Konu Başlıkları: Ramazan ve Kadir gecesi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28Haziran 2016, 11:52   Mesaj No:3

KardelenGül

Medineweb Sadık Üyesi
KardelenGül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KardelenGül isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 31327
Üyelik T.: 23 Eylül 2013
Arkadaşları:10
Cinsiyet:bayan
Memleket:sivas
Mesaj: 734
Konular: 144
Beğenildi:356
Beğendi:311
Takdirleri:227
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

c. Kadir Gecesi

Ramazan’ın son on gününe geldiğimiz için, üçücü hadis-i şerifi de bu konuyla ilgili olarak seçtim. Ubâdetübnüs-Sàmit RA’den rivayet olunmuş ki, şöyle buyurmuş:

(Ahberenâ rasûlüllah sallallàhu aleyhi ve sellem, an leyletil-kadr. Kàle: Hiye fî şehri ramadàne fil-aşril-evâhiri leylete ihdâ ve ışrîn ev selâsin ve ışrîn, ev hamsin ve işrîn, ev seb’in ve ışrîn, ev tis’in ve ışrîn, ev âhiri leyletin min ramadàn. Men kàmehehtisâben gufira lehû mâ tekaddeme min zenbihî, ve mâ teahhara) Sadaka rasûlüllàh, fî mâ kàl, ev kemâ kàl.

Bu Ramazan biliyorsunuz, iki ay önceden hazırlığına girilen bir mübarek ay. Receb ayında başlıyoruz, Regàib kandiliyle başlıyoruz, Receb geçiyor mübarek, Mi’raç kandili oluyor, şaban ayına geliyoruz, ortasında Berat gecesi oluyor. Gittikçe böyle ibadet ve taatin neşesi, zevki, şevki yoğunlaşıyor, artıyor, koyulaşıyor, tatlılaşıyor. Ondan sonra Ramazana geliyoruz.

Ramazanın da son on günü, son üçte biri. İlk üçte bir, orta üçte bir, son üçte bir; buna aşr derler.El-aşril-evâil, el-aşril-evâsıt el-aşril-evâhir; yâni ilk on, ortadaki on, sondaki on derler. Bu son on günde Peygamber Efendimiz iyice ibadeti daha da arttırırdı. O kadar arttırırdı ki evden ayrılır, camide yatıp kalkmaya, eve de gitmeden camide gece gündüz ibadet etemeye başlardı. Buna biliyorsunuz i’tikaf deniliyor.

İşte bu cumartesi akşamı akşam namazından itibaren Ramazanın son on günü giriyor. İ’tikâfın o zamandan itibaren başlaması lâzım. Son on günde Peygamber Efendimiz’in gayeritini, zaten pek güzel olan, tatlı olan şevk ve gayretini daha da arttırarak i’tikafa girdiği gibi biz de onun sünnetine uyarak durumu müsait olanlar, onlar da i’tikafa girmeli.

Tabii bu i’tikâfa girmede, miktarı daha da arttırmada, daha da yoğun ibadet eder hale gelmede amaç nedir?.. “Ramazan geçiyor artık, en sonunda sonuca ulaşayım, yâni yarışı kazanayım, Cenâb-ı Hakk’ın lütfuna rahmetine ereyim!” diye. Onun için, son derece gayret gösteriyoruz, bitirirken güzel bitirelim diye.

Bir de tabii bu son on günün içinde Kadir gecesi olduğu söyleniyor. İşte bu hadis-i şerif onu bildiren bir hadis-i şerif. Ubâdetübnüs-Sàmit RA diyor ki:

(Ahberenâ rasûlullah sallallàhu aleyhi ve sellem an leyletül-kadr) “Peygamber SAS bize Kadir gecesi hakkında bilgi verdi. Kadir gecesini haber verdi bize. (Kàle) buyurdu ki: (Hiye fî şehri ramedàn) “Bu Kadir Gecesi Ramazan ayındadır.”

Ne zaman?.. (Fil-aşril-evâhir) “Son on gündedir.” Yirmisinden sonra, sonuna kadar. Sonra rakam olarak vermiş: Ramazanda Ramazanın son on gününde… Sonra da daha da kesin rakam veriyor.– (Leylete ihdâ ve ışrîn) Ya yirmibirinde…” Ev, yahut demek Arapça’da. (Ev selâsin ve ışrîn) “Yahut yirmiüçünde… (Ev hamsin ve ışrîn) Yahut yirmibeşinde… (Ev seb’in ve ışrîn) Yahut yirmiyedisinde…(Ev tis’in ve ışrîn) Yahut yirmidokuzunda…” Yâni tek günlerde… (Ev âhiri leyletin min ramedàn)“Yahut da, son ihtimal, Ramazanın sonuncu gecesinde…”

(Men kàmehâ) “Bu Kadir gecesini kim kalkıp, ibadetle ihyâ edip geçirirse, (ihtisâben) sevabını Allah’tan bekleyerek, Allah rızası için, sevap umarak; (gufire lehû ma tekaddeme min zenbihî ve mâ teahhare) geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır.” Geçmiş günahları bağışlanıyor, tekaddüm eden, işlenmiş olan günahlar bağışlanıyor. (Ve mâ teahhare) İleriye de tesir oluyor, onların da bağışlanmasına sebep oluyor.”

Onun için, bu Kadir gecesini kaçırmamak için, durumu müsait olan kardeşlerime de hatırlatıyorum: İşte cuma, işte yarın cumartesi, işte Ramazanın son on günü!.. Artık yarışın en son, en heyecanlı, en güzel mükâfatları kazanma zamanına gelmiş oluyoruz. Bu Kadir gecesini de düşünerek, i’tikâfa girmelerini tavsiye ediyorum.

Peygamber SAS’e, eski ümmetlerin ömürleri gösterilmiş. Nuh AS’ın kendisinin yaşı 950, ümmeti ne kadar uzun ömürlü. Tabii o uzun ömürde iyi insanlar ibadet ederler, ibadet ederler, sevap kazanırlar. Onların böyle çok uzun ömürlü, kendisinin ümmetinin de böyle ömürlerinin kısa olduğunu görünce, Rasûlüllah Efendimiz endişe etmiş. Onun üzerine, Allah-u Teàlâ Hazretleri biz ümmet-i Muhammede, bin geceden daha hayırlı olan Kadir gecesini vermiş. Hakkında Kur’an-ı Kerim’de de sûre var. İnşallah zamanı gelince de daha geniş bilgileri radyomuzdan, başka hocaefendilerin konuşmalarından, vaazlarından dinlersiniz, yazılardan okursunuz.

Allah-u Teàlâ Hazretleri, Ramazanın en sonunu daha da aşk ve şevk ile, daha da böyle gayrete gelerek, Cenâb-ı Hakk’ın rızasını kazanacak şekilde geçirmeye cümlenizi, cümlemizi muvaffak eylesin… Tevfikını cümlemize refîk eylesin… Kadir gecesini ihyâya muvaffak eylesin…

Tabii Kadir gecesi saklanmış. Efendimiz, “Şu veya şu, veya şu….” diye söylüyor. Tabii saklanması hikmetli. Bir gün yakaladık deyip de güvenmesinler, gevşemesinler diye; arasınlar da daha da sevaplar kazansınlar diye, saklanmış.

O bakımdan, Kadir gecesini de düşünerek ibadetlerinizi daha da arttırın! Çok sevaplı işler yapmaya, daha da gayrete gelin! Şu Ramazanda Cenâb-ı Hakk’ın lütfuna erip, günahlardan sıyrılıp, cennetlik kullardan olmayı Allah cümlenize ve cümlemize nasib eylesin…

Bizleri duadan unutmayın… Kardeşlerinizi, arkadaşlarınızı, sevdiklerinizi duadan unutmayın… Duanızı sırf kendiniz için değil, onlar için de yapın ki, başkasına dua edince Allah-u Teàlâ Hazretleri seviyor; hem ona veriyor, hem de size veriyor, iki yönden kârlı oluyorsunuz.

Allah-u Teàlâ Hazretleri iki cihanda cümlenizi aziz ve bahtiyar eylesin… Cennetiyle cemâliyle müşerref eylesin… Rıdvân-ı ekberine vâsıl eylesin…

Aziz ve sevgili izleyiciler ve dinleyiciler, esselâmü aleyküm ve rahmetullàhi ve berekâtühû!..



Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan
__________________
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla