Cevap: AÖF İlahiyat Önlisans 1.Sınıf 2011-2012 Bahar Dönemi Dönem Sonu Çıkmış Sorular
TÜRK İSLÂM EDEBİYATI 2012 Dönem Sonu Soru ve Cevapları 1. “Edebiyat sanatı, bir dönemin, bir toplumun hissiyatını, inançlarını, irfanını, bilgilerini, algılarını, kavrayışlarını ve estetik dünyasını yansıtan ayna konumundadır.”
Yukarıdaki paragrafa göre Türk İslam Edebiyatında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
A)sosyoloji
B)mimari
C)tarih
D)musiki
E)coğrafya 2. İslâm öncesi yazılı ve sözlü kaynaklardan geniş ölçüde istifade ile zenginleşen dinî kaynak aşağıdakilerden hangisidir?
A)Tasavvuf
B)Kısas-ı enbiyâ
C)Akaid
D)Fıkıh
E)Hadis
3. Aşağıdakilerden hangisi Türkler'in divan şiirine kazandırdığı nazım şekillerindendir?
A)Kaside
B)Gazel
C)Tuyuğ
D)Kıta
E)Rubai
4. Divan edebiyatında her mısra veya beytin sonunda aynı veznin bir cüzüyle yazılmış birer kısa mısra bulunan manzumelere ne ad verilir?
A) Murabba
B) Terbi
C) Kaside
D) Mersiye
E) Müstezad 5. Yalnızca benzetilenle yapılan istiare türüne ne ad verilir? A) Açık istiare B) Kapalı istiare C) Mürekkep istiare D) Mücmel istiare E) Beliğ istiare 6. İktibas edilen âyet veya hadis arasındaki uygunluğun hoş bir tesir bırakması, muhatapda heyecan uyandırması ve anlamı güçlendirmesinin yanında öğüt özelliği de taşımasına ne ad verilir? A) Hasen İktibas B) Müstehcen İktibas C) Ahsen İktibas D) Şahsen İktibas E) Hüsni İktibas 7. Kur'an veya hadisten alınmış bir ibareyi beyte yahut cümleye yerleştirme sanatına ne ad verilir?
A)Secî
B)Itnâb
C)Tenâsüb
D)iham
E)iktibas 8. Edip Ahmet Yüknekî'nin "Atabetü'l-hakâyık" isimli eseri üslup özelliği bakımından hangi türe bir örnektir? A) Nasîhatnâme B) Menakıbnâme C) Fezâilnâme D) Siyasetnâme E) Gazânâme 9. Mevlânâ'nın şairlik yeteneğini gösteren eseri aşağıdakilerden hangisidir?
A)Fîhi Mâ Fîh
B)Mecâlis-i Seb'a
C)Mektûbât
D)Mesnevî
E)Dîvân-ı Kebîr 10. Süleyman Çelebi'nin mevlid olarak meşhur olan eserinin adı aşağıdakilerden hangisidir? A) Vesîletü'n-necât B) Muhammediye C) Kitâbü'n-necât D) Sîretü'n-nebî E) Envârü'l-âşıkîn 11. Aşağıdakilerden hangisi XVII. Yüzyıl mutasavvıf şairlerinden biridir? A) Hacı Bayram-ı Velî B) Mevlanâ Celaleddin Rumî C) Sun'ullah Gaybî D) Pir Sultan Abdal E) Şemseddin Sivasî 12. Aşağıdakilerden hangisi XVI. Yüzyıl tezkirecilerinden biri değildir? A) Feridun Bey B) Kınalızade Haşan Çelebi C) Sehî Bey D) Âşık Çelebi E) Latîfî 13. Aşağıdakilerden hangisi Tevhîdlerde yer alan Allah'ın zâtî sıfatlarından biridir? A) İlim B) Kudret C) Hayat D) Vahdâniyet E) Basar 14. Mensur olarak yazılan münâcâtlara ne ad verilir? A) İstiare B) İktibas C) Siyer D) Hilye E) Tazarrû- name 15. Mensur eserlerdeki "hamdele"nin şiirdeki karşılığı olan dinî-edebî tür aşağıdakilerden hangisidir?
A)Esmâ-ı hüsnâ
B)Hilye
C)Miraciye
D)Münâcât
E)Regaibiyye 16. Allah'ın güzel isimleri edebiyatımızda hangi edebî türün konusudur?
A)Kırk hadis
B)Esmâ-ı hüsnâ
C)Tevhid
D)Na't
E)Münâcât 17. Türk edebiyatında Hz. Peygamber'in fizikî özelliklerini, vasıflarını ve güzelliklerini anlatan edebî eserlere ne ad verilir?
A)Maktel
B)Esmâ-i Nebî
C)Hilye
D)Siyer
E)Mevlid 18. Aşağıdaki türlerden hangisi daha çok tercümeler yoluyla edebiyatımızda ağırlık kazanmıştır?
A)Mi'râciye
B)Na't
C)Münâcât
D)Kırk hadis
E)Esmâ-i Nebî 19. Siyer türünün kaynaklarından olan ve Hz. Peygamber'in yaptığı savaşların anlatıldığı eserlere ne ad verilir
A)Megâzî
B)Kısas-ı enbiyâ
C)Fetihnâme
D)Maktel
E)Cenknâme 20. Güvercin, Deve, Geyik hikâyeleri ve Kesikbaş Destanı gibi eserlerin dâhil edildiği edebi tür aşağıdakilerden hangisidir?
A)Menâkıbnâme
B)Siyer aşağıdaki
C)Mu'cizât-ı Nebî
D)Mevlid
E)Fetihnâme 21. "Vikâye Tercümesi" olarak tanınan, 1425 senesinde tamamlanarak II. Murad'a sunulan fıkhî mesnevinin yazarı kimdir? A) Mehmed İlmî Efendi B) BalIkesirli Devletoğlu Yusuf C) Gülşehrî D) Birgili Mehmed b. Pir Ali E) Bahtî 22. Lamiî Çelebi'nin Molla Camî'den yaptığı "Nefehâtü'l-üns" çevirisi hangi tür eserlere bir örnektir? A) Fetihnâmeler B) Kısas-ı Enbiyâlar C) Menâkıbnâmeler D) Tezkiretü'l-evliyalar E) Gazavatnâmeler 23. Tekkelerde ayinlerde, bazı dinî ve resmî törenlerde belli bir makamla okunan dualara ne ad verilir? A) Tevhid B) Gülbank C) İstihraciyye D) Tapuğ E) Tevşih 24. Yesevi gelenek içinde yazılan şiirlere ne ad verilir?
A)Hikmet
B)Türrehat
C)Tapuğ
D)Şatahat
E)Deyiş 25. Aşağıdakilerden hangisinde ilahi çeşidinin ismi ve okunduğu tekke doğru ve birlikte verilmiştir? A) Âyin - Gülşenî tekkelerinde B) Tapuğ - Alevî - Bektaşî tekkelerinde C) Nefes - Mevlevi tekkelerinde D) Durak - Halvetî tekkelerinde E) Hikmet - Tekkelerde cemaat hâlinde okunan İlâhîler 26. Muhammediye adlı eser aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Abdülvasi Çelebi B) Yazıcıoğlu Mehmed C) Kemal D) Ahmed-i Bican E) Alaaddin Gaybî
CEVAPLARE-B-C-E-A-C-E-A-E-A-C-A-D-E-D-B-C-D-A-C-B-D-B-A-D-B-
__________________ O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR |