D Vitamini Kaynakları Nelerdir?
D vitamini en temel kaynağı güneştir. Gereksinim duyulan D vitamininin %90-95’i güneş ışınları sayesinde sentezlenir.
· Somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar,
· kefir, süt, yumurta, tereyağı, yoğurt,
· mantar, brokoli, maydanoz,
· fındık,
· yulaf, ısırgan otu, avokado gibi besinler önemli D vitamini kaynakları olabilir. Günlük D Vitamini İhtiyacı Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yetişkin bireylerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400-800 IU/ gün D vitamini önerilir. Yenidoğan bebeklere 400 IU D vitamini takviyesi uygulanır.
· Çocuklar ve emziren kadınlar için 5mg (200 UI)
· 50 yaş altı için 5mg (200 UI)
· 51 - 65 yaş arası 10mg (400 UI)
· 65 yaş üstü 15 mg (600 UI) olarak tavsiye edilir.
Erişkinlerde D vitamini alımı için üst sınır günde 4000 IU, yeni doğanlar ve ilk yaş arasında ise 1000-1500 IU olarak belirlenmiştir.
Yüksek dozda ve bilinçsizce kullanılan D vitamini ilaçları toksik etki oluşturacağı için, hekim kontrolünde alınması ve en uygun dozun belirlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
D Vitamini Hangi Saatlerde İçilir?
Aldığınız vitamin takviyesinin türüne göre yemeklerden sonra tok karnına veya yemeklerden önce aç karna alınması önemlidir.
· Suda çözünen vitaminler için aç karnına veya yemek aralarında alınması tavsiye edilirken
· A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir.
· Bu vitaminlerin etkilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekir.
· Dolayısıyla D Vitamininin de alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır.
· Bu sayede D vitamini ya da kolayca çözülür. Kan dolaşımına taşınır ve gerekli işlevleri yerine getirebilir. D vitamini Sabah Mı Yoksa Akşam Mı Alınmalıdır?
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür. Böylece her sabah kahvaltıdan sonra alınan ve alışkanlık haline getirilen D vitamini takviyesinin rutin olarak kullanımı da sağlanır. D Vitamini Nasıl Kullanılır?
D vitamini damla, kapsül, ampul ve sprey olarak, sadece D vitamini ya da farklı minerallerle güçlendirilmiş formlarda kullanılabilir. D Vitamini Hangi Vitaminlerle Birlikte Kullanılmalı?
· Bazı araştırmalar yağda çözünen vitaminlerin birlikte alınmasının etkilerini güçlendirdiğini gösterir. · A ve K vitaminleri D vitamini ile kullanılabilir. Bu sayede özellikle birçok insanın yeterli alamadığı K vitamininin de metabolizmaya yeterli miktarda alınması sağlanır. K vitamini, D vitamini ile birlikte bir ekip olarak çalışır. K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır.
· Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
· Magnezyumun D vitamininin işlevi için yararlı olduğu bilinir.
__________________
~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |