6. Ünite
E-POSTA - KİŞİSEL İLETİŞİM YÖNETİMİ
Elektronik Posta Sisteminin Genel Özellikleri
Elektronik postanın en büyük avantajı hızı, yaygınlığı ve ücretsiz sunulan servislerin çokluğudur. E- posta servisi ile yollanan bir e- posta normal şartlar altında , yollandığı ve alıcı noktanın özelliklerine bağlı olarak en fazla bir kaç dakika içinde varış noktasına ulaşır.
E- posta okumak ve yollamak için kullanılan yazılımlar bilgisayar sistemleri ile birlikte işletim sisteminin bir parçası olarak gelebildiği gibi son yıllarda Web tabanlı elektronik posta ervisleri de çok yaygınlaşmış, kullanıcılar çok güvenli ve kaliteli e - posta servisini tamamen ücretsiz olarak alabilmektedir.
1. Elektronik Posta Adresleri = İnternet dünyasında bu adresler e - posta adresi (İngilizce e - mail ) adı ile bilinir. Alıcının adresi cagıltay @ g mail . com mektubu gönderen kişinin adresi ise kursal @ metu.edu.tr'dir.
E - posta adresleri iki ana parçadan oluşur. Bu iki parça birbirine @ işareti ile bağlanır.
İlk parça kullanıcı ismi, ikinci parça kullanıcı adresi kısmıdır. Bu adresin hiyearşik bir yapısı olduğu görülür. En sağdaki tr. bu adresin Türkiye'de bulunduğunu edu bir yüksek öğretim kurumuna ait olduğu .odtu Orta Doğu Teknik Üniversitesinde bulunduğunu göterir.
2. Elektronik Pota Heabı Oluşturulmaı = E -posta hesabına değişik yollarla sahip olunabilir. Elektronik posta hesabına sahip olmak için var olan ikinci yöntem ie ücretiz e - posta adresi sağlayan kurumların servislerini kullanmaktır. En yaygın olarak kullanılan Google G Mail servisi üzerinden verilecektir.
Ücretsiz E - Posta Servii Veren Kurum = Google - G Mail , Yhoo , Hotmail , Mynet
İnternet Adresi - Web Sitesi =
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ,
http:// tr.mail.yahoo.com
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
http:// email.mynet.com
En iyi şifre sekiz karakter uzunluğunda olmalı..
3. Elektronik Postaların Okunması = E -posta okumak için başlığın üzerine bir kez tıklamak yeterlidir. Okuduğu e-postaya cevap yazabilir, yazılan e- posta yeni yazılan mektubun içinde de görülebilir.
4. Elektronik Posta Yazmak ve Yollamak = E -postaya cevap vermek için '' Cevap Yaz '' seçeneği mevcuttur. E-posta yazmak için yine sunucu web sayfasından '' Posta Oluştur '' seçenekleri bulunur. Bu seçeneği seçtikten sonra e- postanın gönderildiği kişinin adresini '' Alıcı '' kısmına girmelidir. E - posta uygun bir konu başlığı seçilmeli, etik kurallarına uygun şekilde mesaj yazmalıdır.
5. Elektronik Mektuba Cevap Vermek = Ekranda '' Yanıtla '' seçeneğinin seçilmesi yeterlidir. Özellikle zincir e-postalarda biriken bir çok e-posta adresi spam (çöp) mesaj göndericiler için çok önemli kaynaktır. Spam e-postaların bir amacı da dolandırıcılık yapmaktır.
6. Elektronik Posta ile Dosya Yollanması = E-posta ile dosya yollarken yapılması gereken ilk işlem konu satırının altında yer alan dosya ekle tıkla.. En önemli nokta yollanan dosya / dosyaların boyutlarıdır. Örneğin ; G Mail hesabınız ile 25 Megabyte büyüklüğüne kadar e-postaları alabilir ve gönderebilir oranın üzerinde gönderemeziniz.
7. Elektronik Postayı Silmek = E-posta'yı silmek için e-posta kutusundayken ilgili posta seçilir , genellikle ''Sil'' butonuyla silinir. Çöp kutusuna atılan mektuplar bir süre sonra sistem tarafından tamamen silinir.
E-Posta İle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
1. Kullanılan dile uygun karakter kodlamasının seçilmesi
2. Elektronik posta ve etik kuralları
a. E-posta büyük harflerle, özel karakteri kullanarak yazılmamalıdır.
b. E-postayı yollamadan önce tekrar okunmalı
c. Konu alanı anlaşılır olmalı
d. Zincir ya da gereksiz kampanya mesajları yollanmamalı
e. Dosya ekleyip yollayacaksanız dosyanın virüs taramasını yapın.
f. Çok kişiye yollanan mesajlara cevap verirken dikkat edilmeli
g. Mesajınızı gereksiz yere uzun tutmayınız
h. Yazım kurallarına dikkat ediniz
ı. İletişim bilgilerinizi ekleyin.
i. E-posta haberleşmesine duygularıda getirin
j. Bir problemde merkezi bir adres rehberinin henüz internet üzerinde bulunmamasıdır
k. Yollanan mektubun '' hatalı adres '' mesajı ile geri gelmesi
E-Posta Yönetim Araçları ve Outlook ;
En yaygın kullanılan e-posta programları Mozilla firması tarafından geliştirilen ve ücretsiz dağıtılan ''Thunderbird'' programı ve Microsoft firması tarafından geliştirilen '' Outlook'' programıdır.
Microsoft işletim sistemiyle ücretsiz olarak verilen Outlook Express programı Windows Vista işletim sisteminden sonra sürümden kaldırılmış yerine ''Windows Live Mail '' programı sunulmuştur. Bilgisayarda Outlook 2010 programını çalıştırdığımızda karşımıza hesap ayarlarımızı yapabileceğimiz ''Microsoft Outlook 2010 Başlangıç '' sihirbazı gelir.
Ad ve e-posta adresi girildikten sonra gerekli sunucu bilgileri ilgili alanlara girilir. Burada hesap türü olarak genellikle POP3 ve IMAP olmak üzere iki seçenek söz konusudur. POP3 hesap türünde kullanıcı e-postaların sunucuda bir kopyası bırakılmıyor. IMAP hesap türünde postaların bir kopyası sunucuda bırakılıyor.
SMTP port numarası ön taramalı değerden farklı bir port numarası belirlenmiştir. E-posta sağlayıcınızın Outlook gibi e-posta yönetici programlarda kullanmamız için sunmuş olduğu ayarları doğru tanımladıktan sonra bu programları kolaylıkla kullanmamız mümkündür.
'' Güvenli Parola Kimlik Doğrulaması (SPA) Kullanılarak Oturum Açılsın'' seçeneğinde hesap ayarlarının yanlış yapılması sonucu hata mesajı alınabilir.
Tüm ayarları yaptıktan sonra diğer e-posta hesaplarınızı da Outlook 2010 aracılığıyla yönetmek istiyorsak ''Dosya'' menüsünden '' Bilgi '' komutunu tıklayıp '' Hesap Ekle '' butonu ile yeni e-posta hesabı ekleyebilir ya da var olan hesabınızın ayarlarını '' Hesap Ayarları '' butonu ile düzenleyebiliriz.
w.w.w.yazar.odtu.edu.tr. Bu simge @ olmayınca bu posta adresi olmaz.
BCC seçeneği seçilip yazılan e-posta adreslerine gönderilen bir e-postada alıcının görebileceği öğelerden biri E-posta alıcılarının adresidir.
*Gelen ve okunan e-posta üzerinde yapılabilecek işlemlerden biri posta üzerinde değişiklik yapmadır. E-posta göndermenin başarısız olmasına neden içerikte Türkçe karakter kodlamanın kullanılmasıdır. Outlook ve benzeri e-posta araçlarının normal e-posta hizmeti sağlayıcılarına göre avantajlarından biri de internet bağlantısı olmadığı durumda eski e-postaların görülebilmesidir. Alıcı adresini yazma zorunluluğunun olmaması, E-postanın normal postalamaya göre avantajlarından değildir. E-posta hesabı oluşturulurken yapılan hatalı davranış gerçek isim yerine uydurma isimlerin girilmesidir.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
hazırlayan nurşen35