Alıntı:
Dur_Hele Üyemizden Alıntı
[B] Mustafa abi gece gece bu yapılır mı ya.. acıktım Kürt Keledoş Yemeği Tarifi Kürt sofrasının eşsiz lezzeti: Keledoş Yemeğe tadını veren malzemelerden biri olan ve Van yöresinde yetişen otları bulmak çok kolay olmasa da, bu harika yemeğin tadına bakmak için aramaya değer. Altı kişilik keledoş hazırlamak için birer kilo nohut ve yeşil mercimek bir gün önceden ıslatılır. Önce nohut pişirilir ve ardından yeşil mercimek tencereye eklenir. Bu malzemenin pişmesinden sonra kavurma yapılmış et malzemelerin içine ilave edilir. Daha sonra Van yöresinde yetişen ve sıpi pancar ya da beyaz pancar olarak bilinen ot eklenir. Dağdan toplanan ve kurutulan bu ottan iki karış boyunda bir parça alınması ve tencerenin içine koymadan evvel yarım saat sıcak suda bekletilmiş olması gerekiyor. Ardından tencereye et suyu ve tereyağı eklenip suyunu çekinceye kadar kaynamaya bırakılıyor. İsteğe göre yemeğin içine yeşil biber ve soğanda eklenebilir. Bu işlemi yaptıktan sonra sıra Keledoş’un en zor kısmı olan cacığı hazırlamaya geliyor. Cacık için bir kilo yoğurt kısık ateşe konulur ve sarı suyunun tencerenin üzerinde çıkması beklenir. Daha sonra bu sarı su alınır ve kalan yoğurt bir heybenin içine konularak dövülür. Bu işlemin sonunda elde edilen yoğurda bir baş dövülmüş sarmısak ilave edilir ve yoğurt yemeğin için yavaşça, karıştırarak ilave edilir. Hazırlanan yemeğin üzerine kızdırılmış tereyeğı ilave edilerek servis yapılır. |
,bilmediğimiz bir yemekle ilgili,tarifini okuyunca 3 aşağı 5 yukarı bir fikir sahibi olunur,aa evet bu sekilde görünüyordur..tadıda şöyeldir yada şuna yakındır diye yorum yapabiliriz..kardeşim bir yemekle ilgili hicmi fikir yürütülemez..nohut mercimek bi ot var ki var ama hicbir yerde yok..sonra suyu cıkmıs bir yoğurt var.koy torbaya döv dovebildigin kadar..tarife odaklandım...yok bişey çıkaramadım,hakkaten çok değişik ve zor,bilmediğimiz yöresel yemeklerimizden..
tarif için tesekkür ederiz dur hele..yapabilen buyursun...yiyene afiyet şifa olsun..