Güneş Gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz?
“Güneş gözlüğü alırken kozmetik olarak yüzümüze yakışması yanında göz sağlığımız için aklımızda tutmamız gereken özellikler vardır.
Bu özellikleri dikkate alırsak hem ekonomik hem fonksiyonel hem de beğenimize uygun bir güneş gözlüğü alabiliriz” diyen Prof. Dr. Mustafa Kemal Arıcı, söz konusu özellikleri şöyle sıraladı:
1-Ultraviyole (UV) koruyucu etikete bakın
Güneş gözlüğü satın alırken aranacak en önemli şey, UV ışınlarını yüzde 100 engellediğini gösteren bir etiketi bulunmasıdır. UV koruyuculuğu ilk dikkat etmemiz gereken kuraldır.
2-Daha büyük daha iyidir
Almayı düşündüğümüz güneş gözlüğü, göz bölgemizde ne kadar fazla alanı kaplıyorsa o kadar iyi korur. Özellikle göze yandan gelen UV ışınlarını kesen/girmesine engel olan büyük boyutlu gözlük almayı tercih edin.
3-Daha koyu camlar daha iyi koruma sağlamaz
Çok koyu camlar havalı görünse de, daha fazla UV ışınını engellemez. Sadece camın rengine değil, ne kadar fazla UV engellediğine bakın.
4-Cam rengi önemli değildir
Bazı gözlük camları sarı, yeşil veya gri gibi çeşitli renktedir. Farklı renkte güzel göründü diye zararlı ışınları daha iyi engellemez ancak spor yapanlar için yararlı olabilecek görüntü ve renk kontrastını artırabilirler.
5-Polarize camlar UV'yi değil yansımayı önler
Polarize güneş gözlükleri, deniz veya göl yüzeyi gibi yansıtıcı yüzey kaynaklı yansımayı azaltır. Camın sadece polarize özelliği daha fazla koruma sağlamaz, gözlük alırken UV korumasına sahip olması daha önemlidir.
6-Gözlük maliyeti, satın almada en önemli faktör değil
Güneş gözlüklerinin pahalı olması kaliteli olduğu anlamına gelmez. Gözlüğün yüzde 100 UV engelleme özelliğini gösteren etikete sahip olması gözlüğün fiyatından daha önemlidir. Fiyatı makul gözlükler de bu özelliğe sahiptir.
7-Kalite standartlarını kontrol edin
Alacağınız güneş gözlüğünün TSE, CE işareti gibi kalite standartlarına sahip olmasına dikkat edin.
Sahte Güneş Gözlüğü Takmaktansa, Hiç Takmamak Daha İyidir!
Sadece görünen ışığı kesen ama UV ışınlarına karşı bir blokaj sağlamayan güneş gözlükleri, gözbebeğinin gözün kendini doğal yolla koruma özelliğini devre dışı bırakır.
Gözbebeği, güneş gözlüğünün sağladığı karanlık ortamda iyice açılacağından, görünmeyen UV ışınları açık gözbebeğinden içeri çok fazla oranda girer. Bu nedenle, UV filtresi olmayan sahte güneş gözlükleri kullanılmamalıdır.
__________________
~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |