04 Ağustos 2016, 18:44
|
Mesaj No:4 |
Durumu: Medine No : 13055 Üyelik T.:
18 Aralık 2010 Arkadaşları:18 Cinsiyet:- Memleket:sivas | İnşaAllah, Allah izin verirse, Allah dilerse, Allah'ın izniyle demektir. inşaAllah demekle, niyetlendiğimiz işi Allah c.c'nün iznine ve dilemesine sunmuş oluruz. Kesinlik ifade eden cümleler yerine her zaman inşaAllah demek gerekir. Örneğin, yarın geleceğim yerine, yarın inşaAllah geleceğim veya falan yere gideceğim yerine, inşaAllah falan yere gideceğim demek gibi.
Biz her ne kadar gideceğimiz, geleceğimiz yerleri veya yapacağımız işleri planlayıp imkan sağlamış olsak bile, Allah c.c izin vermezse o işi gerçekleştiremeyiz. Pratik hayatta da hepimiz bu tür olaylarla mutlaka karşılaşırız. Ben bunu yaparım, o iş tamam kesinleşti, o gün mutlaka gelirim, şu işi kesin hallettim gibi cümleleri sık sık ve hiç düşünmeden kullanıyoruz. Burada unuttuğumuz nokta niyetlendiğimiz o işi ancak ve ancak Allah c.c'nün izin vermesi ve dilemesi ile yapabileceğimizdir.
Yapacağım, edeceğim, gideceğim, geleceğim, kesinlikle olacak v.s yerine cümlelerimizde inşaAllah kullanmak gerek.
Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyurulur: "Herhangi bir şey için Allah'ın dilemesi dışında, ben onu yarın yapacağım deme" (el-Kehf, 18/23, 24). Bu, Allah tarafından Peygamberimize bir öğüt ve öğretidir.
İnşaAllah halk dilinde, yazılış ve söyleniş inşAllah veya işAllah şeklinde yerleşmiş olsa da doğrusu inşaAllah dır.
Allah c.c'nün huzurunda itaat edenlerden olmak için, her işte inşaAllah demelidir! Hadis-i şerifte, (İnsanlar için, inşaAllah demekten daha faziletli itaat edicilik yoktur) buyuruldu.
İsmail aleyhisselamın, (Babacığım, sana emredilen ne ise, onu yap! İnşallah beni sabredicilerden bulursun) dediği de Kur'an-ı kerimde bildirilmektedir. (Saffat 102)
Peygamber efendimiz de, mezarlığa uğrayınca, ölüm muhakkak olduğu halde, ilâhi terbiye gereği olarak, (İnşallah biz de size kavuşacağız) buyurdu. (Müslim)
Kesin işlerde de inşallah denir. Mescid-i harama girileceğini Allahü teâlâ bildirdiği halde, inşallah denmesini öğretmek için, (Mescid-i harama inşallah gireceksiniz) buyurdu. (Feth 27)
“Kişinin ‘İnşallah’ demesi imanın kemalindendir.” (Suyuti, Camiu’s-sağir, 2/ 50) anlamına gelen bir hadis rivayeti de bulunmaktadır.
Bu arada sık kullandığımız sözcüklerden bir tanesi de Hayırdır inşaAllah Bu sözcük de. Genellikle şaşılacak bir durumla karşılaştığımızda veya bir haber aldığımızda ya da bir rüya anlatılırken kullanılır. Genel olarak Allah'ın izniyle hayırdır, hayır olsun manasında kullanılır.
"Alıntı"
__________________ "Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..." |
| |