Fatiha "açan" "açmak" "açılış" kuranın açılışı gibi manaları var. İlk sûre olması nedeniyle böyle. Peki.
Ya son sûre olan Nas süresinin ""Kapatan" "Kapanış" ya da benzeri "Unutan, unutuş" gibi manaları var mı? Veya Fatiha gibi "Açıklık, açık ve kesin yargı." gibi manaları var mı?
Yalnız sana ibadet ederiz derken ne demek istiyoruz? Ibadetin manalarından biri de kölelik etmek değil mi? Yalnız Allah'a kölelik edecek isek bu, o zamanki kölelik sisteminin parçalanması demek değil mi? Rab/sahip olarak yalnız Allah'a mı kölelik edeceğiz?
Firavun "en ala rabbiniz ben değil miyim" diye sorarken ne demek istiyor? Kölelerin sahipleri var. Sahipler de kralın kölesi. Yani Firavun da en üstteki sahip mi zannediyor kendini. Sahiplerin sahibi?
Neden Allah'tan başka Rab/Sahip Yoktur demiyoruz? Kur'an da böyle bir şey geçiyor mu?
Yevmiddin ne demek? Dinin manalarından biri borç demekse "Borç Günü" manasına mı geliyor?
Peki Allah katında borç ne?
İslamın bir manası da tam bir köle gibi tam teslimiyet mi?
Benim borcumu/dinimi bir başkası ödeyemez mi?
Ben Allah'ın kölesiysem çalışıp kazandığım hiç bir şey yok mu? Kazandığım rızık da mı Allah'ın? Bir köle gibi sahibimin izin verdiklerini mi tüketebilirim?
Yani benim hiç bir şeyim yok ve olamaz mı? Ben bir köle miyim? O zaman ben neyi dert ediniyorum? Sahibim benim ihtiyaçlarımı karşılamaz mı? Rabbim benim rızkımı vermez mi? "Rızkı dert edinin" diyor mu Rabbimiz? "Ben vermeyeceğim siz çalışacaksınız" diyor mu Rabbimiz?
Peki ya din islamsa. Borç tam teslimiyetse. Sizin dininiz/borcunuz size benim dinim/borcum bana derken ne kastediyoruz? Onlar başkalarına mı borçlu hissediyorlar kendilerini? Başkaları için mi "Olmasaydın olmazdık?" diyorlar? Bizim Rabbimiz kim?
Daha çok sorum var. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
|