Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 Arkadaşları:15 Cinsiyet:Anne Memleket:MEDİNEWEB Yaş:44 Mesaj:
12.685 Konular:
1311 Beğenildi:12447 Beğendi:9224 Takdirleri:28324 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Ünite 2 (Sözcük İşlemciler)
45_ Sözcük İşlemcilerin Gelişimi Ne Zamanlarda Oldu? İlk örnekleri 1960’ların başında kullanılmaya başlayan sadece bir satır üzerindeki sınırlı sayıda karakterle oluşturulan metni yazmaya izin veren bir “satır düzenleyicisi”ne sahip bu cihazların geleneksel daktilodan farkı kâğıdı taşıyan düzeneğin sabit olması, harfleri yazan topun kâğıt boyunca hareket etmesiydi.
46_ Kişisel bilgisayarların evlerde olduğu kadar iş hayatında da yaygınlaşması ne zaman oldu? 1981’de IBM PC kişisel bilgisayarının ve DOS işletim sisteminin piyasaya çıkmasıyla başlamıştır.
47_ 1970 Dönemin popüler metin işlemcileri arasında hangi yazılımlar vardır? Microsoft NotePad, Apple SimpleText ve Linux İşletim Sistemi için “vi” ve “Emacs” yazılımları bulunmaktadır.
48_ Metin düzenleyicisi ile oluşturulan metinlerin uzantısı nedir? “.txt” uzantılı düz metin dosyalarında saklanmaktadır
49_ Metin düzenleyici yazılımlar günümüzde daha çok ne amaçla kullanılmaktadır? Program yazmak, web ortamındaki HTML sayfalarını oluşturmak ya da veri dosyaları hazırlamak amacıyla kullanılmaktadır.
50_ Kullanıcı ekranda sayfayı nasıl görüyorsa yazıcıdan da aynı şekilde baskı alabilmeye başlamıştır. Bu özelliğe ne denir? what-you-see-is-what-you-get (WSYWYG) adı verilmektedir.
51_ 1970 Bu dönemde hangi sözcük işlemcileri kullanılmaktadır? WordPerfect, WordStar, MacWrite ve Microsoft Word yazılımlarının yaygın kullanılan sözcük işlemciler olduğu görülmektedir
52_1980-1990 döneminde grafik tabanlı ve ileri düzey sayfa düzenleme işlevlerine sahip sözcük işlemcilerden ayıran yazılımlara ne denir? Düşük fiyatlı ve daha az işlevli olan sözcük işlemcilerden ayırmak amacıyla bu gelişmiş yazılımlara “Masaüstü Yayıncılık Sistemleri” adı verilmiştir.
53_1984’te ilk yaygın grafik arayüzlü işletim sistemine sahip bilgisayarlar hangileridir? Apple Macintosh bilgisayarlarının piyasaya çıkmasıyla bu bilgisayara yönelik olarak hazırlanan AldusPageMaker ve QuarkXPress gibi Masaüstü Yayıncılık Sistemleri ile Apple Macintosh kişisel bilgisayarları özdeşleşmiştir.
54_ 1990’larda Sözcük İşlemcilerin Gelişimine En Büyük Etki İşletmelerde Ve Evlerde En Yaygın Kullanılan Intel – Microsoft
55_ 1990 Yılların Popüler Ofis Yazılımları Hangileridir? Bu Dönemde Sözcük İşlemciler, İşlem Tablosu Ve Sunum Hazırlama Yazılımlarıyla Bir Paket Haline Getirilerek Ofis Takımları Hâlinde Pazarlanmaya Başlamışlardır.
Microsoft Office,
Corel WordPerfect Suite,
AppleWorks ve
Microsoft Office for Mac dönemin popüler ofis takımlarıdır.
56_ 2000’li Yıllarda Açık Kaynak Hareketi Ofis Yazılımları Hangileridir? Apache Open Office ve Libre Office gibi açık kaynak uygulamaları yayınlanmaya başlamıştır. Bu ofis takımları içerisinde bulunan Open Office Writer ve Libre Office Writer yazılımları birer açık kaynak sözcük işlemcilerdir.
57_ Microsoft Word 2003’e Gelindiğinde Kaç Tane Araç Çubuğu Ve Görev Panosu Vardı? Uygulama 31 adet araç çubuğu ve 19 görev panosu aracılığıyla kullanılabilmekteydi
58_ 2000’lerin İkinci Yarısından İtibaren Mobil Bilişimde Yaşanan Gelişmeler Tablet Ve Akıllı Bilgisayarlarda Sözcük İşlemci Kullanımını Gündeme Getirmiş Bu Uygulamalar Hangileridir? Microsoft Office Mobile, Quick Office, LibreOffice for Android gibi mobil ofis uygulamaları yayımlanmıştır
59_ 2007 Yılında Apple Firması Da Appleworks Ürününe Son Vermiş Neye Geçmiştir? iOS ve MacOS işletim sistemleri için baştan tasarladığı iWork ofis takımı onun yerini almıştır.
60_ 2010’larda Bulut Ofis Yazılımları Hangileridir? Bu dönemde Office Online ve Google Docs hizmetleri yaygın bulut ofis yazılımları hâline gelmiştir.
61_ Windows İşletim Sisteminde Metin Düzenleme Dosyaları Hangileridir? Düz metin dosyaları düzenlemek için NotePad, zengin metin biçimli dosyaları düzenlemek için WordPad uygulamaları ücretsiz olarak bulunmaktadır.
62_ Macos İşletim Sisteminde Metin Düzenleme Dosyası Hangisidir? TextEdit uygulaması hem düz metin hem de zengin metin biçimli dosya oluşturmak için işletim sistemiyle birlikte gelmektedir
63_ Tam İşlevli Sözcük İşlemci Kullanılmak İsteniyorsa Hangi Yazılım Alınmalıdır? Windows ortamı için Microsoft Office Word; MacOs ortamı için iWork takımı içerisindeki Pages uygulamaları satın alınabilir.
64_ Yaygın Kullanılan Açık Kaynak Sözcük İşlemcisi Hangisidir? Apache OpenOffice takımı içinde yer alan Writer en yaygın kullanılan açık kaynak sözcük işlemcidir.
65_ Windows Phone Ve Android Telefonlar İçin Ücretsiz Olan Ofis Yazılımları Hangileridir? Microsoft Office Mobile yazılımı ile iOS telefonlar/tabletler ve Android tabletler için geliştirilmiş ücretsiz Microsoft Word uygulaması örnek verilebilir.
66_ Ofis Uygulamalarının Bulut Sürümleri De Kullanıcılara Ücretsiz Sözcük İşlemci Hizmeti Vermektedirler Bunlar Nelerdir? Kullanıcıların Google Docs hizmeti içerisindeki Docs uygulaması ile Office Online içerisindeki Word Online hizmetlerini ücretsiz Google ve Microsoft hesapları edinerek, İnternet üzerinden hemen kullanmaya başlamaları mümkündür.
67_ Gezinti Ve Düzeltme Tuşları Önemli Olanlar Şunlardır?
Home: Satır başına git
End: Satır sonuna git
Page Up: Önceki sayfaya git
Page Down: Sonraki sayfaya git
Shift: Büyük harf dönüştürücü
CapLock: Büyük harf kilidi
BackSpace: İmlecin solundaki kakateri sil
Delete: İmlecin sağındaki karakteri sil
68_ Karakterler Ya Da Sözcükler Değiştirilmediği Sürece Sözcük İşlemciye Ait Varsayılan Yazı Tipiyle Ve Yazı Boyutuyla Yazılırlar. Örneğin Word 2013’te varsayılan yazı tipi ve boyutu 11 punto Calibri iken Apache OpenOffice Writer 4.1.1‘de 12 punto Times New Roman’dır.
69_ Başlıca Paragraf Düzenlemeler Nedir? Paragrafın sayfada sağa hizalanması, sola hizalanması, ortalanması ve iki yana yaslanması biçimindedir.
70_ Kesme İşlemi İçin Writer Seçenekleri İse Nedir? “Standart” araç çubuğundaki makas simgesine tıklamak, farenin sağ tuşuna basılarak açılan bağlam menüsünde “Kes” düğmesine tıklamak ya da klavyede “Ctrl+X” tuş birleşimine basmaktır.
71_“Geri Al” Nedir? Tuşu ile bu işlemin öncesine dönülerek yapılan hata giderilebilir. “Geri al” (Ctrl+Z)
72_ Sık Kullanılan Klavye Kısayolları
Ctrl+X (Seçili metni ya danesneyi kes)
Ctrl+C (Seçili metni ya da nesneyi kopyala)
Ctrl+V (Metin ya da nesneyi yapıştır)
Ctrl+Z (Eylemi geri al)
Ctrl+Y (Eylemi tekrarla)
Ctrl+K (Seçili metni kalın yap)
Ctrl+T (Seçili metni italik yap)
Ctrl+F (Bul iletişim kutusunu aç)
Alt (Şerit sekmelerinin kısayolları görünür)
73_ Sözcük İşlemcilerde Hatasız Yazmak İçin Ne Kullanılır? “Yazım denetleme” işlevi kullanılmalıdır.
74_Bir Başka Kolaylaştırıcı İse Belgenin Bir Bölgesinde Gerçekleştirilen Karmaşık Bir Biçimlendirmenin Belgenin Bir Başka Bölgesine Kolayca Uygulanması İçin Kullanılan “Biçim Boyacısı” Dır. Bu amaçla örneğin italik, altı çizili ve yeşil renkli bir paragraf seçilerek Word ekranında “Biçim Boyacısı” na, Writer ekranında “Biçimlendirme Fırçasına” tıklandıktan sonra belgenin başka bir sayfasındaki normal bir paragraf seçildiğinde, normal paragrafın da italik, altı çizili ve yeşil renkli hâle geldiği görülebilir AÖF TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - 1
Sayfa 6 / 11
75_ Writer’da Varsayılan Olarak “Standart” Ve “Biçimlendirme” Araç Çubuğu Görünür Durumdadır. Diğer Araç Çubuklarını Görünür Yapmak İçin Nereye Basalım? “Görünüm” menüsünden “Araç Çubukları” listesi açılır ve örneğin “Ekle” araç çubuğu seçilir.
76_ Belgelere Eklenebilir Ögeler Nedir? Sözcük işlemcilerin ilk dönemlerinde sadece metin içeren belgeler oluşturulabiliyordu. Belgeye bir resim eklemek için karmaşık işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Günümüzde grafik kullanıcı arayüzleri yardımıyla belgelere çok çeşitli ögeler kolayca eklenebilmektedir. Word uygulamasında “EKLE” sekmesi ve Writer ekranında “Ekle” araç çubuğu ve “Ekle” menüsü belgeye ögeler eklemek için kullanılan düğmeleri barındırırlar
77_ Writer Yazılımında Belgelere Eklenebilecek Ögeler Arasında Neler Vardır? Resimler, tablolar, çizelgeler (grafikler), çizimler (şekiller), yazı sanatı (sanatsal yazılar), videolar ve formüller (denklemler) bulunmaktadır
78_ Word De Biçim Sekmesi Nasıl Gelir? Word uygulamasında belgeye eklenmiş bir şekil, metin kutusu ya da sanatsal yazı ögesi seçildiğinde “ÇİZİM ARAÇLARI” sekmesinde “BİÇİM” sekmesi etkin hâle gelir.
