Gerçek kişiliği sona erdiren haller; ölüm, gaiplik, ölüm karinesi, birlikte ölüm karinesi. Karine: Bilinen bir olgudan bilinmeyen bir olgunun çıkarılması.(varsayım veya tahminde bulunma da denilebilir) 1-Ölüm Karinesi: Ölümüne kesin gözle bakılacak bir halde kaybolan ve cesedi bulunamayan kişi ölmüş sayılır. En büyük mülki amirinin emriyle ölümüne karar verilir.
Mahkeme kararına gerek yoktur fakat istenirse alınabilir. Ölüm karinesinde herhangi bir sürenin geçmesine gerek yoktur. 2-Birlikte Ölüm Karinesi: Birden fazla kişinin ölüm anı tespit edilemediğinde hepsinin aynın anda ölmüş sayılması.
3-Gaiplik: Kaybolma.
a.Ölümüne olası gözle bakılabilecek bir tehlike içinde kaybolma:Kaybolmadan 1 yıl geçtikten sonra mahkemece karar verilebilir
b.Uzun zamandan beri haber alınamama durumunda Son haber tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra mahkemece karar verilebilir.
-Gaiplikte ölüme ilişkin ufak da olsa olasılık gerekir.
-Gaiplikte görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
Ölüm ve birlikte ölüm karineleri adi karinelerdir, yani aksi ispatlanabilir.
Gaiplikte evlilik kendiliğinden düşmez ancak eş tarafından başvuru ile düşer. Ölüm karinesinde ise evlilik kendiliğinden düşer.
Gaiplikte mirasın geçme süresi ölüme olası gözle bakılma durumunda 5 yıl , uzun süre haber alınamama durumunda 15 yıldır |