Konu Başlıkları: TAÇ UTANGAÇLIĞI-Medineweb
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Mayıs 2019, 15:17   Mesaj No:4

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.545
Konular: 1328
Beğenildi:12678
Beğendi:9310
Takdirleri:28874
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Okaliptus, Sıtka ladini ve Japon karaçamı gibi bazı yüksek ağaç türlerine doğru yukarıya bakarsanız, eşsiz bir olay ile karşılaşabilirsiniz: En üstteki dallar birbirine dokunmaz. “Taç utangaçlığı” olarak bilindiği üzere bu doğal fenomen, ağaçların göz alıcı silüetlerini mükemmel bir biçimde özetler şekilde görünen, ormanın gök kubbesinde çatlak benzeri desenler meydana getirir.

Bilim insanlarının ilk olarak 1920’lerde konu üzerinde çalışmaya başlamasından itibaren, dünyanın dört bir yanındaki aynı ve farklı türlerdeki ağaçlar arasında taç utangaçlığı gözlemlendi. Ağacın türü ve çevre fark etmeksizin, taç utangaçlığı daima, kıvrımlı yollar, zikzak çizen çatlaklar ve dolambaçlı nehirleri andıran boşluklar ile nitelenen, aynı estetiğin doruklarına yükselir.

Bazı ağaçların bu eşsiz davranışı neden sergilediğinden kimse emin değilken, pek çok bilim insanı tarafından birkaç hipotez sunuldu. Bir ihtimal, ağaçların dallarının (özellikle çok rüzgârlı bölgelerde) birbirine çarptığında gerçekleşmesidir. Bir diğer önerilen açıklama, uzun ömürlü bitkilerin fotosentez için en uygun ışığı almasının sağlanmasıdır. Bununla birlikte, belki de en dikkat çeken teori boşlukların istilacı böceklerin çoğalmasını engellediğidir.

Bu büyüleyici ağaç eğiliminin arkasındaki sebep ne olursa olsun her açıdan muhteşem bir görüntü. .
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla