Konu Başlıkları: 90 Gün'e 90 Dua Medineweb
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Mart 2021, 09:36   Mesaj No:63

Kara Kartal

Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Kara Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Mesaj: 3.865
Konular: 492
Beğenildi:3835
Beğendi:4514
Takdirleri:26582
Takdir Et:
Standart

45.GÜN

NİSA 135
Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik eden kimseler olun. (İnsanlar) zengin olsunlar, yoksul olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Öyleyse siz hislerinize uyup adaletten ayrılmayın. Eğer adaletten sapar veya üzerinize düşeni yapmaktan geri durursanız bilin ki Allah yaptığınız her şeyden haberdardır.


NEZAKET KURALLARINA DİKKAT!

İnsanoğlu birbiriyle ve çevresiyle olan münasebetlerinde nazik olursa, hayat güzelleşir, ahenk ve nizam içinde devam eder. Bunun tam aksi bir toplumda ilişkiler bozuk, insanların birbirine davranışı kaba saba olursa, başka bir huzursuzluk kaynağı aramaya gerek kalmaz. Bu kabalık ve özensizlik onlara yeter.

Allah Resulü'nün hayatına baktığımız zaman onun bu konuda çok hassas olduğunu, nezaket kurallarına dikkat edilmesi konusunda zaman zaman sahabesini uyardığını görüyoruz.

Aslında nezaket insana değer vermenin en önemli göstergelerinden biridir. İnsanları rahatsız etmemek, adap ve nezaket kurallarının en önemli noktasıdır. Tıpkı camide ön saflara geçmek için birinin omzuna çarpmak gibi.
Sahabeden Hz. Abdullah b. Büsr anlatıyor:

"Cuma günü Mescid-i Nebevî'deydim. Allah Resûlü hutbe okurken biri insanların omzuna basarak ilerliyordu. Onu görünce:

- Olduğun yere otur, insanları rahatsız ediyorsun, buyurdu." (Ebû Dâvûd, 1118)

Bağırıp çağırarak yüksek sesle konuşmak nezaket dışı bir hareket olduğu gibi başkalarının yanında fısıltıyla konuşmak da adap ve nezaket kurallarına aykırı bir durumdur. Bu sebeple Efendimiz, "Üç kişi olduğunuzda ikiniz, üçüncü kişi olmadan fısıltıyla konuşmasın. Çünkü bu konuşma onu rahatsız eder" (Buhârî, İstizân, 45) buyurur.
Bir başka nezaket ihlali ise, insandan etrafa yayılan ve hoş olmayan kokulardır.

Sahabeden Hz. Câbir b. Abdullah anlatıyor:

"Allah Resûlü bizi soğan sarımsak yemekten men etmişti. Bir süre buna riayet ettik. Lakin daha sonra yeme ihtiyacı duyduk. Mescid-i Nebevî'ye gidince etrafı koku sardı. Cemaate seslenen Allah Resûlü (s.a.s.):
- Kötü kokulu yiyecekleri yiyen kişiler mescidimize yaklaşmasınlar. İyi bilin ki, insanların rahatsız olduğu kokudan melekler de rahatsız olurlar, buyurdu." (Müslim, 564)
Alıntı ile Cevapla