Köz Patlıcanlı Fellah Köfte
MALZEMELER:
Köfte İçin;
2 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
Yarım.su bardağı un
1 çorba kaşığı, biber salçası
Kimyon,pul biber, karabiber
1 su bardağı su
Sosu İçin;
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 kaşık domates salçası veya 2 domates
1 kaşık biber salçası
Maydanoz
Pul biber
Patlıcan Salatası İçin;
2 adet patlıcan (boyu ve adeti tercihinize kalmış)
1 diş sarımsak
2 bardak koyu yoğurt
YAPILIŞI:
Öncelikle bulgurları tencereye alalım ve üzerine 1 parmak su geçecek kadar sıcak su ile ıslatalım. 10-15 dk bekledikten sonra bulgurlar suyunu çekip şişmiş olacaklar. Bulgurların üzerine irmik, ve diğer tüm malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlayalım. Sıvı olursa un katı olursa su ekleyelim ( su ve unu dikkatli kullanmak gerekir).
Yoğurduğumuz hamuru, misket büyuklüğünde vaya daha küçük sekilde yuvarlayıp, ortasına serçe parmağımızla bastıralım.
(Resimde köfteler büyuk görünuyor ama fındık büyukluğunde yuvarladık.Mutfakta küçük şefim var)) Yuvarlama işler ondan sorulur
Büyükluğü size kalmış ama küçük olması en güzeli)
Hazırladığımız hamuru kaynattığımız suda haşlayalım (suya tuz atmayı unutmayın, köftelerin birbirine yapışmasını önler) (5-8 dk haşlamak yeterlidir)
Köfteler olduktan sonra sosumuzu hazırlamaya başlayalım. Isıttığımız tencereye sıvı yağ döküp, soğan ve sarımsakları kavuralım. Sarımsaklar kavrulmaya başladığında diğer malzemeleri de ekleyip salça kokusu çıkana kadar kavuralım. Maydanozları ekleyelim. Ve son olarak haşladıgımız köfteleri sosun içine döküp harmanlayalım.(3-5dakika)
Köfteler tamamıyla hazır olduktan sonra patlıcan salatası için patlıcanlarımızı közleyip temizleyip iyice bıçakla püre kıvamına gelene kadar ezelim. Yoğirtla iyice karıstırıp, servis tabağımıza yayalım. Üzerine de salça soslu köfteleri dökelim. Sonuç muhteşem oluyor
Afiyet olsun