4. Ünite
* Bilişim kavramı Türkiye'de ilk kez 1991 yılında 3576 sayılı kanunla Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitabına eklenen '' Bilişim Alanında Suçlar '' başlıklı ve dört madde ile girmiştir.
Bilişim Sistemi , verileri toplayıp yerleştirdikten sonra bunları otomatik işlemlere tabi tutma olanağı veren manyetik sistemlerdir.
* Bilgisayarlardan da faydalanmak suretiyle bilginin saklanması , iletilmesi ve işlenerek kullanılır hale gelmesini konu alan akademik ve mesleki disipline '' Bilişim '' denir
* Bilişim Suçları ; bilgisayar , çevre birimleri , pos makinesi , cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenen suçlardır.
* Bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına hukuka aykırı olarak girme ve orada kalmaya devam etme suçu '' Bilişim Sistemine Girme''dir.
* Fikri Haklar , hem eser sahipleri ve bağlantılı hak sahiplerinin haklarını ( film yapımcıları , icracı sanatçılar )ve sınai hakları yani endüsriyel tasarım gibi hakları ifade etmektedir.
* Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda bilgisayar suçları ve hukuka aykırı hareketler özel olarak düzenlenmiş , ayrıca internet aracılığıyla telif haklarına aykırı eylemler de yasal yaptırımlar öngörmektedir.
* Yaşam , sağlık , özgürlükler , şeref ve haysiyet , özel yaşam , isim , resim , his yaşamı gibi kişisel varlıklar üzerindeki haklar kişilik hakkını ifade eder.
* Kişilik Hakları , kişilerin çeşitli gereksinim ve arzularını gerçekleştirebilecekleri sınırları belirleyerek fırsat eşitliği sağlayan haklardır. Maddi ve Manevi Haklar olarak ikiye ayrılır.
* Maddi Kişilik Hakları , bedensel ve mülkiyet haklarından oluşmaktadır. Bedensel hak , kişinin bedensel bütünlüğü olduğunu ve buna yönelik kişiye eziyet yapılamayacağı , özgürlüğüne ve güvenliğine dokunulmayacağı anlatılmaktadır.
Mülkiyet Hakları , ev , arazi gibi gayrimenkul ve televizyon , elbise ve araba gibi menkul mal varlığı haklarımız ayrıca geçim , para ve mal varlığı sağlayan ticari işletmemiz , markamız ve mesleğimiz de hukuki koruma altındadır.
* Manevi Kişilik Hakları , manevi varlığını geliştirme özgürlüğü , haberleşme özgürlüğü , özel yaşam gizliliği olarak ifade edilir.
* Bilgisayar Programı , bir bilgisayar sisteminin özel bir işlem veya görev yapmasını sağlayacak bir şekilde düzene konulmuş bilgisayar emir dizgesini ve bu emir dizgesinin oluşum ve gelişimini sağlayacak hazırlık çalışmalarını ifade etmektedir.
* Spam , İngilizce Sending Personally Annoying Mail , ifadesinin baş harflerinin biraraya getirilmesi ile oluşan istenmeyen elektronik posta olarak ifade edilir.
* 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı '' İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'' un amaç ve kapsamı ; içerik sağlayıcı , yer sağlayıcı , erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik , yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.
* İçerik Sağlayıcı , internet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten , değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişilerdir.
* Yer Sağlayıcı , kullanıcılarına internet ortamına erişim olanağı sağlayan her türlü gerçek veya tüzel kişilerdir.
* Toplu Kullanım Sağlayıcıları ; kişilere belirli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanımı olanağı sağlayan gerçek veya tüzel kişilerdir.
* Soruşturma , Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre yetkili mercilere suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evredir.
* Kovuşturma , iddianamenin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar geçen evredir.
* Bilişim Etiği , tüm internet ve network ağlarının kullanıcılarının uyması gereken kuralları kapsadığı gibi bireylerin kişisel bilgisayarlarını kullanırken dahi uyması gereken kuralları düzenler. Bilişim alanında uyulması gereken yazılı ve yazılı olmayan kurallardır.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
hazırlayan nurşen35...