Konu Başlıkları: İncitip Kırıp Döken Var YA!
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Temmuz 2020, 23:19   Mesaj No:3

Kara Kartal

Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Mesaj: 3.988
Konular: 478
Beğenildi:3678
Beğendi:4294
Takdirleri:26058
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Hangi Cehennem
Cenabı Mevla ayeti kerimede hümeze ve lümeze yapanların, mallarını sayanların akibetlerinin "hutame " olduğunu mealen şöyle beyan ediyor:
" Hayır! Andolsunki o Hutame'ye atılacaktır."

Yani: Malına güvenip, daima malını òne sürüp insanları kırıp inciten, alay eden , herkesin hukuk ve haysiyetiyle oynayan o kendini beğenmiş , başkalarını küçük gören hümeze ve lümeze yapanları, Allahu Zülcelal hakaret ve sefalet içerisinde ateşe atacaktir. O öyle bir ateştir ki içine atılanı kırıp geçirir, yakar bitirir.

Bu ayeti kerimede Allah Teâlâ niçin "Karia, Haviye, Narı Hamiye, Cahim" gibi cehennem isimleri varken "Hutame" ismini zikretmiştir?

"Hutame" kelimesinin aslı, "kırıp geçirmek" demek olan "hatm" kelimesinden gelir. Hutame aynı hümeze ve lümeze ifadelerinde olduğu gibi "bir şeyi âdet edinme" anlamı taşır. Buna göre hutamenin anlamı, adeti ve tabiatı kırmak olmuş yani kırıp geçiren demektir. Burada Cehennemin Hutame ismiyle söylenmesi hümezeye karşılık içindir. Çünki hümeze de başkalarının gönlünü, haysiyetini, onurunu kırmak manası bulunduğu gibi Hutame'de de kırıp geçirmek manası vardır.

Hak Subhanehû ve Teâlâ en iyi bilendir.

Sıtkı Çoban

Kaynaklar:
Fahrettin Razî, Tefsiri Kebir, Zemahşeri Keşşaf, Râgıb el İsfahani, el.Müfredat, Celalettin es Suyuti, Ebussuud Efendi, Elmalılı Hamdi Yazır, Ömer Nasuhi Bilmen
Alıntı ile Cevapla