Alıntı:
Bir de HİCR 75 de mütevessimin kelimesi geçiyor. Bu kelimeyi açar mısınız?
|
İnne fiy zâlike leâyâtin lilMütevessimiyn Kuşku yok ki bütün bunlarda işaretlerin dilinden anlayan kimselerin alacağı nice ibretler vardır.
Mütevessimiyn aslında visam, nişan anlamına da geliyormuş. Arapçada takılan nişanlara, madalyalara visam denilirmiş Vesm, vesiym, yüksek, görünür yerde olan, alnı açık, yüce manalarına da gelir.
Yani Mütevessimiyn işaretlerin dilinden anlayan, işaretlerden mana çıkarmasını bilen anlamına gelir
55-78 ayetler arası Lut kavmi ve helakından bahsediliyor. Sonrasında helak olan diğer kavimler ve herbirinin harabeleri yolları üstünde bulunduğundan...Bugünde aynı şekilde buralardan geçiliyor.
Lut kavminin diyarında Şam yolunda (Bugün Ürdün'de bulunan Lut gölü civarında) bulunan maddî eserler, kalıntılar
en hayırlı şahid ve ibret alacaklar için en doğru delildir.
İnne fiy zâlike leâyâtin lilMütevessimiyn Kuşku yok ki bütün bunlarda işaretlerin dilinden anlayan kimselerin alacağı nice ibretler vardır.
Bir başka ayette ise şöyle buyurulmuştur: "Şüphesiz sizler sabah-akşam onların memleketlerinden geçiyorsunuz. Hiç düşünmez misiniz?" (Saffat, 37/137-138).
Demekki her yoldan geçen yoldaki işaretleri okuyamıyor.
Lut kavmine gelen bu azab hakkında olaylardan ibret alan, küfür ve fuhuş ehline gelecek acıklı cezayı anlayan
ince düşünceli ve feraset sahibi kimseler için nice ibretler vardır.
Efendimiz (s.a.)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir: "Müminin ferasetinden korkun. Çünkü o Allah'ın nuruyla bakar." Bundan sonra Efendimiz (s.a.) şu ayeti okudu: "Şüphesiz bunda ince düşünenler için nice ibretler vardır."
Mütevessimiyn olmak, yani başa gelenlerden ibretler çıkarmak, parmağa değil işaret ettiği noktaya bakmak, bastığın yerleri toprak diyerek geçmeyip tanımak..
Belayı bir mesaj gibi okumak, nimeti bir mesaj gibi okumak. Karşılaştığımız hayatın her tür olayını Allah’ın gönderdiği bir mesaj gibi okumak MÜTEVESSİMİYN olmaktır.