Konu Başlıkları: Çocuk, Bayram ve Oruç
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Temmuz 2015, 00:17   Mesaj No:4

nurşen35

Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.475
Konular: 1144
Beğenildi:4423
Beğendi:3685
Takdirleri:11319
Takdir Et:
Standart Cevap: Çocuk, Bayram ve Oruç

Mübarek Ramazan ayının nihayete erdiği günlerdeyiz. Haklı bir mutluluk kaynağı olarak bayram bizi karşılamaktadır. Gidilecek ve kabul edilecek ziyaretler, bunlara dair yapılan hazırlıklar vs. derken, yoğun bir temponun bizi kuşatacağı malum. Bu yoğunlukta kaybolmamak, daha da iyisi bu süreci çocuklarımıza kazandırabileceğimiz pek çok güzelliğe vesile kılmak elimizde. Hem bizim hem de çocuklarımızın istifade edebileceği bir bayram için, hayata geçirebileceğimiz birkaç hususu inceleyelim.



1- Bayram coşkusunu çocuklara yaşatmak:
Samimi anlamda yaşamadığımız bir duyguyu, muhatabımıza (bu kişi küçük bir çocuk bile olsa) hissettirmek olanaksızdır. Bu sebeple, bayram sevincini ebeveyn olarak önce bizim derinden duymamız gereklidir. Sevincin getirdiği heyecan muhakkak davranışlarımıza olumlu manada etki edecektir. Bayrama özel bir önem atfedildiğini ve bunun anne – babasını mutlu ettiğini gören çocuk, bu duruma kayıtsız kalamayacaktır. Eve genel bir şenlik havasının hâkim olması, aile üyelerinin birbirlerine duydukları sevgiyi kökleştirecek, bağlarını kuvvetlendirecek, iletişimlerini kolaylaştıracaktır.




2- Bilincinde olunan bir bayram:
Bayram için duyulan sevincin, coşkunun, mutluluğun önemi büyük. Ama gözden kaçırılmaması gereken bir nokta, bu hislerin altlarının doldurulmasıdır. Bunu sağlamak adına bayram öncesi, aile üyelerinin katıldığı küçük bir toplantı tertiplenebilir. Bayramı ve bayramın bize sunduğu imkânları konuşmak, çocuklara işin ehemmiyetini kavratacaktır. Böylece bu günleri, çocuklar daha bilinçli bir şekilde yaşayacaklardır.




3- Dini vecibelere çocukların dikkatini çekmek:
Dini vecibeler çocuklara sevdirici bir şekilde sunulursa gerçek manada karşılığını bulur. Bayramlar bunun için kaçırılmaz birer fırsattır. Baba ile kılınan güzel bir bayram namazı, camii cemaatiyle bayramlaşma, Peygamber Efendimiz’in çocuklarla geçirdiği bayram sohbetlerini anımsatma, aile büyüklerinin kabirlerini ziyaret etme gibi sayabileceğimiz pek çok ibadet, çocuğun din ile irtibat kurmasını kolaylaştıracaktır.




4- Çocuklarla bütünleşmek:
Maişet temini nedeniyle günün büyük bir kısmını iş ortamında geçiren babalar, çocuklarıyla ilgilenecek zamanı pek bulamazlar. Hâlbuki erkek çocukların bu konudaki ihtiyacı büyüktür. Rol model olarak babalarını görmeleri, onlarla bütünleşmeleri gerekmektedir. Bayram günlerinde babayla gerçekleştirilecek faaliyetler, bu anlamdaki ihtiyaçları karşılamada yardımcı olacaktır.




5- İnsani değerlerin çocuklara kazandırılması:
Maddi ve manevi paylaşım, yardımlaşma, dargınları barıştırma, akraba / komşu ilişkilerini kurma ve geliştirme gibi insani değerler, diğer günlere nazaran bayramda daha rahat çocuklara kazandırılabilir. Tabii öncelikle bu değerleri bizim benimsememiz, davranışa dökmemiz gereklidir. Bayram, bu anlamda birçok tatbikat alanına vesile olmaktadır. Huzurevi, yetimhane ziyaretleri, yoksullar için ayırdığımız fitre sadakalarının dağıtımı, akraba birlikteliğinin güçlendirilmesi, eş – dost için hazırlanan hediyelerin verilmesi gibi davranışlara bizzat çocuğun iştirak etmesi, onun yaşamında bu konularda söylenen birçok sözden daha etkili olacaktır. Sadece acıma değil yardım, sözde akrabalık değil gerçek ilgi çocuk zihninde yer bulacak, topluma duyarlı olma noktasında hassasiyetleri gelişecektir.




6- Bayramın verimini artıracak küçük bir plan:
Bayram günlerindeki hareketlilik, yoğunluk çocuğun belirsizlik yaşamasına yol açabilir. Hâlbuki aile içinde karara bağlanan küçük bir plan mevcut olursa, çocuk bir adım ötesinde ne olacağını bilmenin rahatlığında olacaktır. Elbette bu plan sadece yetişkinlerin düşüncelerinden oluşan ‘yapılacaklar listesi’ haline dönüşmemelidir. Aile üyelerinin (özellikle çocukların) tümünü hesaba katan bir plan olmalıdır. Ziyaret edilecek yerler, uygulanması doğru ya da yanlış davranışlar gibi açıklamalar olmakla beraber çocuk, ergen, yetişkin gibi tüm bireylerin beklentilerini içeren ortak bir plan, bugünlerde çok işimize yarayacaktır. Üstelik bu yoğunlukta dahi fikirlerinin alındığını gören çocuk ihmal edilmediğini, kendisine kıymet verildiğini düşünecektir.




7- Bayram harçlıkları:
Son olarak, çocuklarımızın bayram harçlıklarına değinelim. Öncelikle anne – baba bu konuda asla müdahaleci olmamalıdır. Elbette faydalı olduğuna inanılan önerilerde bulunmak güzel bir davranıştır. Fakat zorlamak, çocuk adına ne yapılacağına karar vermek doğru değildir. Çocuğumuzu, para harcama konusunda israfkar görüyor isek, bu problemin geniş bir zaman diliminde çözümlenebileceğini unutmamalıyız.







Alıntı...
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla