TaHa Süresinin ayetlerinin baştan ve sondan birbirini tamamladığını söylediğimde bunu garip karşılayanlar olabilir. Peki bunu nasıl delilllendirebiliriz. Aklın inkar edemeyeceği şekilde bir ispat yolu var mıdır? Vardır. Şöyle ki:
İki tane aynı şeyi söyleyen ayet bulursunuz ve kendilerini sondan-baştan tamamlayan ayetlerin de aynı şeyi söyleyip söylemediğine bakarsınız.
Hemen bakalım:
Hz. Musa'ya asasını yere atması söylenmiştir. 20. Ayette şöyle denir: "Bıraktı, bir de ne görsün, o, bir yılan olmuş koşuyor."
66. ayete bakalım: "Haydi, siz atın dedi!" dedi. Bir de ne görsün, onların ipleri ve sopaları yaptıkları sihirden dolayı ona, koşuyorlar şeklinde görünüyor."
Bu iki ayet içerik/derin anlam olarak büyük farklar barındırsa da görüntüde birbirlerinin neredeyse aynısı. Birazdan, sondan 20. ayet ile sondan 66. ayetlere bakacağız. Eğer onlarda birbirlerine benziyor ise aklın inkar edemeyeceği bir burhan ortaya koymuş olacağız.
Bakalım:
Sondan 20. Ayet: "Bir zamanlar meleklere, 'Adem'e secde edin!" emretmiştik. Hemen secde ettiler, ancak İblîs (bu emri uygulamamak için) diretti."
Şimdi de sondan 66. ayete bakalım: "Sonunda bütün büyücüler, secdeye kapandılar, 'Harun ile Musa'nın Rabbine iman ettik!" dediler.
Allah'ın selamı üzerimize olsun.
|