Televizyon ve Bilgisayar Ekranından Dinleyerek Hatim Olur mu? Soru: Televizyon ve Bilgisayar Ekranından Dinleyerek Hatim Olur mu? Cevap: Hatmin ıstılahtaki manası Kur'an'ı baştan sona dil ile yüzünden ya da ezberden telaffuz etmektir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle bilgisayardan veya televizyondan hatim dinleme imkânı artmıştır. Bu durumda başkasının okuduğu Kur'an'ı dinleyerek hatim olur mu olmaz mı meselesi ortaya çıkıyor. Istılahi manada meseleye bakacak olursak olmaz gibi görünüyor ama günümüz şartlarını göz önüne aldığımız da meseleyi biraz geniş tutmanın faydalı olacağı anlaşılıyor.
Netice olarak şunu söyleyebiliriz ki: Hatim indirirken faziletli ve makbul olanı hatmi okuyarak indirmektir. Okumanın ölçüsü ise kişinin kendisi duyacağı kadar bir sesle dudaklarını kıpırdatmasıdır. Kişi eğer hatim indirecekse kendisini okuyarak hatim indirmeye zorlamalıdır. Yavaş okumasını bahane ederek işin kolay yolu olan dinlemeye kaçmamalıdır. Zira Efendimiz (sas) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: Hz. Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu: "Kur'ân'da mâhir olan (hıfzını ve okuyuşunu güzel yapan), Sefere denilen kerîm ve mutî meleklerle berâber olacaktır. Kur'ân'ı kekeleyerek zorlukla okuyana iki sevap vardır." (Buhârî, Tevhid 52; Müslim, Müsafirîn 244)
Fakat buna imkânı olmayanlar mesela Ramazan ayı içerisinde hatim bitirmek isteyip de okuması yavaş olduğundan dolayı buna güç yetiremeyenler dinleyerek hatim indirme yoluna gidebilirler. Bunun sevabının da olacağı muhakkak çünkü önemli olan okuyarak veya dinleyerek Kur'an'la meşgul olmaktır.
Diğer bir önemli husus da şudur: Kur'an okumayı veya hatim indirmeyi aynı oruçta olduğu gibi sadece Ramazan ayına hasretmemek lazım. Efendimiz (sas) ve ashabının yaptığı gibi her gün Kur'an okumalı ve hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Hasılı: Ramazanlar, Kur'an'ı hayatımızın her anında okunması istikametinde bir başlangıç olması için birer fırsat bilinmeli.
hikmet.net
__________________
Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.
Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30. |