79_ Sayfa Boyutu Varsayılan Olarak Nedir? A4 (21 cm X 29,7 cm) büyüklüğündedir. Sayfanın yönü “Dikey”; sütun sayısı “Bir” olarak belirlenecektir. Kenar boşlukları ise varsayılan olarak Normal (Üst, Alt, Sağ ve Sol kenar boşluklarının hepsi Word uygulamasında 2,5 cm, Writer uygulamasında ise 2 cm ayarıyla gelecektir.
80_ Sözcük İşlemcilerde Sayfaların Üst Ve Alt Bilgi Bölümlerine Eklenebilecek Alanlar Genellikle Nedir? Sayfa numarası, sayfa sayısı, tarih, saat, belgeye ait bilgiler (yazar, dosya adı, dosya yolu, belge başlığı) ve resimler olabilmektedir.
81_ Bazı Resmî Belgelerde Sayfaların Zeminine Filigran Yerleştirilmesi Gerekebilir Neden Gerekli? Genellikle belge kopyalandığında nereden kopyalandığının belirlenmesini sağlayacak biçimde kurum adı ve bilgileri filigrana yerleştirilir. Gizli ve kopyalanmaması gereken belgelerde de ”Gizli” ve “Kopyalamayın” ibareleri filigran olarak kullanılmaktadır.
82_ Dosyalama İşlemlerine Nereden Ulaşır? Word uygulamasında “DOSYA” sekmesiyle Writer uygulamasında ise “Dosya” menüsünden erişilir
83_ Yine De Her Sözcük İşlemci Uygulaması Varsayılan Olarak Kendisine Ait Dosya Biçimini Tercih Eder. Örneğin Word uygulaması varsayılan olarak “.docx” dosya uzantısına sahip dosya oluştururken Writer uygulaması “.odt” uzantısına sahip dosya oluşturur.
84_ Fakat Günümüzde Bulut Saklama Hizmetlerinin Yaygınlaşmasıyla Birlikte Belgeler OneDrive, Google Drive ve Drop- box gibi bulut ortamlarına saklanmaktadırlar. Böylece aynı belgelere, taşımaya gerek kalmadan, başka bilgisayarlardan tekrar erişmek kolaylaşmaktadır.
85_ Sözcükler Den Pdf Yapılır? İşlemcilerle oluşturulmuş belgeler dijital ortamda dağıtılmak amacıyla yaygın olarak PDF formatına aktarılırlar. PDF belgeleri genellikle sadece okunmak ve yazdırılmak amacıyla kullanılırlar. Böylece belgenin orijinal yapısının korunması istendiğinde PDF tercih edilir.
86_ Microsoft Office Sitesinden Yeni Şablonlar Da İndirmek Ve Kullanmak Mümkündür. Sık Yararlanılan Sözcük İşlemci Şablonları Arasında Neler Vardı? Öz geçmişler, takvimler, kartvizitler, broşürler, iş formları, zarflar, sertifikalar, gazeteler, bültenler, etiketler, yıllık raporlar, davetiyeler, iş mektupları, dilekçeler, el ilanları, faks kapakları, CD/DVD etiketleri, planlayıcılar vb. yer almaktadır
87_ Birlikte Çalışma İşlemi Eğer OneDrive üzerindeki bir belgede Word Online ile gerçekleştiriliyorsa yazarlar belge üzerinde aynı anda çalışabilirler. Bir belge üzerinde yazarların aynı anda çalışabilmesi Google Drive üzerindeki bir belgenin Google Docs ile düzenlenmesiyle de sağlanabilir.
88_Yazımı Ve Biçimlendirmesi Tamamlanan Bir Belgenin Başkalarınca Değiştirilmemesi İçin Önlemler Almak Mümkündür Bunlar Nedir? Örneğin Word uygulaması “DOSYA” şerit sekmesindeki “Belgeyi Koru” düğmesindeki seçenekler ile belge salt okunur hâle getirilebilir, parola ile şifrelenebilir, düzenleme ve erişim olanakları kısıtlanabilir, belgeye dijital imza eklenerek bütünlüğü sağlanabilir
__________________
~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |