Cevap: ilitamlar hakkında genel bilgiler Dikey geçişte dgs Tercİh nasıl yapılır
TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Öncelikle Size verilen Tercih Kılavuzu'nu dikkatle okuyunuz.
1- Yerleştirildiğinizde okuyabileceğiniz bölümleri son verilen Tercih Kılavuzu' ndan işaretleyiniz.
2- Yaptığınız sıralamada en çok istediğiniz programı en başta olacak şekilde işaretleyiniz.
3- Her sıraya bir sonrakinden daha çok istediğiniz bir programı yerleştirip, listenizi en az istediğiniz programla bitirin.
4- En son tercihiniz bile kazandığınızda severek okuyabileceğiniz bir bölüm olmalıdır.
5- Tercih yapılırken üniversitelerin geçmiş yıllara ait puanlarına önem verin.
6- Bu sıralamada birbirine çok yakın puanda olan tercihlerle karşılaşılabilir. Ya da istediğiniz bölüm alt sıradaki tercihlerde olabilir. O zaman tutarsız tercih yapmamak için istek dışındaki bölümleri çıkartmak gerekir.
Örnek:
A fakültesi 280. 552 (puanı çok yüksek olduğu için ilk sıraya yazdım).
B fakültesi 275.002 (I. derece istenen bölüm);
C fakültesi 270.512 (olmasa da olur).
D fakültesi 250.612 (II. derece istenen okul).
Bu durumda A ve C fakültelerini tercihten çıkarmak gerekir.
7- Tutarsız tercihlerden sakınmak gerekir. Yani aynı puan türünden alt sıralara yazdığınız bir okulun puanı, üst sıralara yazdığınız okulun puanından fazla olması durumunda, bu okulu tercihten çıkarınız. Yerini değiştirip üste çıkarmanın olumsuz yanı, istek sırasından çok puan sıralamasına yönelmiş olmalıdır.
Örnek:
A fakültesi 290
B fakültesi 285
C fakültesi 289 (tutarsız) sıralama D fakültesi 383
Ekstra not:
Özellikle büyük üniversiteler hariç diğer üniversiteleri tercih ederken;
A üniversitesi: 280
B üniversitesi: 285
Öğrenci A üniversitesinin puanı düşük diye onu yazıyor. Tabi diğer öğrencilerde A üniversitesinin puanı düşük diye onu yazıyor. Bu sefer A üniversitesine yoğunlaşma olunca A üniversitesinin puanı yükseliyor, B üniversitesi o yıl düşüyor.Bunu göz önünde tutmanız sizin için önemlidir. Bir üniversiteyi puanı düşük diye tercih etmek sizi yanıltabilir. Puanı düşük olan bir tercihe yoğunlaşma olması muhtemeldir ve bu yoğunlaşma onun puanını yükseltir.
8- Her tercihi tek tek bir alttaki tercihle yeniden karşılaştırınız. Üstteki tercihlere göre altta yazdığınız tercihinizi çok istiyor musunuz? Kontrol edip ve şunu diyebilmelisiniz: "Ben en çok 1. tercihimi kazanmak istiyorum. Onu kazanamazsam 2. tercihimi kazanmak istiyorum. Onu da kazanamazsam 3., 4., 5.... 8. tercihimi kazanmak istiyorum. Kazandığımda orada okumak istiyorum."
9- Tercih sıralamasında şunu diyorsanız, yanlış yapmış olursunuz: "Ben 4. tercihimi daha çok istiyorum. Ama puanı 2. tercihimden daha az, onun için alta yazdım."
10- Her aday kendi yapısına uygun bölümleri tercih etmelidir. Yapılan tercih bir başka aday için geçerli olmayabilir. Bu sizi yanıltmasın.
11- Tercihlerin tamamını doldurmak için kendinizi zorlamayın.
12- ÖSYM, tercih listesinde yer verdiğiniz okullardan birine yerleştirir. Tercih listenizde kazandığınız halde okumak istemediğiniz bir bölüme yer vermeyiniz.
13- Bütün bunların yanında tercihlerin reel olabilmesi için denemelerde alınan puanlar, kişinin kendisini yeterli hissedip hissetmemesi de önemlidir. Yazdığınız bir okulun tercih listesindeki sıra numarası önemli değildir. Üsttekilerin puanı tutmazsa o okulu 8. tercihiniz bile olsa siz yerleştirilirsiniz. Bir başkası 1. tercihine yazmış olsa, puanı sizden düşük olduğundan o aday yerleştirilmeyecektir.
Örnek:
A adayı 1. tercihinde 280.000 puan alsa,
B aday 10. tercihinde 280.002 puan alsa,
C aday i 8. tercihinde 280.010 puan alsa,
ÖSYM nin tercihi C, B, A şeklinde olacaktır.
14- Sıraladığınız lisans programlarından özel koşulları size uymayan tercihleri çıkarın. (barınma, sağlık, erkek-bayan olma durumu, maddi imkanlar vb.)
15- Seçtiğiniz lisans programlarının özellikleriyle, kendi bireysel özelliklerinizi karşılaştırın ve tutarlı hale getirin.
16- Yapabileceğiniz tercih sayısı 8 dir.
17- Tercihlerinizi yaparken çevrenizdeki uzman olmayan kişilerin etkisinde kalmayın. Tercih konusunda uzman kişilere, rehber öğretmenlere başvurun.
18- Tercihleriniz arasına yazmadığınız bir lisans programına puanınız tutmuş olsa bile yerleştirilemeyeceğinizi unutmayın.
TERCİH HATALARI
1- Farklı puan türünden ve önlisansdaki alanıyla uyuşmayan bölümler seçmek.
2- Tercih listesini doldurmak için istek dışı okullar yazmak.
3- Bölümlerin özel şartlarına dikkat etmeden tercih yapmak.
4- Kodlama hatası yapmak.
5- Meslekleri ve üniversitelerin bulunduğu şehirleri tanımadan tercih yapmak.
6- Üniversite ve bölüm sınırlaması yaparak kazanma şansını azaltmak
Alıntı...
__________________ O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR |