirmeden annesinde şaşkınlık uyandırmayı başarmıştır.

Peygamber Efendimize (sav) yaşlı bir kadın gelerek, yaşlıların cennete gidip gidemeyeceğini, sorar. Peygamber Efendimiz (sav) “Cennette yaşlılar olmayacak.” der. Doğru biz sözdür, karşıda şaşkınlık oluşur. Daha sonra tebessüm ederek konuşmasını sürdürür. “Çünkü orada herkes orta yaşlı olacak.” der. Bu söz karşıdaki kişiyi gülümsetir. Tebessüm ettirir.
Alıntı ile Cevapla