Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28 Kasım 2019, 22:55   Mesaj No:36

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.617
Konular: 1301
Beğenildi:12301
Beğendi:9168
Takdirleri:27910
Takdir Et:
Standart

Kullarının bütün ihtiyaçlarını karşılamak ve bunu hiçbir şarta bağlı kılmadan yapmak, Rahman’ın rahmetidir. İmanı ve günahkârın tevbe ve istiğfar etmesini şart koşarak rahmet etmek de, O’nun rahim olmasının gereğidir.

Rahman’ın rahmeti nimetler, rahim’in rahmeti ise nimetlerin incelikleriyle ilgili VASIFLARDIR. Bu vasıflar, insanlardan ümitsizlik duygusunu silmek ve onun yerine iyimserlik duygusunu koymak içindir.

Rahman; varlıklara hem eşit muamelede bulunur hem de rızkını, yani rah*metini genel olarak verir. Kullarının psikolojik durum ve davranışlarına bakmadan muamelede bulunur. Ama rahim olma yönüyle, nimetlerinin daha özel yönleriyle ilgilenir, merhametinin daha küçük hücrelerini gündeme getirir ve bazı özellikler arar.

İbn Kayyım

“Rahman ve Rahim sıfatlarının bir arada gelişinde çok güzel bir hikmet vardır. Rahman sıfatı Cenabı Allah (cc)’tan ayrılmayan bir sıfat, Rahim ise esirgenenle ilgili bir sıfattır. Rahman, Allah’ın sıfatı, Rahim sıfatı da rahmet fiilidir. Cenabı Hakk, rahmetiyle bütün alemi esirger. Bunu anlamak için Kur’an’daki şu ayetlere bakmak yeterlidir:

“O sizi karanlıklardan nura çıkarmak için üzerinize melekleriyle beraber rahmet edendir. O, mü’minleri rahîm’dir, çok esirgeyicidir.” Ahzab 43

“Çünkü O, çok esirgeyici, çok bağışlayıcıdır.” Tevbe 117
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla