Cevap: Hicri takvim birliğinde önemli adım HİCRÎ TAKVİM ARAŞTIRMALARI MERKEZİ [HİTAM]
Doğal/İlâhi yaşam programımız (Kur'an)'ın sürekliliği, yaşayan/yaşanılan Hakk Sünnet'in göstergesi (kamerî aylar) Hicrî Takvim.
► 48/Fetih Sûresi, 23. Allah’ın öteden beri cârî olan (süregelen) sünneti/kanunu budur. (Peygamberini ve gerçek inananları üstün getirir.) Allah’ın sünnetinde hiçbir değişme bulamazsın.
• Ay’ın hareketlerine göre zamanı hesaplayan, Son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Medîne’ye hicretini tarihin başlangıcı olarak kabul eden takvimdir.
• Kur’ân-ı Kerîm mesajının tamamı (Kamerî), Ay takvimi esasına göre inmiştir.
• Her biri (vakit vakit) zaman esasına dayalı olan İslamî esaslar, Ay takvimine göre düzenlenmiştir. Haccın ne zaman başlayacağı, temel ibadetlerimizden Orucun ne zaman başlayacağı ve biteceği, mübarek (geceler) kandiller ve Bayramlarımız, hangi gece veya gündüzlerin diğer gecelerden üstün olduğu veya feyz ve bereket açısından daha önemli olduğu Hicrî takvim esasına göre belirlenmiştir.
• Müslümanlar da hayatlarında yer teşkil eden önemli tarihleri Hicrî takvime göre belirlemeli ve Hicri takvime göre törenlerini düzenlemelidirler. Dualarını ve hediyeleşmelerini o günlerde arttırmalıdırlar.
“Gün Akşamla Başlar”
Akşam ezanı ile hicri yeni günün gecesi başlar |