Kadınların erkeklere selam vermesi, ya da erkeklerin kadınlara selam vermesi konusu Alimler arasında tartışma konusu olmuştur. Aslında bu konunun grift/karmakarışık haline gelmesinde gerek mezhep taassubunun gerekse erkek egemen toplumun örf ve adetlerinin etkisi olmuştur. Öyle bir hale gelmiştir ki, bunun caiz olmasından haram olmasına kadar gelmiştir.Yani caiz diyenler olduğu gibi haram diyenler de olmuştur. Bu duruma İslam Ümmeti nasıl geliyor? En basit konularda bile bir vahdeti oluşturamıyor! Elbette bunun sebepleri çoktur ama en önemlisi Kur'an ve Sünneti tam olarak anlayamamaktan / içimizde özümseyememekten geliyor. Allah'ın kitabında ve Peygamberimizin sünnetinde açık bir emir ya da yasak olmadığı konularda haramdır veya helaldir demekten kaçınmıyoruz. Halbuki Allah'ın ayeti bize şöyle uyarı yapmıyor muydu? "Dilleriniz yalana alışageldiğinden dolayı, Allah’a karşı yalan uydurmak için, “Şu helâldir”, “Şu haramdır” demeyin. Şüphesiz, Allah’a karşı yalan uyduranlar, kurtuluşa eremezler."(Nahl-116)
Selam konusuna gelecek olursak;
Selam öncelikle insanlık tarihi kadar eskidir. İnsani ilişkilerde selam vermek ne anlam ifade ediyor, onu bilmemiz gerekir. Selam vermek, bir anlamda karşıdaki kişiye benden sana zarar gelmez denilmesidir. Mekkeli müşrikler Hz.Peygamber a.s'e selam vermemek için dillerini eğip bükürek es-selamu aleykum yerine "es samu aleykum" yani "ölüm senin üzerine olsun " derlerdi.Allah Rasulu de bunu bildiği için onlara "ve aleykum" yani sizin üzerine olsun diye cevap verirdi.
Selam vermek , evlere girmenin de adaplarından olup Kur'an'ın bir emridir: Ey inananlar! Evlerinizden başka evlere, izin almadan, seslenip sahiplerine selam vermeden girmeyiniz. Eğer düşünürseniz bu sizin için daha iyidir.(Nur/27)
Bu ayette tüm inananlara sesleniyor, kadını ayırt etmiyor.Kadın da bir eve gittiği zaman selam vermeli , erkek de bir eve girdiği zaman selam vermelidir.
"Selamı yayınız" diye emreden bir Peygamberin ümmetinden "selamsız " bir topluma geldik.Batıdan ithal ettiğimiz "Günaydın, Tünaydın, iyi akşamlar, iyi günler vs " diye söylemenin caiz olup olmadığı tartışılmıyor ama mümin erkek ve kadınların birbirlerine "es selamu aleyküm" demeleri tartışılıyor. Hani ayette "mümin erkek ve kadınlar birbirlerinin velileridir/dostlarıdır" demiyor muydu?
“Şayet size selam verilirse, siz de ondan daha güzel bir tarzda selamı alın, en azından verilen selamın misli ile karşılık verin!” (Nisa, /86).
Selam vermek sünnet, almak farzdır diye genel bir kaide vardır. Veren sünnet işlemiş olur, alanda sevap işlemiş olur. Veren ise daha çok sevap almış olur.
Kadınla erkeğin selamlaşması umumiyet itibarıyla haram kılınmamıştır. Bu konuda yasaklama ya da mekruh görme şeklinde rivayet edilen bazı hadisler zayıf bulunmuş ve hem erkeğin kadına hem de kadının erkeğe selam vermesi câiz görülmüştür. (Ebû Dâvud, edeb 148; Tirmizî, isti’zân 9). Bir hadis-i şerifte Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) uğradığı bir kadınlar topluluğuna selam verdiği rivayet edilmiştir. Bir başka rivayette ise Ebû Tâlib’in kızı Ümmü Hânî, Efendimiz’e uğramış, O’na selam vermiş, Efendimiz de selamını almış ve onu selam vermekten menetmemiştir. (Buhârî, gusül 21; salât 4).
Erkek ve kadın arasında gözetilmesi gereken bir takım prensipler vardır ki buna selam vermede de dikkat etmek gerekir. Erkek kadının selamını alırken , bir erkekten selamı aldığı tarzda/ tonda alması uygun olmadığı gibi, bir erkeğin de kadına selam verdiği zaman , bir erkeğe selam verdiği tonda ve kadının da alırken yüksek sesle , fazla dikkat çekici şekilde alması uygun olmaz. Kadın-erkek ilişkilerinde nasıl fitneye sebebiyet verilmemesi gerekiyorsa , selam konusunda da buna aşırı bir şekilde dikkat edilmesi lazımdır.
Kadının erkeğe selam vermesi mecburi değildir, verdiği zaman da haram işlemiş olmaz.Bir mümin kadın bir erkeğe selam vermekten dolayı kalbi olarak kendini rahatsız hissediyorsa , vermesine gerek yoktur.Bir erkek de bir bayana selam vermekten dolayı rahatsız oluyorsa o da selam vermeyebilir. Ne erkek ne de kadın birbirlerine "Bana selam vermiyor" diye kapris yapmamalı ve karşısındaki kişiyi kınamaktan kaçınmalıdır.
Selam hidayete tabi olanların üzerine olsun
__________________ Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir(Müslim)
|