Alıntı:
karolin Üyemizden Alıntı
siz ikiniz yardım ettiniz..nasartüme yani..Hem erkek,hem de dişisi aynı..Yani eril ve dişil aynı fakat kitaplarda; Nasartüme'yi erkek ve dişi için ayrı ayrı 2 defa yazıyor..Hem müenneste ,hem müzekkerde 2 defa Nasartüme geçiyor,sebebi nedir?
İkil mazi müennes ve ikil mazi müzekker aynı olarak zikrediyor..Neden farklı değil,eğer aynıysa,ayrı ayrı iki defa zikredilmesinin sebebi nedir? |
Muhataba olan fiillerde hem müzekker hem de müennes için aynı ifade kullanılır. Tekil ve ikil de aynı ama çoğulda farklı geçer. Çünkü karşınızdaki muhataba erkek olsun kadın olsun hitap ederken aynı şekilde hitap edilir.Fiil çekimlerinde gaib, gaibe, muhatabi muhataba ve mütekellim olarak yazıldığı için muhatabanın müfred ve müsennaları aynı olduğu için tekrar yazılır. Yazılmadığında o zaman o fiilin yerine ne kullanılacağı bilinmez. Mecbur oraya muhatabanın çekimi de yazılması lazımdır.İkisi de aynı olduğu için cümle içindeki konumundan muhatab mı yoksa muhataba mı olduğu anlaşılır.Ona göre tercüme edilir.