Konu Başlıkları: Medineweb Yaz Okulu 1.DERSİMİZ
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Temmuz 2019, 10:04   Mesaj No:19

Nebevi Sevda

Medineweb Emekdarı
Nebevi Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Nebevi Sevda isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59388
Üyelik T.: 05 Nisan 2018
Arkadaşları:3
Cinsiyet:
Memleket:Istanbul
Yaş:52
Mesaj: 1.465
Konular: 341
Beğenildi:1761
Beğendi:1026
Takdirleri:13380
Takdir Et:
Standart

Er-Rezzâk : Bütün canlıların rızıklarını yaratan, kullarına bahşeyleyen ve rızıklarına kefil olan yüce yaratıcı O’dur.

Bir düşünelim kardeşlerim;

Yasin- 82. Ayet-Meali

“O’nun emri, birşeyi dileyince ona sadece ‘Ol!’ demektir. O da oluverir.”

Bize bu dünya aleminde kuru topraktan birçok nimetler çıkartarak rengârenk çeşit çeşit meyve sebze bitkiler vererek bizleri rızıklandırıyor.

Mesela bir buğdayı kuru toprağa tohum olarak ekiliyor, ilkbaharda yeşererek başağa dönüşüyor. Sonra o başka vakti gelince tarlalarda biçiliyor. O başaklar toplanıp öğütülerek una dönüşüyor. Undan da ekmek olup sofralarımıza birçok çeşit olarak geliyor. Rabbul Alemin her şeye bu şekilde aşama aşama insanlara topraktan rızıkları verip onlara ihsan ve ikram ediyor.
Bir koyun rabbimin verdiği otlardan bitkilerden kendince yiyebileceği yiyecekleri yiyerek rızıklanıyorlar. Sonra onlarda Rabbimin hikmetine binaen o yediklerini süte dönüştürüp insanları da bu nimetden böyle rızıklandırıyor. Diğer taraftan da o muhteşem lezzetli güzel etleriyle sofralarda birçok çeşitte bize yemek olarak önümüze sunan da O’dur. Sütü ayrı bir nimet eti ayrı bir nimet oluyor biz kullarına. İşte bunların hepsi Rezzak ismin tecellisi ile vuku buluyor bu dünya aleminde. Ahirette de bu nimetlerini en güzel şekilde cennetlik kullarına ikram ve ihsan edecek Rezzak’tır.

Şimdi de nar ağacını tefekkür edelim:

Toprağa bir fidan olarak dikildikten sonra ağaca dönüşüyor. O ağacın kuru dalları ilkbahar gelince çiçek açıp ondan muhteşem güzellikte renkte narlar çıkarak yavaş yavaş büyüyüp hamlaşıp olgunlaşarak en güzel meyveye dönüşüyor. O içindeki o tek tek narları zarlarla kaplayıp üstünü de kabukla donatan Rabbimin bu nimeti karşısında bizlere de bu verdiği rızkı yiyerek ona şükür ve hamd etmek düşüyor. Bu nar ağacı da Allah’u Teâla’nın Rezzak isminin tecellisi ile gerçekleşiyor.

Rahman suresinin 68. ayetinde Rabbimiz buyuruyor ki;

“Her ikisinde türlü meyveler, hurma ve nar var.”

Rızkı veren de alan da Odur.
Kimi kullarına rızkı az verir.
Kimi kullarına rızkı bol verir.

İnsan çalışır, çabalar, hırslanarak daha çok çalışıp daha çok kazanmak ister. Ama Rabbimin sana verdiği rızık azsa bunu ne kadar çalışırsan çalış değiştirmezsin ki, insan bu aza kanaatı olmayan doyumsuz varlıktır. Hep daha fazlası daha çoğu olsun istiyoruz. Nefisler doymak bilmiyor. Rabbimin verdiği rızka az da olsa çok da olsa şükretmesini herdaim bilen kullardan olalım…
Alıntı ile Cevapla