Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 16. Hangisi insanlık Dini'nin temel özelliklerinden değildir?
a. Manevi unsurlar ihtiva etmemesi , ama gelmiş geçmiş dinlerin tecrübelerinden yararlanarak onların ilerisine geçmeyi hedeflemesi
b. Tanrısının insanlık peygamberinin bilim adamları , mucizelerinin ise icatlar ve keşifler olması
c. İnsanlara müşade edilen alemin gerisindeki gücü fark etmelerini engellemek için niçinleri değil, olay ve olguları düşündürmenin esas olması
d. İbadetinin insanlık yararı ve gelişimi için gayret etmek ve kendisini insanlığa feda etmek olması e. Olayların görünmez varlıklar tarafından meydana getirildiğine inanmaları 17. Eğitim ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
a. Educare kelimesi yetiştirmek , yönetmek , yönlendirmek ve potansiyelleri ortaya çıkarmak anlamına gelir
b. Öz itibariyle eğitim kişinin fiziki, ruhi ve zihni boyutu üzerinde etkisi olan bir faaliyettir
c. Eğitimle insana aktarılması gerekenler hususunda inançlar, kültürler , coğrafya vb. faktörler etkili olur.
d. Ağaç yaşken eğilir, atasözü çocukluk dönemindeki eğitimin önemini vurgular. e. Terbiye kavramının genel olarak eğitim- öğretimle ilgili bütün alanları ifade ettiği söylenemez 18. Religo , hangi anlama gelmektedir?
a. Dindarlaşmak b. Boyun eğmek c. Din edinmek
d. Ahlak kazanmak
e. İnanmak
19. Allah sizi analarınızın karnından siz hiç bir şey bilmez durumda iken çıkardı. Şükredesiniz, diye size kulaklar , gözler ve kalpler verdi ( Nahl 16/78 )
Bu ayet temel anlamda hangi hususa işaret etmektedir?
a. İnsanın hiçbir şey bilemeyeceğine
b. İnsanın her an durmadan şükretmesi gerektiğine
c. İnsanın en önemli organının kalp olduğuna d. İnsanın eğitilebilir bir varlık olduğuna e. İnsanın doğar doğmaz her şeyi öğrendiğine
20. Resulullah (sav) buyurdular : Doğan her çocuk fıtrat üzere saf ve tertemiz doğar. Sonra annesi babası onu Yahudi, Hıristiyan veya Mecusi yapar. Tıpkı hayvan yavrusunun bütün azaları tam olarak sapasağlam doğması gibi ( sonradan sahibi onun kulağını keser veya başka bir yerini bozar ) Hiç yavrunun kulağı kesik olarak doğduğunu görüyor musunuz? ( Müslim , Kader , 22 )
Bu hadis yargılardan hangisini ifade etmektedir?
a. Eğitim kendiliğinden gerçekleşen bir durumdur
b.Eğitim çocuğu başı boş bırakmakla mümkün olur c. Eğitim, doğuştan başlayan bir süreçtir d. Eğitimde anne- babanın rolü yok denecek kadar azdır
e. Eğitim çocuk dünyaya gelmeden önce tamamlanmış bir süreçtir
21. Comte'a göre Pozitivist safhanın başladığı dönem hangisidir?
a. Reform
b. Oryantalizan Çağ c. Rönesans d. Mezolitik Çağ
e. Yeni Çağ
22. Ancak halk deneysel bilim ve akıl ile eğitilip aydınlatılırsa dinlerin boş inançları kendi kendine yıkılır, sözünün sahibi ve Comte'un Pozitivizmini ileri boyuta taşıyan isim hangisidir?
a. Auguste Comte
b. Socrates
c. E. Durkheim
d. Namık Kemal e. Ernest Renan 23. Hangisi '' İnsanlık Dini ''nin ahlak anlayışını en iyi şekilde ifade eder?
a. Ahlak bireyin kendisi için yaşamasını gerektirir. b. Ahlak bireyin kendisini topluma adaması ile gerçekleşir c. Ahlak bireyin ben''ini ortaya çıkarmasıyla gerçekleşir
d. Ahlak bireyin kendisini dünya hayatından soyutlamasıyla gerçekleşir
e. Ahlak bireyin nefsini eğitmesiyle gerçekleşir
24. Doğrudan doğruya Kur'an'dan alıp ilhamı,
Asrın idrakine söyletmeliyiz İslam'ı
M. Akif Ersoy bu beyitiyle İslam dünyasında hangisinin gerekliliğine dikkat çekmek istemiştir?
a. Varlıklar üzerinde düşünürken Kur'an'ın tek başına yetmemesi b. Varlıklar üzerinde Kur'an merkezli ve günün getirdikleriyle tefekkürde bulunmasının c. Varlıklar üzerinde günün bakış açısıyla fetva vermenin
d. Kur'an merkezli bakış açısının terk edilmesinin
e. Kur'an'dan alınan fetvaların kendimizin idraki gibi söylenmesinin
25. Hangisi insana eğitimle verilmek istenen içerik konusunda fikir birliği olmamasının sebepleri arasında sayılamaz?
a. Coğrafya
b. Kültür
c. İdeoloji
d. Siyaset e. Gelişim Evreleri Alıntı...
__________________ O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR |