14 Mayıs 2017, 21:07
|
Mesaj No:64 |
Durumu: Medine No : 13402 Üyelik T.:
25 Şubat 2011 Arkadaşları:11 Cinsiyet:bayan Yaş:44 Mesaj:
7.406 Konular:
425 Beğenildi:2308 Beğendi:4896 Takdirleri:3818 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Alıntı: mehmet akif2 Üyemizden Alıntı
Gerçek kişiliği sona erdiren haller; ölüm, gaiplik, ölüm karinesi, birlikte ölüm karinesi. Karine: Bilinen bir olgudan bilinmeyen bir olgunun çıkarılması.(varsayım veya tahminde bulunma da denilebilir) 1-Ölüm Karinesi: Ölümüne kesin gözle bakılacak bir halde kaybolan ve cesedi bulunamayan kişi ölmüş sayılır. En büyük mülki amirinin emriyle ölümüne karar verilir.
Mahkeme kararına gerek yoktur fakat istenirse alınabilir. Ölüm karinesinde herhangi bir sürenin geçmesine gerek yoktur. 2-Birlikte Ölüm Karinesi: Birden fazla kişinin ölüm anı tespit edilemediğinde hepsinin aynın anda ölmüş sayılması.
3-Gaiplik: Kaybolma.
a.Ölümüne olası gözle bakılabilecek bir tehlike içinde kaybolma:Kaybolmadan 1 yıl geçtikten sonra mahkemece karar verilebilir
b.Uzun zamandan beri haber alınamama durumunda Son haber tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra mahkemece karar verilebilir.
-Gaiplikte ölüme ilişkin ufak da olsa olasılık gerekir.
-Gaiplikte görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
Ölüm ve birlikte ölüm karineleri adi karinelerdir, yani aksi ispatlanabilir.
Gaiplikte evlilik kendiliğinden düşmez ancak eş tarafından başvuru ile düşer. Ölüm karinesinde ise evlilik kendiliğinden düşer.
Gaiplikte mirasın geçme süresi ölüme olası gözle bakılma durumunda 5 yıl , uzun süre haber alınamama durumunda 15 yıldır | yukarıdaki bilgiler ayrıntılı anlatılmış ama ben çözdüğüm testlerdeki sorularda şuna dikkat ettim gaiplik tanımını cevapda istiyorsa öldüğü olası gözle bakılıyorsa ölüm karinesi tanımını cevapda istiyorsa öldüğüne kesin gözle bakılıyorsa anlamında kelimeler kullanılıyor
biz bu ayrımı iyi bilirsek sınavda çıkarsa zorlanmayız inşallah |
| |