09 Eylül 2017, 01:33
|
Mesaj No:24 |
Durumu: Medine No : 57235 Üyelik T.:
10 Mart 2017 Arkadaşları:0 Cinsiyet: Mesaj:
72 Konular:
1 Beğenildi:47 Beğendi:421 Takdirleri:91 Takdir Et:
| Alıntı: mehmet akif2 Üyemizden Alıntı
44.Fiil kipinde anlam kaymasının bir zaman ekinin ya da dilek kipinin bir başka zaman eki ya da dilek kipi yerine kullanılması olduğunu ( Sabahları yürüyorum (yürürüm) ,Nasrettin hoca eşeğe ters biner (binmiş) );
45.Yapım eki almamış sözcüklerin basit (geldi, çaylar ,seviyorum..), yapım eki almış sözcüklerin türemiş ( taşlık, ışık, sevgi�) olduğunu ;
46.Yapım eklerinin sözcüğün anlamını ve türünü değiştirdiğini (uç-ak , göz-lük, çiz-gi );
47.Çekim eklerinin sözcüğün anlamını ve türünü değiştirmediğini, adlara gelen çekim eklerinin durum ekleri,iyelik ekleri, çoğul eki, tamlayan eki ; fiile gelen çekim eklerinin ise kip ve şahıs ekleri olduğunu;
48.İkili kökün (ortak kök, kökteş) anlam değişikliği olmadan hem isim ,hem fiil kökü olarak kullanılabilen kökler olduğunu (Boya aldım :isim) (evi boyamış: fiil ), �Ortak köklü� sözcüklerle �sesteş, eşsesli� sözcüklerin farklı olduğunu, sesteş sözcükler arasındaki ses benzerliğinin tesadüfi olduğunu ve aralarında hiçbir anlamsal bağ olmadığını oysa ortak köklü sözcüklerde anlamsal bağ olduğunu ( Gül: �Gül.� dedi bülbüle: Bu cümlede geçen ilk �gül� sözcüğü isimdir, ikincisi ise fiildir; dikkat ettiyseniz aralarında hiçbir anlamsal bağ yok, öyleyse bunlar sesteş) ; | Allah razı olsun hocam
GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
|
| |